Menü

Korpás haj – mit tudunk tenni ellene?

Hajunk a fejünk koronája, megannyi kellemetlenséggel nézhetünk szembe, hogy egészséges és szép külsőt kölcsönözzünk magunknak általa, az egyik ilyen a fejbőrt érintő korpa.

Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a nem éppen szép és irritáló fehér kis foltokat, a ruhánkra is rátelepedő darabkákat, tisztáznunk kell, mi az a korpa és, hogy milyen fajtájával állunk szemben. Tudni illik, hogy a fejünk bőre ugyanúgy viselkedik, mint minden más testrészünk legkülső felülete, vagyis ledobja magáról az elhalt hámsejteket. Ez egy teljesen természetes folyamat és alapvetően észre sem kéne vennünk. Amikor ez a folyamat valamiért felborul, akkor erősebb hámlásnak indulnak ezek a rétegek és ilyenkor vesszük észre a korpának nevezett jelenséget. Nem elég, hogy nem túl szép, de még hozhat magával viszketést, égő érzést és a legfőképpen a vakaródzás helyén vörös foltokat, sőt sebeket is.

Két fajtáját különböztetjük meg, az egyik a száraz, a másik a zsíros korpa. Az előbbinél sokszor az okozza a problémát, hogy vizes fejbőrünk megfázik, de az is lehet, hogy olyan sampont, hajfestéket használunk, ami irritálja a bőrt. Állhat hátterében még genetikai betegség vagy az, hogy csupán nagyon nem egészségesen táplálkozunk. A másik fajtája, amit zsíros korpásodásnak nevezünk, attól alakul ki, hogy valami oknál fogva a fejbőr több faggyút termel, ami szépen összeragasztja a leváló hámsejteket és azok nem tudnak megfelelően távozni. Ezt hívja a szaknyelv seborrhea capigtis-nek.

Ez egy hormonok által befolyásolt faggyútermelési probléma, aminél a megnövekedett mennyiségű faggyúban elszaporodik egy gomba, ami pedig gyulladást okoz. A gomba maga alap esetben is jelen van szervezetünkben, de ilyenkor erőre kap, és arra készteti a hámsejteket, hogy elszarusodjanak, ez pedig nagyon nehezen távolítható el. Gyermekes szülőknek valószínűleg ismerős a koszmó szó, ez ennek a csecsemőkori változata.

Kezelni többféle módon lehet, de véglegesen megszabadulni tőle nem mindenki tud, hiszen, ha genetikai probléma áll fenn, akkor ezzel nem nagyon tudunk vitatkozni. Száraz korpa esetén érdemes arra figyelni, hogy hagyjunk időt a fejbőrnek a hajmosások között regenerálódni, válasszunk kímélő, naturális összetevőkből készült samponokat, és keressük a polcokon azokat a szereket, amik nem zavarnak be a bőr természetes pH értékének fenntartásába. Zsíros korpa esetén már nehezebb egy kicsit a dolog, de a szalicilsavat és ként tartalmazó éjszakai hajpakolások segítenek reggelre fellazítani a már felesleges hámréteget.

Az éjszakai kezelés után érdemes kén tartalmú samponnal hajat mosni, de beiktathatunk olyan sampont is a hajmosási rutinba, aminek gomba ellenes hatása van. Kizárólag orvosi javaslatra használhatunk helyi szteroid hatású szereket, lemosókat, ha már semmi sem segít.

A korpa sok ember mindennapi életét megnehezíti, hiszen nem csak bosszantó a kinézete, de még viszketést és fájdalmat is okozhat. Keressünk fel bőrgyógyászt, ha nem tudjuk eldönteni, milyen fajtájával állunk szemben, aki segít a helyes kezelés megkezdésében.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.