Menü

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

A munka, tanulás és egyéb teendők mellett sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a szabadidőnkből egy kis részt valamiféle alkotó jellegű hobbira fordítsunk. Pedig ezek az elfoglaltságok nagyon pozitív hatással vannak a mentális egészségünkre. Többek között segítenek kicsit megnyugodni nap végén, vagy esetleg a hétvégén, hiszen olyasmire, amit tényleg szívből csinálunk senki nem kötelez minket, azonban sikerélménnyel tölthet el és mosolyt csalhat az arcunkra egy nehéz nap után.

Érdemes rendszeresen időt szentelnünk a hobbinknak, hiszen boldogsághormon szabadul fel bennünk miközben egy számunkra örömteli dologgal foglalkozunk. Ezen kívül a motiváltság, amiket ezen szabadidős tevékenységek közben érzünk, könnyen segíthet gördülékenyebbé tenni a kötelező feladatainkat is. Munka közben gondolhatunk arra, hogy a nap végén, mint valamifajta jutalom, vár ránk a hobbink és ez is boldogsággal töltheti el az embert.

Különböző fajta alkotó jellegű hobbi létezik, érdemes többfélét is kipróbálni, amennyiben még nem találtuk meg az igazán hozzánk illőt. Mindegyik egy kicsit más készséget fejleszt, és másképpen hat ránk.

Vannak a különböző művészeti tevékenységek, ilyen például a festészet, a rajzolás és a szobrászat. Ezek kreatív és önkifejező hobbik, melyeknek segítségével ki tudjuk fejezni magunkat, és megmutatni a külvilágnak, hogy miképp is gondolkodunk a dolgokról és milyen perspektívából látjuk azokat. Könnyű bennük elmerülni, és egy helyre fókuszálni a figyelmet, ezáltal csökkentheti a stresszt és segít kitörni a mindennapi élet pörgéséből és problémáiból. Amennyiben rendszeresen végezzük ezeket a művészeti tevékenységeket, kialakulhat egy saját stílusunk, illetve hamar láthatjuk a fejlődést, hiszen könnyen össze tudjuk hasonlítani a korábban készült műalkotásokat a mostaniakkal.

Ha valaki nem érzi magát nagyon kreatívnak, viszont szereti az aprólékos munkát, ami elgondolkoztató, annak kiváló hobbi lehet a puzzle. Ezt akár kisgyermekkortól el lehet kezdeni, és a felnőttek számára már akár többezer darabos kirakók is vannak. Ez fejleszti a problémamegoldó képességet, a koncentrációt, a megfigyelőképességet, illetve segít abban, hogy türelmesebben végezzünk el bármely más feladatot is. Idős embereknek is kiváló elfoglaltság lehet, hiszen segít megelőzni az időskori elbutulást, sőt akár nagyszülőknek van rá lehetőség, hogy egy kedves családi fényképet megcsináltassunk puzzle formájában, és azt készíthesse el. Ennek a hobbinak az előnye még az is, hogy akár egyedül, akár társaságban is csinálhatjuk, amelyikhez épp kedvünk van.

Rengeteg kreatív hobbi létezik még, ezeken kívül is, például a fotózás, zenélés, esetleg valamifajta kreatív szövegalkotás. Ezeket sokan csak a maguk szórakoztatására készítik el, azonban érdemes lehet belépni különböző online fórumokra, esetleg csoportokba, ahol más emberekkel is megoszthatjuk a saját alkotásunkat, tanácsokat kérhetünk, sőt akár alakíthatunk egy kreatív műhelyt, ahol személyesen a hasonló érdeklődési körű emberekkel alkothatunk és tölthetünk el közös időt. A legfontosabb, hogy örömet leljünk abban, amit csinálunk!

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.