Menü

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat.

Idén először a megszokottnál körülbelül egy héttel később, június 21-én kezdődik a nyári szünet (tavaly már június 16-án véget ért a tanítás), így az általános iskolai ballagásokat, évzárókat is később, többnyire június végén tartják, ahogy az osztálykirándulások ideje is ezekben a hetekben volt/van.

Mivel a következő napokban is rekkenő hőség lesz (konkrétan tudom, hogy holnap akár 35-36 fokig is emelkedhet a hőmérséklet) emiatt az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére 2024. június 19-én (szerda) 0.00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig – olvastam az eduline oldalán.

Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget? A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint az egyik legfontosabb, hogy legyen mindig kéznél elegendő víz, hiszen a hőségben sokkal több folyadékot kell fogyasztanunk.

Nagyon fontos ebben az időben a megfelelő fényvédelem is, melynek lényege, hogy valamilyen módon megakadályozzák a fénysugarak bőrbe jutását.

Erre alkalmas a fényvédő ruházat, a világos öltözet, a fejfedő, kerülve a sötét színeket, mert azok jobban elnyerik a hősugarakat.

A fényvédő krémek használata meggátolja a napfény bejutását és elnyelődését a bőrben. A naptejek általában egy számmal jelzett érték segítségével mutatják meg, hogy a készítmény használatával mennyi időt lehet eltölteni a napon, ez az érték az SPF, ami a védelmet jelentő faktorszám. A rövid hatású szerek azok, melyeknél az SPF 6-10 között van, a közepes hatásúaké 10-30 között, míg erős hatással bír 30-50 közötti érték és nagyon erős védelmet kapunk az SPF50+ jelöléssel ellátott termékeknél. Az UVB jelzés mellett azonban mindig érdemes figyelni, hogy az adott készítmény UVA sugárzás ellen is használható-e.

A faktorszámot mindig bőrtípusunk szerint válasszuk meg, például a szőke hajú és kék szemű egyének magasabb faktorszámú fényvédő használata javasolt é különösen fontos a kisebb gyerekek védelme, akiknek a bőre még vékonyabb, érzékenyebb.

Az osztálykirándulások szervezésénél figyelembe kell venni a kirándulás időtartamát (egynapos vagy többnapos) és a várható időjárást, majd aszerint kell felhívni a szülők figyelmét, hogy mi kerüljön a táskába. Fontos a naptej, a kullancsriasztó, az esőkabát, az elemózsia legalább egy napra, a folyadék, mely alatt lehetőleg vizet értsünk. Hasznos, ha van egy kulacs a gyermeknél, amit bármikor újratölthet.

Az óvoda és az iskola egy viszonylag védett környezet a gyerek számára, kötött szabályokkal és szakszerű felügyelettel, a nyári szünet alatt azonban a szabályok és a korlátok is lazulnak, ami gyakran vezet balesethez. Nekünk szülőknek, felnőtteknek kell odafigyelni, hogy megóvjuk gyermekeinket a rájuk leselkedő veszélyektől. Minden gyereknek tartalmas, izgalmas és élvezetes, biztonságos vakációt kívánok! (Szülőknek pedig néhány jó erős meleg kávét és ha minden cérna szakad, akkor egy jó pohár hideg bort)

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Érdekességek a foci világából

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság a 17. Európa-bajnokság, amely az UEFA által szervezett, négyévente megrendezésre kerülő Európa-bajnokság a férfi labdarúgó-válogatottak számára. A tornát június 14. és július 14. között rendezik Németországban.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.