Menü

Hűsítő tippek alváshoz – itt a kánikula!

Bizony el sem merem mondani hány fokos napi hőmérsékleteket mutatnak az időjárásjelző oldalak a hétre, de azt elárulom, hogy jó lesz megjegyezni, hogy mit tehetünk a kánikula elviselhetőbbé tételéért, például este, amikor aludni szeretnénk.

Amikor 36-38 fokig felkúszik a hőmérő higanyszála, akkor bizony jól jönnek a hálószobahűsítő tanácsok, hogy jobban tudjunk aludni a már-már elviselhetetlen hőségben.

Összegyűjtöttünk néhány hűsítő tippet, amit bevethetünk a hálószobában, ha épp nincs légkondicionálónk otthon.

A napok óta tartó kánikulában sokan nehezebben alszanak el és csak forgolódnak éjszaka.

Hűsítő párnáról már hallottam, ez a legnagyobb melegben hű, kényelmes társ lehet. Egy hűsítő gél töltettel ellátott memóriahabos párnáról van szó, ami akkor is sokat segít az elalvásban és a pihenésben, amikor kánikulai meleg van, mint például a napokban.

Válasszunk ilyenkor nyári ágyneműszettet. Talán sokan nem is értik, mit értek ágynemű alatt, hiszen 30 fokban kinek kell ágynemű… bizony vannak, akik nyáron is takaróval szeretnek aludni (köztük én is), a legegyszerűbb megoldás számukra, ha csak paplanhuzatot használják ilyenkor.

Nem hallottam még eddig róla, de léteznek hűsítő matracvédők, amelyek kifejezetten nyári, hűsítő hatású matracvédőkként funkcionálnak.

Hasonlóak a hűsítő ágybetétek is. A matracvédőn kívül az ágybetét is szuper alternatíva a kánikulai melegben alváshoz. A vékony, légáteresztő anyagból készült hűsítő ágybetétek ilyenkor remek szolgálatot tehetnek a pihenésünkért.

Nemcsak hűsítő matracvédőt és ágybetétet, hanem hűsítő matracot is lehet kapni, ami nem leglepő, hiszen télen a melegítő ágybetét a sláger, miért ne lehetne ennek nyári párja a forró nyári időszakra ajánlott hűsítő matrac. Nagyobb beruházást igényel, de gondoskodik a megfelelő légáteresztésről és hűsítésről, így minden eddiginél nagyobb komfortérzet érhető el velük nyáron.

Az elalvás egyik alapvető feltétele a testhőmérsékletünk csökkenése. Vegyünk lefekvés előtt egy langyos zuhanyt, ha nagyon meleg van, akár kétszer-háromszor is ismételhetjük. Ne törülközzünk meg teljesen, hagyjuk, hogy lassan hűtse le a párolgás a testünket, ha pedig nagyon szenvednénk a hőségtől, egy vizes borogatás a csuklón, bokán, halántékon szintén segíthet.

Természetesen használhatunk klímát, ám ennek is megvannak a szabályai. A légkondicionált szoba és a külső hőmérséklet közt nem ajánlott 8-10 maximum 12 foknál nagyobb különbségnek lennie, a télen ideális 18-19 fok a hőségben túl alacsony lehet.

Ha nincs klíma, aludjunk nyitott ablaknál (míg napközben csukott ablakkal és leengedett redőnnyel védekezzünk a szoba túlmelegedése ellen), lefekvés előtt pedig ventilátorral hűtsük le kissé a levegőt és akár egy vizes lepedőt is akaszthatunk az ablakra.

Remélem hasznosnak találták ezt a kis összefoglalót, mindenkinek a lehető legjobb pihenést kívánom mindenkinek és kitartást a forró napokhoz.

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a, konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcápolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó.

Őszi kiránduló helyszínek Magyarországon

Olcsó, izgalmas és hazai élményekre vágysz az őszi szezonban? Magyarország tele van olyan remek túrázós helyszínekkel, amelyeket bátran bevehetsz egyedül, gyerekekkel, de akár a barátaid társaságában is. Itt van az ősz, így lassan elő lehet venni a szekrény mélyén meglapuló túrabakancsokat. Az erdei kirándulásokhoz rengeteg páratlan szépségű magyarországi helyszín között tudtok válogatni, a cikkben ehhez nézhetünk meg ötleteteket. Az útvonalak többsége pénztárcabarát, természetközeli és kalandos élményt kínál családoknak, pároknak, de ideálisak baráti kiruccanáshoz is.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulness technikának a mindennapi alkalmazása egy fontos faktor lehet abban, hogy csökkentsük a minket érő stresszt, illetve meg tudjunk békélni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Nem árt néha tudatosan megfigyelni azt, ami körülvesz minket!