Menü

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

A munka, tanulás és egyéb teendők mellett sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a szabadidőnkből egy kis részt valamiféle alkotó jellegű hobbira fordítsunk. Pedig ezek az elfoglaltságok nagyon pozitív hatással vannak a mentális egészségünkre. Többek között segítenek kicsit megnyugodni nap végén, vagy esetleg a hétvégén, hiszen olyasmire, amit tényleg szívből csinálunk senki nem kötelez minket, azonban sikerélménnyel tölthet el és mosolyt csalhat az arcunkra egy nehéz nap után.

Érdemes rendszeresen időt szentelnünk a hobbinknak, hiszen boldogsághormon szabadul fel bennünk miközben egy számunkra örömteli dologgal foglalkozunk. Ezen kívül a motiváltság, amiket ezen szabadidős tevékenységek közben érzünk, könnyen segíthet gördülékenyebbé tenni a kötelező feladatainkat is. Munka közben gondolhatunk arra, hogy a nap végén, mint valamifajta jutalom, vár ránk a hobbink és ez is boldogsággal töltheti el az embert.

Különböző fajta alkotó jellegű hobbi létezik, érdemes többfélét is kipróbálni, amennyiben még nem találtuk meg az igazán hozzánk illőt. Mindegyik egy kicsit más készséget fejleszt, és másképpen hat ránk.

Vannak a különböző művészeti tevékenységek, ilyen például a festészet, a rajzolás és a szobrászat. Ezek kreatív és önkifejező hobbik, melyeknek segítségével ki tudjuk fejezni magunkat, és megmutatni a külvilágnak, hogy miképp is gondolkodunk a dolgokról és milyen perspektívából látjuk azokat. Könnyű bennük elmerülni, és egy helyre fókuszálni a figyelmet, ezáltal csökkentheti a stresszt és segít kitörni a mindennapi élet pörgéséből és problémáiból. Amennyiben rendszeresen végezzük ezeket a művészeti tevékenységeket, kialakulhat egy saját stílusunk, illetve hamar láthatjuk a fejlődést, hiszen könnyen össze tudjuk hasonlítani a korábban készült műalkotásokat a mostaniakkal.

Ha valaki nem érzi magát nagyon kreatívnak, viszont szereti az aprólékos munkát, ami elgondolkoztató, annak kiváló hobbi lehet a puzzle. Ezt akár kisgyermekkortól el lehet kezdeni, és a felnőttek számára már akár többezer darabos kirakók is vannak. Ez fejleszti a problémamegoldó képességet, a koncentrációt, a megfigyelőképességet, illetve segít abban, hogy türelmesebben végezzünk el bármely más feladatot is. Idős embereknek is kiváló elfoglaltság lehet, hiszen segít megelőzni az időskori elbutulást, sőt akár nagyszülőknek van rá lehetőség, hogy egy kedves családi fényképet megcsináltassunk puzzle formájában, és azt készíthesse el. Ennek a hobbinak az előnye még az is, hogy akár egyedül, akár társaságban is csinálhatjuk, amelyikhez épp kedvünk van.

Rengeteg kreatív hobbi létezik még, ezeken kívül is, például a fotózás, zenélés, esetleg valamifajta kreatív szövegalkotás. Ezeket sokan csak a maguk szórakoztatására készítik el, azonban érdemes lehet belépni különböző online fórumokra, esetleg csoportokba, ahol más emberekkel is megoszthatjuk a saját alkotásunkat, tanácsokat kérhetünk, sőt akár alakíthatunk egy kreatív műhelyt, ahol személyesen a hasonló érdeklődési körű emberekkel alkothatunk és tölthetünk el közös időt. A legfontosabb, hogy örömet leljünk abban, amit csinálunk!

Rossz szokások, amik károsan hatnak az agyunkra

Ki ne szeretne minden nap friss és üde gondolkodással állni az életéhez, legyen az munka, magánélet, vagy bármi más. Íme pár tipp, miket érdemes elkerülni a nap folyamán.

Üdülni bérelt autóval. Mire figyeljünk, mire készüljünk?

Sokan utaznak úgy, hogy már a repülőtéren bérelt autót használnak a nyaralásuk vagy üzleti útjuk idején. Kényelmes megoldás ez, ami sokszor elég drága, egy-egy ritka esetben pedig szükséges, ha nem az EU-n belül utazik valaki, vagy rövid idő alatt nagyon sok helyre kell eljutnia. Ilyenkor jó tisztában lenni a járműhöz kötött és köthető biztosításokkal, és betartani néhány szabályt, mert az olcsó bérlet a végén könnyen nagyon drágává válhat.

Miért fontos az aktív pihenés?

Pihenés alatt sokszor azt értjük, hogy a munkahelyről hazaérvén elnyúlunk a nappaliban a kanapén, és bekapcsoljuk a televíziót. Pedig létezik olyan, hogy aktív pihenés, amit érdemes beiktatni az életünkbe, hiszen rengeteg pozitív hatása van!

Szeresd az őszt!

Azt nem mondanám őszinte mosollyal, hogy vártuk az iskolakezdést, az új könyveket és tantárgyakat, az se lenne igaz, ha azt mondanám a kellemesen lehűlt levegő tetszik, mert momentán épp ma egész nap fázom, viszont tudok mondani pár dolgot biztos, amiről állítom, hogy szeretem az őszben.

Hogyan hangolható össze család, a munka és az edzés?

A család az életünk, a biztos háttér, az otthonunk, a sport vagy hobbi pedig az „én-időnk”, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy feltöltődjünk, levezessük a feszültséget, fizikálisan és mentálisan is fittek, frissek maradhassunk. Ennyi minden nem fér a napba, melyikről mondjunk le?