Menü

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.

Léteznek illemszabályok a sportban?

Igen! Az illemszabályok nem kőbe vésett törvények, „csak” viselkedési minták, melyeket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk a többiekre.

A sportéletben éppúgy léteznek illemszabályok, mint az élet más területein, ilyen például, hogy a futópályán a jobb oldalon fussunk és mindig balról előzzünk.

A gyorsabb futót-versenyzőt mindig elengedjük magunk mellett, illetve, ha terepen, erdőben futunk, túrázunk, kerékpározunk, ügyelünk a tisztaságra és nem szemetelünk, ahogy nem is hangoskodunk. Ha versenyzésre készülünk, - ami egy remek motiváció -, tisztában kell lenni néhány illemszabállyal, praktikus tudnivalóval.

Hogy zajlik egy verseny, mit kell tudni a szervezésről?

A szervezők általában a verseny online felületén mindig felhívják a figyelmet az alapdolgokra, fontos információkra, ezeket udvariasságból, illemből és a biztonság érdekében is célszerű alaposan átolvasni és betartani.

Tapasztalataim alapján a következőkre hívnám fel a figyelmet.

A versenyre mindig időben érkezünk, a rajtszámfelvétel meghirdetett időintervallumának megfelelően, ne késsünk, mert, ha már bezárt a rajtközpont, nincs lehetőség a regisztrációra, helyszíni nevezésre. Amikor versenyre indulunk, gondoljuk át előző este a ruházatot és lehetőleg felkészülten, az időjárásnak megfelelő réteges öltözetben induljunk útnak.

Csak egészséges állapotban sportoljunk, ami a versenyzésre fokozottan igaz! Betegen nem állunk a rajthoz, ez egyrészt a saját közérzetünknek, szervezetünknek sem fog jót tenni, illetve másokat is megfertőzhetünk.

Ügyeljünk a tisztaságra mind a versenyközpontban, mind a frissítőállomásoknál, sehol se szemeteljünk. Szerencsére a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb verseny ma már „öko”, azaz „műanyagpohármentes” és mindenki saját pohárral közlekedik, sok helyen nincsenek már eldobható poharak a frissítőállomásokon.

Ha saját frissítésünk van, akkor az energiaszeletek, müzlik, csokik és zselék csomagolását a szemetesekbe dobjuk, vagy vigyük vissza magunkkal a rajtközpontba és ott keressük fel a szemeteseket, csökkentve ezzel az egyszer használatos műanyagokat.

Ha dohányzunk, - bár én futóversenyen csak egyszer találkoztam futóval, aki cigarettázott - tiszteljük meg a futótársainkat azzal, hogy csak a kijelölt helyen dohányzunk.

Versenyen kötelező viselni a rajtszámot, jól láthatóan, ennek hiányában kizárhatnak a versenyből.

Ha kutyával szeretnénk futni, akkor figyeljünk arra, hogy olyan versenyt keressünk, ahol kifejezetten szerveznek kutyás futást is és ugyanez a tanácsom a babakocsis futásra is.

Zenét hallgatni szabad? Nos a saját véleményem az, hogy ha a szervezők nem is kérik ennek mellőzését, én azt gondolom akkor sem szerencsés, ugyanis nem érzékeljük annyira a külvilágot, a többi futót, a közlekedést, az utcazajt és más közlekedőket, gyalogosokat, autósokat, ami balesetveszélyes, ezért, ha ragaszkodunk mindenképp a zenehallgatáshoz, akkor javaslom, hogy csak az egyik fülhallgatót használjuk.

Versenyezni remek motiváció, egy jó célkitűzés, ám mielőtt elindulunk, olvassuk át fenti illemszabályokat magunk és mások érdekében.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!