Menü

Mangosztán, az egzotikus gyógyító gyümölcs

A gyümölcsök alapvetően segítik egészségünk fenntartását, de a mangosztán ezek közül magasan kitűnik értékes összetevői révén.

A mangosztán egy Kelet Ázsiából származó növény, ahol szent gyümölcsként tekintenek rá, de manapság már Amerikában is sok ültetvényen termesztik. Fája nagyon-nagyon magasra is megnőhet, akár 25 méteresre is felnyúlik. Érdekessége, hogy nem terem azonnal, a vetett magoknak általában évek kellenek ahhoz, hogy akkorára nőjenek, hogy termést adjanak. Termése kinézetre olyan, mint egy nagyobb gesztenye, kemény, sötét héja puha, édes ízű, fehér gyümölcshúst rejt.

Maga, a gyümölcshús gerezdekre osztott, ezért inkább a citrusokhoz hasonlít. Héját nem szabad megenni, mikor már érett állapotba kerül. Egyelőre Európában kevésbé ismert gyümölcsről van szó, de szerencsére egyre nagyobb ismertségre tesz szert, hiszen nem csak finom és nem mindennapi, hanem rendkívül egészséges.

Az elmúlt években egyre több kutatás irányult afelé, hogy milyen jótékony hatása van egészségünkre. Nagyon sok káliumot, B1-, B2-, B6-vitamint, C-vitamint, foszfort, vasat, és kalciumot tartalmaz, de amiben igen kiemelkedő, az a xanton tartalma. Ez egy polifenol vegyület, melynek antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van. A mangosztán nem csak ebben jó, hanem abban is, hogy szuper összetevői segítik a vörösvérsejtek termelődését és tágítják az ereket, vas tartalma pedig küzd a vashiányos vérszegénységgel.

Réz, mangán és magnézium tartalma fenntartja az ideális vérnyomást, amivel több esélyünk van elkerülni például egy agyvérzést. Ezek mind-mind segítik a jobb vérkeringést, ami pedig jótékony hatással van a szív- és érrendszerünkre. Fogyókúrázóknak is előszeretettel ajánlják, hiszen fogyasztásával a testünk kevesebb zsírt használ fel a beleinkből. Ne feledkezzünk meg róla, hogy hatalmas rosttartalma van, ami emésztőrendszerünknek nagyon jól jön, ami nem csak a kilót leadni vágyóknak lesz kedvező. Megjegyzem, ha az emésztőrendszerünk jól van, akkor több betegség is elkerülhet minket, többek között az allergia is.

Vannak esetek, amikor nem ajánlott ennek a különlegességnek a fogyasztása. Ilyen lehet, amikor valaki vérhígító készítményt szed, mivel egyes összetevői lassítják a véralvadási folyamatokat, de a vércukor szintet is befolyásolhatja. Érdemes körültekintően kóstolni.

Fogyasztani tulajdonképpen bármilyen formában lehet, akár nyersen, turmixolva, süteménybe sütve, joghurthoz keverve, vagy a reggeli müzlinket is feldobhatjuk vele. Beszerezni a magyar boltokban nem egyszerű, érdemes a konzervek között kutatni, vagy ázsiai ételeket árusító boltokban keresni.

A mangosztán az ázsiai országokban a legszentebb gyümölcs, jótékony hatása a szervezetre vitathatatlan, érdemes megkóstolni és lehetőség szerint étkezésünkbe becsúsztatni.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.