Menü

Hyalomma kullancs Magyarországon

Magyarországon is megtalálható már a rettegett Hyalomma kullancs – mire figyeljünk, mely tünetek jelzik a krími-kongói vérzéses lázat? Erről írunk ma.

Sajnos itthon is jelen van már a Hyalomma kullancs, amelynek csípése veszélyes, ugyanis a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha ilyet találunk magunkban és a cikkben felsorolt tüneteket tapasztaljuk magunkon.

Kullancsfigyelő projektet keretében próbálják a szakemberek feltérképezni a Hyalomma kullancs itthoni elterjedését és előfordulását.

Hogyan került hozzánk ez a kullancsfaj és miért van belőle egyre több?

A klímaváltozás felelős az élőlények vándorlásáért, ennek köszönhető a Hyalomma kullancsok megjelenése. Ezek a vonuló madarak közvetítésével hazánkba is eljutott kullancsok veszélyes kórokozókat képesek hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat.

Hogy lehet felismerni a Hyalomma kullancsot?

Ez a kullancs eltér a nálunk megszokott kullancsoktól: például nagyobb a mérete, valamint jellegzetes sávozott lába van és nagyon gyorsan mozog!

A fertőzés következtében kialakuló panaszok 1-13 nappal a fertőzés után jelennek meg:

magas láz (akár hetekig is fennállhat)
hátfájás
ízületi fájdalom
gyomorfájás
gyengeség
vörös szem és torok
kipirult arc
súlyos esetekben sárgaság
a betegség előrehaladtával pedig gyakori az orrvérzés és a véraláfutások megjelenése.

A kiemelkedően magas, 30 százalékos halálozási aránnyal járó, Európában is egyre gyakrabban előforduló krími-kongói vérzéses láz jelentős egészségügyi kihívást jelent a kullancs eredeti élőhelyén.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Ahogyan az közismert: a kullancsot nem szabad nyomogatni, kenegetni, csipkedni, tekergetni, mert ekkor könnyen befecskendezi a mérgét a bőrbe, ehelyett inkább csipesszel fogjuk meg a szájszervénél, a bőrünk tövében és így megfogva húzzuk ki a vérszívót.

Mi történik, ha a feje beszakad?

A kullancs feje nem fertőz, mivel a kullancs terjesztette fertőző baktériumok a kullancs gyomrában találhatóak, és nem a szívókában. Ha a kullancs feje beleszakad a sebbe, általában 1-2 napon belül magától kilökődik. Csak abban az esetben kell orvoshoz fordulni, ha a beszakadt fej körüli terület elkezd körben pirosodni, mert az utalhat arra, hogy a kullancs fertőzött volt.

Eddig a Margitszigeten és Somogy megyében találtak Hyalomma kullancsot. Az Ökológiai Kutatóközpont azt kéri mindenkitől, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyelje meg, és amennyiben úgy gondolja, Hyalomma egyedet talál, jelezze.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.