Menü

Ne használjuk a lejárt naptejet!

Amikor beköszönt a kánikula, hajlamosak vagyunk csak előkapni a tavalyi fényvédő készítményeket, gondolván „ jó lesz az még idén”, ám most elmondunk néhány okot, amiért sose használjuk a lejárt szavatosságú napvédő szereket, sem semmilyen más lejárt kozmetikumot.

Sajnos csak az élelmiszerek, hanem a szépségápolási, egészségügyi termékek szavatossága is lejárhat, ami alól a naptej sem kivétel!

Mivel szezonális termékről van szó, így valahol érthető, ha a tavalyit nem dobjuk ki, mikor még félig tele van, hanem eltesszük a következő szezonra, ám jusson eszünkbe, hogy romlandó termékekről van szó és használata a lejárat után következményekkel járhat.

Egy bőrgyógyász szerint már az is elég nagy probléma, hogy a lejárt szavatosságú naptej nem igazán véd az UV-sugaraktól, ráadásul vízálló hatása is gyengül, ezért már nem adja azt a védelmet, amit korábban.

Mivel a lejárat utána a benne lévő összetevők szétbomlanak, így számolni kell azzal is, hogy bőrirritációt, allergiás reakciókat okozhatnak. A lejárt szavatosságú készítményekben ráadásul baktériumok, sőt, penész is kialakulhat, ez pedig fertőzésekhez vezet.

Ha nem tudjuk a termék lejáratát, nem látszik a szavatossági idő, mert esetleg lekopott, elmosódott róla a dátum, akkor az állagát, szagát, színét kell megvizsgálnunk. Ha egyáltalán nem hasonlít régi állagára, vagy a színe sárgás lett, már ne használd a naptejet, inkább szerezz be egy újat!

Tudni kell, hogy minden szépségápolási termék más és más anyagokból áll, ezért érdemes odafigyelni mindegyiknek a szavatossági idejére. Ha nem akarjuk, hogy a bőrünknek problémái legyenek, sose használjunk szavatossági időn túli termékeket, inkább dobjuk ki őket és ruházzunk meg egy újra, minőségire.

Melyik termék körülbelül meddig áll el?

A hidratáló krémek maximum egy évet bírnak ki, de azt gondolom ez idő alatt el is fogynak. Az arclemosók közül az olajos alapúak egy évig őrzik meg a hatásukat, de a tejes és vizes verziókat jobb, ha egy fél év alatt elhasználjuk.

A testápolók két évig is használhatók, a fényvédő krémek pedig a lejárati dátumuk szerint adnak védelmet a nap káros sugarai ellen. Általában 3-6 hónap után, de minimum évente illik cserélni.

A szempillaspirált három hónap után szigorúan ki kell dobni, mert árthat a szemnek, tapasztalataim szerint addigra be is száradnak, megváltozik a textúrájuk.

Az ajakápolók és a rúzsok is gyorsan fogynak, de ezek is bírják másfél-két évig.

A bőrápolási- és több sminktermék hátulján is egy kis henger alakú ikon jelöli, hogy a felbontás után hány hónapig lehet használni még az adott készítményt. Tehát ha egy krémen például a 12M jelölést látni, akkor azt egy évig használhatjuk fel a felbontástól számítva.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!