Menü

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

A kézdominancia alakulását az egyik kéz gyakoribb használatának megfigyelésével követhetjük. Nem csak a rajzeszközök használatát érdemes figyelni, hanem azt is, hogy melyik kezével csavar, teker, melyikkel nyitja az ajtót , vág, fog stb.

Ha a gyermek a balkezét használja ügyesebben, akkor nem szabad erőltetni a jobb kezét. Fontos, hogy abba a kezébe vegye a kanalat, vagy a ceruzát, amelyik ügyesebb. Az asztal terítésénél már csecsemő korban érdemes középen elhelyezni a kanalat, hogy a ő választhassa meg, melyik kezével nyúl érte.

Amennyiben úgy látják, hogy gyermekük nagy valószínűséggel balkezes lesz, hívják fel az óvodapedagógus figyelmét is erre. Mindenképpen kerüljék el az átszoktatást, hiszen ma már tudjuk, hogy ez számtalan negatív következménnyel járhat.

Miért nem szabad átszoktatni a balkezes gyermeket?

Komoly, elsősorban a tanulással, és a beszéddel összefüggő problémákat okozhat, ha a balkezes gyermeket megpróbáljuk átszoktatni a jobbkezességre. Dadogás, diszlexia, diszgráfia alakulhat ki nála.

Mikor forduljunk szakemberhez? Ki tud segíteni?

Amennyiben a gyermek 4 éves korát elétrte, ugyanolyan gyakorisággal használja hol az egyik, hol a másik kezét, illetve ha azt látjuk, hogy mindig azt a kezét veszi elő, amelyikhez közelebb van a tevékenység tárgya, például a jobb kezével eszik, ha jobbra van a kanál az asztalon, bal kezével eszik, ha a baloldalon van, akkor érdemes erre is figyelmet nyújtani. Az is jelzésértékű, ha bizonyos szituáció kialakulása során a gyermek állandóan átveszi az eszközt egyik kezéből a másikba, mert nem képes a test középvonalát keresztezni, például festésnél a papír jobb oldalára a jobb kezével fest, a bal oldalára a bal kezével, és így cserélgeti többször az ecsetet.

Érdemes, már egészen kicsi kortól figyelni a gyermek fejlődését. Amennyiben zavart jelenségeket észlelnek, vagy gyermekük gyakran változtatja az oldaliságot, időben forduljanak orvoshoz, hogy mire iskolába kerül, ez ne okozzon problémát önmagára és társai számára.

A pedagógiai szakszolgálat szakemberei dominancia vizsgálat keretén belül segíthetnek annak eldöntésében, hogy a gyermekük jobb vagy balkezes, illetve hogy melyik a kifinomultabb oldala.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.