Menü

Ne használjuk a lejárt naptejet!

Amikor beköszönt a kánikula, hajlamosak vagyunk csak előkapni a tavalyi fényvédő készítményeket, gondolván „ jó lesz az még idén”, ám most elmondunk néhány okot, amiért sose használjuk a lejárt szavatosságú napvédő szereket, sem semmilyen más lejárt kozmetikumot.

Sajnos csak az élelmiszerek, hanem a szépségápolási, egészségügyi termékek szavatossága is lejárhat, ami alól a naptej sem kivétel!

Mivel szezonális termékről van szó, így valahol érthető, ha a tavalyit nem dobjuk ki, mikor még félig tele van, hanem eltesszük a következő szezonra, ám jusson eszünkbe, hogy romlandó termékekről van szó és használata a lejárat után következményekkel járhat.

Egy bőrgyógyász szerint már az is elég nagy probléma, hogy a lejárt szavatosságú naptej nem igazán véd az UV-sugaraktól, ráadásul vízálló hatása is gyengül, ezért már nem adja azt a védelmet, amit korábban.

Mivel a lejárat utána a benne lévő összetevők szétbomlanak, így számolni kell azzal is, hogy bőrirritációt, allergiás reakciókat okozhatnak. A lejárt szavatosságú készítményekben ráadásul baktériumok, sőt, penész is kialakulhat, ez pedig fertőzésekhez vezet.

Ha nem tudjuk a termék lejáratát, nem látszik a szavatossági idő, mert esetleg lekopott, elmosódott róla a dátum, akkor az állagát, szagát, színét kell megvizsgálnunk. Ha egyáltalán nem hasonlít régi állagára, vagy a színe sárgás lett, már ne használd a naptejet, inkább szerezz be egy újat!

Tudni kell, hogy minden szépségápolási termék más és más anyagokból áll, ezért érdemes odafigyelni mindegyiknek a szavatossági idejére. Ha nem akarjuk, hogy a bőrünknek problémái legyenek, sose használjunk szavatossági időn túli termékeket, inkább dobjuk ki őket és ruházzunk meg egy újra, minőségire.

Melyik termék körülbelül meddig áll el?

A hidratáló krémek maximum egy évet bírnak ki, de azt gondolom ez idő alatt el is fogynak. Az arclemosók közül az olajos alapúak egy évig őrzik meg a hatásukat, de a tejes és vizes verziókat jobb, ha egy fél év alatt elhasználjuk.

A testápolók két évig is használhatók, a fényvédő krémek pedig a lejárati dátumuk szerint adnak védelmet a nap káros sugarai ellen. Általában 3-6 hónap után, de minimum évente illik cserélni.

A szempillaspirált három hónap után szigorúan ki kell dobni, mert árthat a szemnek, tapasztalataim szerint addigra be is száradnak, megváltozik a textúrájuk.

Az ajakápolók és a rúzsok is gyorsan fogynak, de ezek is bírják másfél-két évig.

A bőrápolási- és több sminktermék hátulján is egy kis henger alakú ikon jelöli, hogy a felbontás után hány hónapig lehet használni még az adott készítményt. Tehát ha egy krémen például a 12M jelölést látni, akkor azt egy évig használhatjuk fel a felbontástól számítva.

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!