Menü

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat.

Idén először a megszokottnál körülbelül egy héttel később, június 21-én kezdődik a nyári szünet (tavaly már június 16-án véget ért a tanítás), így az általános iskolai ballagásokat, évzárókat is később, többnyire június végén tartják, ahogy az osztálykirándulások ideje is ezekben a hetekben volt/van.

Mivel a következő napokban is rekkenő hőség lesz (konkrétan tudom, hogy holnap akár 35-36 fokig is emelkedhet a hőmérséklet) emiatt az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére 2024. június 19-én (szerda) 0.00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig – olvastam az eduline oldalán.

Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget? A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint az egyik legfontosabb, hogy legyen mindig kéznél elegendő víz, hiszen a hőségben sokkal több folyadékot kell fogyasztanunk.

Nagyon fontos ebben az időben a megfelelő fényvédelem is, melynek lényege, hogy valamilyen módon megakadályozzák a fénysugarak bőrbe jutását.

Erre alkalmas a fényvédő ruházat, a világos öltözet, a fejfedő, kerülve a sötét színeket, mert azok jobban elnyerik a hősugarakat.

A fényvédő krémek használata meggátolja a napfény bejutását és elnyelődését a bőrben. A naptejek általában egy számmal jelzett érték segítségével mutatják meg, hogy a készítmény használatával mennyi időt lehet eltölteni a napon, ez az érték az SPF, ami a védelmet jelentő faktorszám. A rövid hatású szerek azok, melyeknél az SPF 6-10 között van, a közepes hatásúaké 10-30 között, míg erős hatással bír 30-50 közötti érték és nagyon erős védelmet kapunk az SPF50+ jelöléssel ellátott termékeknél. Az UVB jelzés mellett azonban mindig érdemes figyelni, hogy az adott készítmény UVA sugárzás ellen is használható-e.

A faktorszámot mindig bőrtípusunk szerint válasszuk meg, például a szőke hajú és kék szemű egyének magasabb faktorszámú fényvédő használata javasolt é különösen fontos a kisebb gyerekek védelme, akiknek a bőre még vékonyabb, érzékenyebb.

Az osztálykirándulások szervezésénél figyelembe kell venni a kirándulás időtartamát (egynapos vagy többnapos) és a várható időjárást, majd aszerint kell felhívni a szülők figyelmét, hogy mi kerüljön a táskába. Fontos a naptej, a kullancsriasztó, az esőkabát, az elemózsia legalább egy napra, a folyadék, mely alatt lehetőleg vizet értsünk. Hasznos, ha van egy kulacs a gyermeknél, amit bármikor újratölthet.

Az óvoda és az iskola egy viszonylag védett környezet a gyerek számára, kötött szabályokkal és szakszerű felügyelettel, a nyári szünet alatt azonban a szabályok és a korlátok is lazulnak, ami gyakran vezet balesethez. Nekünk szülőknek, felnőtteknek kell odafigyelni, hogy megóvjuk gyermekeinket a rájuk leselkedő veszélyektől. Minden gyereknek tartalmas, izgalmas és élvezetes, biztonságos vakációt kívánok! (Szülőknek pedig néhány jó erős meleg kávét és ha minden cérna szakad, akkor egy jó pohár hideg bort)

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!