Menü

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Félreértés ne essék, van három kisfiam, pontosan tudom, hogy mennyire nehéz figyelni egyszerre három eleven, futkosó gyerekre, pláne egy strandon, ahol ezer veszély leselkedhet, de azt gondolom, pont ezért érdemes összefoglalni ebben a cikkben a legfontosabb tudnivalókat, ha gyerekeinkkel strandolunk.

„Ötéves kisfiút kellett újraéleszteni szombat délután a kőbányai Újhegyi strandon - számolt be a sajtó. A gyerek beugrott a 135 centi mély medencébe, de nem jött fel a víz alól. Egy strandoló vette észre, azonnal szóltak az úszómesternek, aki pillanatokon belül elkezdte az újraélesztését.” Az úszómester lélekjelenléte és gyors, szakszerű közbeavatkozása mentette meg az életét, viszont a kisfiúért sokáig senki sem aggódott, a szülőt hiába várták, 10-15 percig nem került elő.

A rendőrség természetesen kivizsgálja az ügyet, büntetőeljárást indítottak.

Néhány éve írtam erről cikket a www.hajraegeszseg.hu oldalán, ahol igyekeztem erre felhívni a figyelmet, ha szeretnék elolvasni, a következő linkre kattintva a teljes írást elérhetik:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2019-07-11/erre-figyelj-ha-kisgyerekkel-mesz-strandolni

Gyerkőcökkel, pláne kicsikkel nagyon sok mindenre figyelni. Nem szívesen festem az ördögöt a falra, de sajnos nagyon hamar megvan a baj.

Meg kell taníttatni a gyerekekkel - a nagyobbakkal is! – hogy felhevült testtel nem szabad egyből beugrani a vízbe, figyelni a csúszdázásra, be kell tartani a biztonsági előírásokat, mert azok okkal készülnek. Elsősorban a szülők feladata erre figyelni, nem illendő megvárni, amíg már az úszómester lép közbe. Felelős szülőknek el kell mindent magyaráznia a csöppségeknek, nagyobbaknak, ha kell (és kell) akkor akár többször is.

Úszni nem tudó gyermeket mindenképp szülői felügyelettel, karúszóval vagy úszógumival, mentőmellénnyel engedjünk a medencékbe. Ha azt gondolják ez alap, akkor tévednek, sokszor látok családokat felelőtlenül strandolni, ezért gondolom, hogy érdemes leírni.

A legeslegfontosabb szabály medencézéskor: egy kisgyereket soha, egyetlen pillanatra sem szabad szem elől téveszteni vagy felügyelet nélkül hagyni! Ez igaz az otthoni pancsolásra is, ugyanis akár bokáig érő vízbe is bele lehet fulladni (elcsúszik, megijed, nem tud felállni). Tehát mindig legyen, aki folyamatosan szemmel tartja a pancsoló gyereket, és nem a telefonját nyomogatja közben.

Végül, de nem utolsó sorban a napégés ellen is védeni kell őket, fontos, hogy magas faktorszámú készítményt használjunk, lehetőleg 50 faktorú krémet vásároljunk és többször is kenjük át a gyerekek érzékeny bőrét.

Tengerparton, főleg kavicsos, köves részeken fontos a strand cipő viselése, ami véd az éles kövektől és kagylóktól. Ha ezeket a tudnivalókat betartjuk, akkor felhőtlen és gondtalan lesz a vakáció, a nyaralás és a strandolás.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.