Menü

Hyalomma kullancs Magyarországon

Magyarországon is megtalálható már a rettegett Hyalomma kullancs – mire figyeljünk, mely tünetek jelzik a krími-kongói vérzéses lázat? Erről írunk ma.

Sajnos itthon is jelen van már a Hyalomma kullancs, amelynek csípése veszélyes, ugyanis a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha ilyet találunk magunkban és a cikkben felsorolt tüneteket tapasztaljuk magunkon.

Kullancsfigyelő projektet keretében próbálják a szakemberek feltérképezni a Hyalomma kullancs itthoni elterjedését és előfordulását.

Hogyan került hozzánk ez a kullancsfaj és miért van belőle egyre több?

A klímaváltozás felelős az élőlények vándorlásáért, ennek köszönhető a Hyalomma kullancsok megjelenése. Ezek a vonuló madarak közvetítésével hazánkba is eljutott kullancsok veszélyes kórokozókat képesek hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat.

Hogy lehet felismerni a Hyalomma kullancsot?

Ez a kullancs eltér a nálunk megszokott kullancsoktól: például nagyobb a mérete, valamint jellegzetes sávozott lába van és nagyon gyorsan mozog!

A fertőzés következtében kialakuló panaszok 1-13 nappal a fertőzés után jelennek meg:

magas láz (akár hetekig is fennállhat)
hátfájás
ízületi fájdalom
gyomorfájás
gyengeség
vörös szem és torok
kipirult arc
súlyos esetekben sárgaság
a betegség előrehaladtával pedig gyakori az orrvérzés és a véraláfutások megjelenése.

A kiemelkedően magas, 30 százalékos halálozási aránnyal járó, Európában is egyre gyakrabban előforduló krími-kongói vérzéses láz jelentős egészségügyi kihívást jelent a kullancs eredeti élőhelyén.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Ahogyan az közismert: a kullancsot nem szabad nyomogatni, kenegetni, csipkedni, tekergetni, mert ekkor könnyen befecskendezi a mérgét a bőrbe, ehelyett inkább csipesszel fogjuk meg a szájszervénél, a bőrünk tövében és így megfogva húzzuk ki a vérszívót.

Mi történik, ha a feje beszakad?

A kullancs feje nem fertőz, mivel a kullancs terjesztette fertőző baktériumok a kullancs gyomrában találhatóak, és nem a szívókában. Ha a kullancs feje beleszakad a sebbe, általában 1-2 napon belül magától kilökődik. Csak abban az esetben kell orvoshoz fordulni, ha a beszakadt fej körüli terület elkezd körben pirosodni, mert az utalhat arra, hogy a kullancs fertőzött volt.

Eddig a Margitszigeten és Somogy megyében találtak Hyalomma kullancsot. Az Ökológiai Kutatóközpont azt kéri mindenkitől, hogy az idei kullancsszezonban talált példányokat a megszokottnál tüzetesebben figyelje meg, és amennyiben úgy gondolja, Hyalomma egyedet talál, jelezze.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.