Menü

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Ha korábban kevesebbet is aggódtunk ezen, a koronavírus óta valószínűleg minden szülőnek van a táskájában kézfertőtlenítő gél, és gyakrabban fordul meg a fejében, hogy mégis mennyi kórokozóval találkozhat a gyerek egy szimpla délutáni játszóterezés, csúszdázás, udvari kint lét alkalmával.

Ha egy kisgyerek mondjuk harmincszor felmászik a mászókára, illetve ennyiszer lecsúszik a csúszdán, homokozik is közben, mindent megtapogat, hintához nyúl, mászókára mászik, akkor bizony jó sokféle baktérium kerül a kezére.

Érdekesség, hogy ma már léteznek szórakoztató módok is a gyerekek megtanítására a baktériumokról. Láttam egy kezdeményezést, ahol csillámpor segítségével ábrázolták számukra a baktériumokat. Minden gyerek kap egy különböző színű csillámot, amivel bevonja a kezét, majd kezet ráznak. Látni fogják, ahogy a csillám átkerül. (illetve, hogy szappannal lemosható)

Liszt a szivacsra! Vegyünk egy liszttel vagy kukoricakeményítővel meghintett szivacsot, és a gyerekeket ültessük körbe, majd kérjük meg őket, hogy adják egymásnak tovább a szivacsot, hogy lássuk, milyen könnyen átadhatók a baktériumok (azaz a liszt) anélkül, hogy tudnánk róla.

A csillámpor helyett ujjfesték is használható, melynél jól látható, hogy kézfogással tovább vihető.

Népszerűen az ultraibolyan fényben látszódó gélek, mellyel, ha bekenjük a kezüket és ultraibolya fényben megnézzük, akkor láthatóak az összes helyek, amit ilyen kézzel megfogtunk, érintettünk.

Fontos beszélni arról is, hogy a túlzásba vitt fertőtlenítés is ártalmas lehet! Előfordul, hogy a szülők túl messzire mennek el a tisztaság kérdésében. A gyerekeknek szükségük van mikrobákra az immunitás kialakulásához – állítják a tudósok.

A tudomány legújabb eredményei szerint, ha kézfertőtlenítőkkel, antibakteriális szappanokkal távolítjuk el a kezünkről a mikrobákat, és emellett meglehetősen szabadon használunk antibiotikumokat, súlyos negatív hatást gyakorolhatunk a gyerekek immunrendszerére.

Kanadai mikrobiológus kifejtették, hogy gyerekeinket manapság tisztább, hiperhigiénikus környezetben neveljük, mint valaha. Azzal, hogy túlzásba essünk, hozzájárulunk egy sor krónikus betegség kialakulásához, az allergiától az elhízásig. Amikor megszületünk, nincsenek mikrobák a szervezetünkben, az immunrendszerünk pedig még fejletlen, de amint a mikrobák bekerülnek a képbe, beindítják az immunrendszer megfelelő működését. Ezek nélkül nem lennénk képesek hatékonyan küzdeni a fertőzések ellen.

Az immunrendszer fejlődéséhez nélkülözhetetlen a kórokozókkal való találkozás, de nagyon fontos a játszótér után kézmosással vagy kézfertőtlenítéssel eltávolítani a kórokozókat. Nem szükséges minden csúszdázás, hintázás, homokozás után fertőtleníteni a gyerek kezét, de ha a játszótéri tartózkodás alatt leülünk esetleg a padra enni egy kicsit, akkor már fontos, hazaérve pedig természetes, hogy első dolog a kézmosás.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!