Menü

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

A kézdominancia alakulását az egyik kéz gyakoribb használatának megfigyelésével követhetjük. Nem csak a rajzeszközök használatát érdemes figyelni, hanem azt is, hogy melyik kezével csavar, teker, melyikkel nyitja az ajtót , vág, fog stb.

Ha a gyermek a balkezét használja ügyesebben, akkor nem szabad erőltetni a jobb kezét. Fontos, hogy abba a kezébe vegye a kanalat, vagy a ceruzát, amelyik ügyesebb. Az asztal terítésénél már csecsemő korban érdemes középen elhelyezni a kanalat, hogy a ő választhassa meg, melyik kezével nyúl érte.

Amennyiben úgy látják, hogy gyermekük nagy valószínűséggel balkezes lesz, hívják fel az óvodapedagógus figyelmét is erre. Mindenképpen kerüljék el az átszoktatást, hiszen ma már tudjuk, hogy ez számtalan negatív következménnyel járhat.

Miért nem szabad átszoktatni a balkezes gyermeket?

Komoly, elsősorban a tanulással, és a beszéddel összefüggő problémákat okozhat, ha a balkezes gyermeket megpróbáljuk átszoktatni a jobbkezességre. Dadogás, diszlexia, diszgráfia alakulhat ki nála.

Mikor forduljunk szakemberhez? Ki tud segíteni?

Amennyiben a gyermek 4 éves korát elétrte, ugyanolyan gyakorisággal használja hol az egyik, hol a másik kezét, illetve ha azt látjuk, hogy mindig azt a kezét veszi elő, amelyikhez közelebb van a tevékenység tárgya, például a jobb kezével eszik, ha jobbra van a kanál az asztalon, bal kezével eszik, ha a baloldalon van, akkor érdemes erre is figyelmet nyújtani. Az is jelzésértékű, ha bizonyos szituáció kialakulása során a gyermek állandóan átveszi az eszközt egyik kezéből a másikba, mert nem képes a test középvonalát keresztezni, például festésnél a papír jobb oldalára a jobb kezével fest, a bal oldalára a bal kezével, és így cserélgeti többször az ecsetet.

Érdemes, már egészen kicsi kortól figyelni a gyermek fejlődését. Amennyiben zavart jelenségeket észlelnek, vagy gyermekük gyakran változtatja az oldaliságot, időben forduljanak orvoshoz, hogy mire iskolába kerül, ez ne okozzon problémát önmagára és társai számára.

A pedagógiai szakszolgálat szakemberei dominancia vizsgálat keretén belül segíthetnek annak eldöntésében, hogy a gyermekük jobb vagy balkezes, illetve hogy melyik a kifinomultabb oldala.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.