Menü

Korpás haj – mit tudunk tenni ellene?

Hajunk a fejünk koronája, megannyi kellemetlenséggel nézhetünk szembe, hogy egészséges és szép külsőt kölcsönözzünk magunknak általa, az egyik ilyen a fejbőrt érintő korpa.

Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a nem éppen szép és irritáló fehér kis foltokat, a ruhánkra is rátelepedő darabkákat, tisztáznunk kell, mi az a korpa és, hogy milyen fajtájával állunk szemben. Tudni illik, hogy a fejünk bőre ugyanúgy viselkedik, mint minden más testrészünk legkülső felülete, vagyis ledobja magáról az elhalt hámsejteket. Ez egy teljesen természetes folyamat és alapvetően észre sem kéne vennünk. Amikor ez a folyamat valamiért felborul, akkor erősebb hámlásnak indulnak ezek a rétegek és ilyenkor vesszük észre a korpának nevezett jelenséget. Nem elég, hogy nem túl szép, de még hozhat magával viszketést, égő érzést és a legfőképpen a vakaródzás helyén vörös foltokat, sőt sebeket is.

Két fajtáját különböztetjük meg, az egyik a száraz, a másik a zsíros korpa. Az előbbinél sokszor az okozza a problémát, hogy vizes fejbőrünk megfázik, de az is lehet, hogy olyan sampont, hajfestéket használunk, ami irritálja a bőrt. Állhat hátterében még genetikai betegség vagy az, hogy csupán nagyon nem egészségesen táplálkozunk. A másik fajtája, amit zsíros korpásodásnak nevezünk, attól alakul ki, hogy valami oknál fogva a fejbőr több faggyút termel, ami szépen összeragasztja a leváló hámsejteket és azok nem tudnak megfelelően távozni. Ezt hívja a szaknyelv seborrhea capigtis-nek.

Ez egy hormonok által befolyásolt faggyútermelési probléma, aminél a megnövekedett mennyiségű faggyúban elszaporodik egy gomba, ami pedig gyulladást okoz. A gomba maga alap esetben is jelen van szervezetünkben, de ilyenkor erőre kap, és arra készteti a hámsejteket, hogy elszarusodjanak, ez pedig nagyon nehezen távolítható el. Gyermekes szülőknek valószínűleg ismerős a koszmó szó, ez ennek a csecsemőkori változata.

Kezelni többféle módon lehet, de véglegesen megszabadulni tőle nem mindenki tud, hiszen, ha genetikai probléma áll fenn, akkor ezzel nem nagyon tudunk vitatkozni. Száraz korpa esetén érdemes arra figyelni, hogy hagyjunk időt a fejbőrnek a hajmosások között regenerálódni, válasszunk kímélő, naturális összetevőkből készült samponokat, és keressük a polcokon azokat a szereket, amik nem zavarnak be a bőr természetes pH értékének fenntartásába. Zsíros korpa esetén már nehezebb egy kicsit a dolog, de a szalicilsavat és ként tartalmazó éjszakai hajpakolások segítenek reggelre fellazítani a már felesleges hámréteget.

Az éjszakai kezelés után érdemes kén tartalmú samponnal hajat mosni, de beiktathatunk olyan sampont is a hajmosási rutinba, aminek gomba ellenes hatása van. Kizárólag orvosi javaslatra használhatunk helyi szteroid hatású szereket, lemosókat, ha már semmi sem segít.

A korpa sok ember mindennapi életét megnehezíti, hiszen nem csak bosszantó a kinézete, de még viszketést és fájdalmat is okozhat. Keressünk fel bőrgyógyászt, ha nem tudjuk eldönteni, milyen fajtájával állunk szemben, aki segít a helyes kezelés megkezdésében.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.