Menü

Mangosztán, az egzotikus gyógyító gyümölcs

A gyümölcsök alapvetően segítik egészségünk fenntartását, de a mangosztán ezek közül magasan kitűnik értékes összetevői révén.

A mangosztán egy Kelet Ázsiából származó növény, ahol szent gyümölcsként tekintenek rá, de manapság már Amerikában is sok ültetvényen termesztik. Fája nagyon-nagyon magasra is megnőhet, akár 25 méteresre is felnyúlik. Érdekessége, hogy nem terem azonnal, a vetett magoknak általában évek kellenek ahhoz, hogy akkorára nőjenek, hogy termést adjanak. Termése kinézetre olyan, mint egy nagyobb gesztenye, kemény, sötét héja puha, édes ízű, fehér gyümölcshúst rejt.

Maga, a gyümölcshús gerezdekre osztott, ezért inkább a citrusokhoz hasonlít. Héját nem szabad megenni, mikor már érett állapotba kerül. Egyelőre Európában kevésbé ismert gyümölcsről van szó, de szerencsére egyre nagyobb ismertségre tesz szert, hiszen nem csak finom és nem mindennapi, hanem rendkívül egészséges.

Az elmúlt években egyre több kutatás irányult afelé, hogy milyen jótékony hatása van egészségünkre. Nagyon sok káliumot, B1-, B2-, B6-vitamint, C-vitamint, foszfort, vasat, és kalciumot tartalmaz, de amiben igen kiemelkedő, az a xanton tartalma. Ez egy polifenol vegyület, melynek antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van. A mangosztán nem csak ebben jó, hanem abban is, hogy szuper összetevői segítik a vörösvérsejtek termelődését és tágítják az ereket, vas tartalma pedig küzd a vashiányos vérszegénységgel.

Réz, mangán és magnézium tartalma fenntartja az ideális vérnyomást, amivel több esélyünk van elkerülni például egy agyvérzést. Ezek mind-mind segítik a jobb vérkeringést, ami pedig jótékony hatással van a szív- és érrendszerünkre. Fogyókúrázóknak is előszeretettel ajánlják, hiszen fogyasztásával a testünk kevesebb zsírt használ fel a beleinkből. Ne feledkezzünk meg róla, hogy hatalmas rosttartalma van, ami emésztőrendszerünknek nagyon jól jön, ami nem csak a kilót leadni vágyóknak lesz kedvező. Megjegyzem, ha az emésztőrendszerünk jól van, akkor több betegség is elkerülhet minket, többek között az allergia is.

Vannak esetek, amikor nem ajánlott ennek a különlegességnek a fogyasztása. Ilyen lehet, amikor valaki vérhígító készítményt szed, mivel egyes összetevői lassítják a véralvadási folyamatokat, de a vércukor szintet is befolyásolhatja. Érdemes körültekintően kóstolni.

Fogyasztani tulajdonképpen bármilyen formában lehet, akár nyersen, turmixolva, süteménybe sütve, joghurthoz keverve, vagy a reggeli müzlinket is feldobhatjuk vele. Beszerezni a magyar boltokban nem egyszerű, érdemes a konzervek között kutatni, vagy ázsiai ételeket árusító boltokban keresni.

A mangosztán az ázsiai országokban a legszentebb gyümölcs, jótékony hatása a szervezetre vitathatatlan, érdemes megkóstolni és lehetőség szerint étkezésünkbe becsúsztatni.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?

Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.

Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.