Menü

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Félreértés ne essék, van három kisfiam, pontosan tudom, hogy mennyire nehéz figyelni egyszerre három eleven, futkosó gyerekre, pláne egy strandon, ahol ezer veszély leselkedhet, de azt gondolom, pont ezért érdemes összefoglalni ebben a cikkben a legfontosabb tudnivalókat, ha gyerekeinkkel strandolunk.

„Ötéves kisfiút kellett újraéleszteni szombat délután a kőbányai Újhegyi strandon - számolt be a sajtó. A gyerek beugrott a 135 centi mély medencébe, de nem jött fel a víz alól. Egy strandoló vette észre, azonnal szóltak az úszómesternek, aki pillanatokon belül elkezdte az újraélesztését.” Az úszómester lélekjelenléte és gyors, szakszerű közbeavatkozása mentette meg az életét, viszont a kisfiúért sokáig senki sem aggódott, a szülőt hiába várták, 10-15 percig nem került elő.

A rendőrség természetesen kivizsgálja az ügyet, büntetőeljárást indítottak.

Néhány éve írtam erről cikket a www.hajraegeszseg.hu oldalán, ahol igyekeztem erre felhívni a figyelmet, ha szeretnék elolvasni, a következő linkre kattintva a teljes írást elérhetik:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2019-07-11/erre-figyelj-ha-kisgyerekkel-mesz-strandolni

Gyerkőcökkel, pláne kicsikkel nagyon sok mindenre figyelni. Nem szívesen festem az ördögöt a falra, de sajnos nagyon hamar megvan a baj.

Meg kell taníttatni a gyerekekkel - a nagyobbakkal is! – hogy felhevült testtel nem szabad egyből beugrani a vízbe, figyelni a csúszdázásra, be kell tartani a biztonsági előírásokat, mert azok okkal készülnek. Elsősorban a szülők feladata erre figyelni, nem illendő megvárni, amíg már az úszómester lép közbe. Felelős szülőknek el kell mindent magyaráznia a csöppségeknek, nagyobbaknak, ha kell (és kell) akkor akár többször is.

Úszni nem tudó gyermeket mindenképp szülői felügyelettel, karúszóval vagy úszógumival, mentőmellénnyel engedjünk a medencékbe. Ha azt gondolják ez alap, akkor tévednek, sokszor látok családokat felelőtlenül strandolni, ezért gondolom, hogy érdemes leírni.

A legeslegfontosabb szabály medencézéskor: egy kisgyereket soha, egyetlen pillanatra sem szabad szem elől téveszteni vagy felügyelet nélkül hagyni! Ez igaz az otthoni pancsolásra is, ugyanis akár bokáig érő vízbe is bele lehet fulladni (elcsúszik, megijed, nem tud felállni). Tehát mindig legyen, aki folyamatosan szemmel tartja a pancsoló gyereket, és nem a telefonját nyomogatja közben.

Végül, de nem utolsó sorban a napégés ellen is védeni kell őket, fontos, hogy magas faktorszámú készítményt használjunk, lehetőleg 50 faktorú krémet vásároljunk és többször is kenjük át a gyerekek érzékeny bőrét.

Tengerparton, főleg kavicsos, köves részeken fontos a strand cipő viselése, ami véd az éles kövektől és kagylóktól. Ha ezeket a tudnivalókat betartjuk, akkor felhőtlen és gondtalan lesz a vakáció, a nyaralás és a strandolás.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.