Milyen a mikrobiom diéta?
- Dátum: 2024.07.05., 20:59
- Martinka Dia
- képek: pixabay
- adalékanyag, belek, bélflóra, bélrendszer, élelmiszer, fogyás, háromfázisú, mikrobiom diéta, mozgás, szélsőséges, szintetikus, természetes
„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet? A mikrobiom-diéta egy háromfázisú étkezési terv, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy segítsen az embereknek helyreállítani a bélrendszer egészségét és emellett fogyni.
A mikrobiom diéta helyreállítja a bélflórát és csökkenti a gyulladást, segít rendbe hozni az emésztőrendszert. Az emberi gyomorban számtalan mikroba él együtt, ezen mikroorganizmusok összességét nevezik bélflórának. A bélflóra befolyással van a belek és az emésztőrendszer egészségére. Ha ez az egyensúly felbomlik, emésztési és felszívódási problémák jelentkeznek, ilyenkor jó a mikrobiom-diéta.
Hogyan működik ez az étrend?
Ezt a módszert a holisztikus szemléletmódokat előnyben részesítő orvos, Raphael Kellman fejlesztette ki és írt róla a 2015-ben megjelent könyvében.
Elsősorban természetes élelmiszerekre épül, mellőzi a szintetikus, sok adalékanyagot tartalmazó ételeket. Az ipari termeléssel előállított zöldségek, gyümölcsök és állati termékek fogyasztását sem támogatja ez a szemlélet.
A diéta három szakaszból áll: az első szakasz 21 napig tart, és megköveteli bizonyos élelmiszer-típusok kiiktatását, ekkor például tilos gluténtartamú élelmiszereket, hüvelyeseket, tojást, tejtermékeket, olajban sült ételeket, hozzáadott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott ételeket és italokat fogyasztani.
Érdemes egy ideig teljesen kiiktatni a cukrokat az étrendből, ugyanis ez tökéletes táptalajt biztosít a káros baktériumoknak. Se cukor, se méz, se szirupok, de még gyümölcscukor se kerüljön bele az étrendbe, ugyanis ez a legfontosabb alapja a teljes tisztulásnak.
A második szakasz 28 napig tart, ebben a fázisban visszakerülhetnek az étrendbe a tejtermékek, gabonafélék és a tojás csakúgy, mint a magasabb keményítőtartamú zöldségek és gyümölcsök, például a banán vagy a mangó.
A harmadik és egyben utolsó szakasz a szinten tartásról szól, mivel ekkorra már visszaáll a mikrobiom egyensúlya.
Az étrend előnyben részesíti a friss alapanyagokból készült ételeket, mint például az édesburgonyát, fokhagymát, sárgarépát, káposztát, avokádót, paradicsomot, de az erjesztett ételek is ide tartoznak, ilyen például a kefir vagy a joghurt. A diéta javasolja a prebiotikus ételek fogyasztását is, mint például a dió, zabfélék vagy hagymafélék.
Sokszor divatdiétákat követünk, szélsőséges módszereket alkalmazunk, s elfelejtjük, hogy a tartós és egészséges mértékű és módú fogyás a belekben kezdődik. Ha itt nincs rend, akkor koplalhatunk bármennyit, szedhetünk bármit, a fogyás nem fog beindulni vagy nem lesz tartós. Divatos diéták helyett, inkább tegyünk rendet a szervezetünkben és mozogjunk rendszeresen.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.