Menü

Az alkohol toleranciaszint

Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Ennek mértéke személyenként nagyon eltérő lehet: függ a nemtől, a genetikától, testsúlytól stb. – fontos viszont, hogy rendszeres fogyasztással ez a szint folyamatosan emelkedik, azaz elkezdjük „bírni az ivást”.

Bizonyos értelemben tehát edződünk az egyre nagyobb és nagyobb alkoholbevitelre, és ezzel párhuzamosan az igényeink is nőnek – hiszen, ha egy sör már nem éri el a kívánt hatást, akkor kettőre fogunk váltani, aztán háromra, négyre stb.

Alacsony kockázatú, „normális”, vagy más néven szociális ivásnak nevezzük az alkoholfogyasztás azon formáját, amely nem vezet a toleranciaszint felemelkedéséhez, és ami mellett még nem érvényesül az alkohol addiktív potenciálja.

Röviden: ez a „csak különleges alkalmakkor iszom” kategória, aminek ismertetőjegyei a következők:

ritkán,

kis mértékben,

szociális környezetben,

és mindig ugyanannyi mennyiségű alkoholt fogyasztunk.

A „ritkán” jelentése itt évi 5-10 alkalmat jelent, a „keveset” pedig 1-2 egységnyit, (1 egység nagyjából 1 pohár sörnek, 1-1,5 dl bornak, vagy 0,4 dl röviditalnak felel meg).

Ameddig valaki ebben a kategóriában van, nincs mitől tartania a következő szint viszont már problémát jelent.

A zéró tolerancia azonban nem azt jelenti, hogy ha elmeszelnek, mindegy a véralkoholszinted. Közel sem. A 0,5 ezrelékes véralkohol (és a 0,25 ezrelékes légalkoholszint) ugyanis Magyarországon is egy határérték. Ez alatt az érték alatt nem számítunk ittasnak, és csak szabálysértést követünk el, nem bűncselekményt. Tehát pénzbírságra számíthatunk, de ennyivel megússzuk. A jogosítványunkat nem veszik el.

A 0,5 ezrelékes véralkoholszint felett viszont már ittasnak számít a sofőr, és bűncselekményt követ el. A büntetés a jogosítvány ideiglenes megvonásától akár többéves börtönbüntetésig terjedhet. Nem mindegy, milyen véralkoholszinttel vezettünk, ahogy az sem, okoztunk-e anyagi kárt, sérülést, a legrosszabb esetben halálesetet. Nem játék tehát az ittas vezetés, nagyok a tétek minden szempontból.

Ha Magyarországra látogatva autóbérlésen gondolkodsz, a legegyszerűbb, ha egyáltalán nem kockáztatsz. Bár online kalkulátorokkal ki lehet számolni, nagyjából mennyi időnek kell eltelnie egy ital alkoholtartalmának lebontásáig, ez a módszer sosem teljesen biztos. Ugyanis az online kalkulátorok nem tudják figyelembe venni az egyéni genetikádat és körülményeidet. A legjobb tehát az, ha nem kockáztatsz!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.