Menü

Az alkohol toleranciaszint

Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Ennek mértéke személyenként nagyon eltérő lehet: függ a nemtől, a genetikától, testsúlytól stb. – fontos viszont, hogy rendszeres fogyasztással ez a szint folyamatosan emelkedik, azaz elkezdjük „bírni az ivást”.

Bizonyos értelemben tehát edződünk az egyre nagyobb és nagyobb alkoholbevitelre, és ezzel párhuzamosan az igényeink is nőnek – hiszen, ha egy sör már nem éri el a kívánt hatást, akkor kettőre fogunk váltani, aztán háromra, négyre stb.

Alacsony kockázatú, „normális”, vagy más néven szociális ivásnak nevezzük az alkoholfogyasztás azon formáját, amely nem vezet a toleranciaszint felemelkedéséhez, és ami mellett még nem érvényesül az alkohol addiktív potenciálja.

Röviden: ez a „csak különleges alkalmakkor iszom” kategória, aminek ismertetőjegyei a következők:

ritkán,

kis mértékben,

szociális környezetben,

és mindig ugyanannyi mennyiségű alkoholt fogyasztunk.

A „ritkán” jelentése itt évi 5-10 alkalmat jelent, a „keveset” pedig 1-2 egységnyit, (1 egység nagyjából 1 pohár sörnek, 1-1,5 dl bornak, vagy 0,4 dl röviditalnak felel meg).

Ameddig valaki ebben a kategóriában van, nincs mitől tartania a következő szint viszont már problémát jelent.

A zéró tolerancia azonban nem azt jelenti, hogy ha elmeszelnek, mindegy a véralkoholszinted. Közel sem. A 0,5 ezrelékes véralkohol (és a 0,25 ezrelékes légalkoholszint) ugyanis Magyarországon is egy határérték. Ez alatt az érték alatt nem számítunk ittasnak, és csak szabálysértést követünk el, nem bűncselekményt. Tehát pénzbírságra számíthatunk, de ennyivel megússzuk. A jogosítványunkat nem veszik el.

A 0,5 ezrelékes véralkoholszint felett viszont már ittasnak számít a sofőr, és bűncselekményt követ el. A büntetés a jogosítvány ideiglenes megvonásától akár többéves börtönbüntetésig terjedhet. Nem mindegy, milyen véralkoholszinttel vezettünk, ahogy az sem, okoztunk-e anyagi kárt, sérülést, a legrosszabb esetben halálesetet. Nem játék tehát az ittas vezetés, nagyok a tétek minden szempontból.

Ha Magyarországra látogatva autóbérlésen gondolkodsz, a legegyszerűbb, ha egyáltalán nem kockáztatsz. Bár online kalkulátorokkal ki lehet számolni, nagyjából mennyi időnek kell eltelnie egy ital alkoholtartalmának lebontásáig, ez a módszer sosem teljesen biztos. Ugyanis az online kalkulátorok nem tudják figyelembe venni az egyéni genetikádat és körülményeidet. A legjobb tehát az, ha nem kockáztatsz!

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.