Mangosztán, az egzotikus gyógyító gyümölcs
- Dátum: 2024.06.02., 15:39
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- emésztés, fogyókúra, gyulladáscsökkentő, rost, vérszegénység, xanton
A gyümölcsök alapvetően segítik egészségünk fenntartását, de a mangosztán ezek közül magasan kitűnik értékes összetevői révén.
A mangosztán egy Kelet Ázsiából származó növény, ahol szent gyümölcsként tekintenek rá, de manapság már Amerikában is sok ültetvényen termesztik. Fája nagyon-nagyon magasra is megnőhet, akár 25 méteresre is felnyúlik. Érdekessége, hogy nem terem azonnal, a vetett magoknak általában évek kellenek ahhoz, hogy akkorára nőjenek, hogy termést adjanak. Termése kinézetre olyan, mint egy nagyobb gesztenye, kemény, sötét héja puha, édes ízű, fehér gyümölcshúst rejt.
Maga, a gyümölcshús gerezdekre osztott, ezért inkább a citrusokhoz hasonlít. Héját nem szabad megenni, mikor már érett állapotba kerül. Egyelőre Európában kevésbé ismert gyümölcsről van szó, de szerencsére egyre nagyobb ismertségre tesz szert, hiszen nem csak finom és nem mindennapi, hanem rendkívül egészséges.
Az elmúlt években egyre több kutatás irányult afelé, hogy milyen jótékony hatása van egészségünkre. Nagyon sok káliumot, B1-, B2-, B6-vitamint, C-vitamint, foszfort, vasat, és kalciumot tartalmaz, de amiben igen kiemelkedő, az a xanton tartalma. Ez egy polifenol vegyület, melynek antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van. A mangosztán nem csak ebben jó, hanem abban is, hogy szuper összetevői segítik a vörösvérsejtek termelődését és tágítják az ereket, vas tartalma pedig küzd a vashiányos vérszegénységgel.
Réz, mangán és magnézium tartalma fenntartja az ideális vérnyomást, amivel több esélyünk van elkerülni például egy agyvérzést. Ezek mind-mind segítik a jobb vérkeringést, ami pedig jótékony hatással van a szív- és érrendszerünkre. Fogyókúrázóknak is előszeretettel ajánlják, hiszen fogyasztásával a testünk kevesebb zsírt használ fel a beleinkből. Ne feledkezzünk meg róla, hogy hatalmas rosttartalma van, ami emésztőrendszerünknek nagyon jól jön, ami nem csak a kilót leadni vágyóknak lesz kedvező. Megjegyzem, ha az emésztőrendszerünk jól van, akkor több betegség is elkerülhet minket, többek között az allergia is.
Vannak esetek, amikor nem ajánlott ennek a különlegességnek a fogyasztása. Ilyen lehet, amikor valaki vérhígító készítményt szed, mivel egyes összetevői lassítják a véralvadási folyamatokat, de a vércukor szintet is befolyásolhatja. Érdemes körültekintően kóstolni.
Fogyasztani tulajdonképpen bármilyen formában lehet, akár nyersen, turmixolva, süteménybe sütve, joghurthoz keverve, vagy a reggeli müzlinket is feldobhatjuk vele. Beszerezni a magyar boltokban nem egyszerű, érdemes a konzervek között kutatni, vagy ázsiai ételeket árusító boltokban keresni.
A mangosztán az ázsiai országokban a legszentebb gyümölcs, jótékony hatása a szervezetre vitathatatlan, érdemes megkóstolni és lehetőség szerint étkezésünkbe becsúsztatni.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.