Menü

A Mecsek kincsei

A Mecsek középhegységet a Dél – Dunántúlon találjuk meg, Pécstől északra terül el. A környékre látogatók, de akár az itt élők számára is rengeteg csodaszép természeti kincs vár felfedezésre. Amennyiben nincsen kánikula, érdemes akár nyáron egy hétvégét eltölteni itt, hiszen az erdőben hűvösebb idő van, és egy – egy túra alkalmával igazából végig árnyékos helyen sétálhatunk.

Orfű sokak számára ismerős lehet, hiszen a Fishing on Orfű fesztivált itt tartják minden évben, illetve a kempinget kedvelők számára is egy kedvelt úti cél. Az orfűi tó amellett, hogy gyönyörű látványt nyúlt, egy kiváló fürdőzőhely is. Hogyha nem csak fürdőzésre vágyunk, akkor itt található a Sárkány – szakadék is, ami az egyik legjellegzetesebb mecseki szurdokerdő része. A nevét onnan kapta, hogy az ott élő „sárkány” csak sok csapadék után jelenik meg, olyankor azonban mindenhol búgó víz van, és több helyen vízesések alakulnak ki.

Hogyha szerencsés időben megyünk oda, akkor akár 8-10 méter magas vízeséseket is láthatunk. Itt található egy forrás is, hogyha eljutunk addig, ami állandóan csobog, és a közelében láthatunk a már említett zúgókból és egyéb vízi jelenségekből néhányat.

A Vízfő – tanösvény is Orfűn található, ennek célja, hogy a vízzel kapcsolatos munkákat és az ott található környezetet kicsit közelebb hozza a látogatókhoz. A Malommúzeumnál kezdődik, melynek látogatása nem kötelező a tanösvény igénybevételéhez, azonban segíthet abban, hogy elmélyítsük tudásunkat a témával kapcsolatban. A nehezen megközelíthető, mocsaras és vizenyős területeken egy hosszú pallósor vezet át minket, amelynek segítségével felfedezhetjük az erdő eldugott részeit is. Mesés, friss levegős, szinte dzsungelszerű vidék tárul itt elénk, amit mindenképp érdemes meglátogatni.

Az Abaligeti barlang is a közelben található, amely a Mecsek leghosszabb feltárt barlangja. Ez látogatható az ideérkezők számára, és idegenvezetővel megtekinthető. Ez egy patakos barlang, amelyben különböző cseppkőképződményeket is találhatunk, amelyek itt is, mint más cseppkőbarlangokban, különböző fantázianeveket viselnek. Van itt Elefántfej, vagy akár Krokodilusok is. De nem csak kő állatokat figyelhetünk meg itt, hanem például a denevérek is előszeretettel használják otthonukként a barlangrendszert. A barlang bejáratától nem messze találhatjuk meg Magyarország egyetlen, a denevérek életét tematikusan bemutató múzeumát, amelyet érdemes meglátogatni, hogyha érdekel valakit ezeknek az állatoknak az élete.

Természetesen ezeken kívül, még sok más szép természeti kincset találhatunk, de hogyha marad időnk és kedvünk beiktatni esetleg egy városlátogatást is, akkor érdemes legalább egy napot szánni Pécs városára is. Itt található a híres pécsi tévétorony, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre. A belváros is sok érdekeséggel várja az odalátogatókat, az egyik ilyen a dzsámi. Hogyha valami programmal is szeretnénk egybekötni a kirándulást, akkor Magyarország egyetlen fényfesztiválja itt található, melyet július 4-7. között szerveznek meg. Egyedülálló fényjátékokat láthatunk a város különböző pontjain, mely évek óta nagy sikernek örvend, hiszen több ezren látogatnak el ide az esemény időtartama alatt.

Majernyik Szilvia

Szeresd az őszt!

Azt nem mondanám őszinte mosollyal, hogy vártuk az iskolakezdést, az új könyveket és tantárgyakat, az se lenne igaz, ha azt mondanám a kellemesen lehűlt levegő tetszik, mert momentán épp ma egész nap fázom, viszont tudok mondani pár dolgot biztos, amiről állítom, hogy szeretem az őszben.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Csótányinvázió

A csótányok a természetben hasznos rovarok, ám az otthonainkban azonban nem látjuk szívesen.