Az alkohol toleranciaszint
- Dátum: 2024.05.26., 19:29
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- érzelem, genetika, jogosítvány, psziché, szervezet, tolerancia, véralkohol, vezetés
Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Ennek mértéke személyenként nagyon eltérő lehet: függ a nemtől, a genetikától, testsúlytól stb. – fontos viszont, hogy rendszeres fogyasztással ez a szint folyamatosan emelkedik, azaz elkezdjük „bírni az ivást”.
Bizonyos értelemben tehát edződünk az egyre nagyobb és nagyobb alkoholbevitelre, és ezzel párhuzamosan az igényeink is nőnek – hiszen, ha egy sör már nem éri el a kívánt hatást, akkor kettőre fogunk váltani, aztán háromra, négyre stb.
Alacsony kockázatú, „normális”, vagy más néven szociális ivásnak nevezzük az alkoholfogyasztás azon formáját, amely nem vezet a toleranciaszint felemelkedéséhez, és ami mellett még nem érvényesül az alkohol addiktív potenciálja.
Röviden: ez a „csak különleges alkalmakkor iszom” kategória, aminek ismertetőjegyei a következők:
ritkán,
kis mértékben,
szociális környezetben,
és mindig ugyanannyi mennyiségű alkoholt fogyasztunk.
A „ritkán” jelentése itt évi 5-10 alkalmat jelent, a „keveset” pedig 1-2 egységnyit, (1 egység nagyjából 1 pohár sörnek, 1-1,5 dl bornak, vagy 0,4 dl röviditalnak felel meg).
Ameddig valaki ebben a kategóriában van, nincs mitől tartania a következő szint viszont már problémát jelent.
A zéró tolerancia azonban nem azt jelenti, hogy ha elmeszelnek, mindegy a véralkoholszinted. Közel sem. A 0,5 ezrelékes véralkohol (és a 0,25 ezrelékes légalkoholszint) ugyanis Magyarországon is egy határérték. Ez alatt az érték alatt nem számítunk ittasnak, és csak szabálysértést követünk el, nem bűncselekményt. Tehát pénzbírságra számíthatunk, de ennyivel megússzuk. A jogosítványunkat nem veszik el.
A 0,5 ezrelékes véralkoholszint felett viszont már ittasnak számít a sofőr, és bűncselekményt követ el. A büntetés a jogosítvány ideiglenes megvonásától akár többéves börtönbüntetésig terjedhet. Nem mindegy, milyen véralkoholszinttel vezettünk, ahogy az sem, okoztunk-e anyagi kárt, sérülést, a legrosszabb esetben halálesetet. Nem játék tehát az ittas vezetés, nagyok a tétek minden szempontból.
Ha Magyarországra látogatva autóbérlésen gondolkodsz, a legegyszerűbb, ha egyáltalán nem kockáztatsz. Bár online kalkulátorokkal ki lehet számolni, nagyjából mennyi időnek kell eltelnie egy ital alkoholtartalmának lebontásáig, ez a módszer sosem teljesen biztos. Ugyanis az online kalkulátorok nem tudják figyelembe venni az egyéni genetikádat és körülményeidet. A legjobb tehát az, ha nem kockáztatsz!
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.