Menü

Hűsítő tippek alváshoz – itt a kánikula!

Bizony el sem merem mondani hány fokos napi hőmérsékleteket mutatnak az időjárásjelző oldalak a hétre, de azt elárulom, hogy jó lesz megjegyezni, hogy mit tehetünk a kánikula elviselhetőbbé tételéért, például este, amikor aludni szeretnénk.

Amikor 36-38 fokig felkúszik a hőmérő higanyszála, akkor bizony jól jönnek a hálószobahűsítő tanácsok, hogy jobban tudjunk aludni a már-már elviselhetetlen hőségben.

Összegyűjtöttünk néhány hűsítő tippet, amit bevethetünk a hálószobában, ha épp nincs légkondicionálónk otthon.

A napok óta tartó kánikulában sokan nehezebben alszanak el és csak forgolódnak éjszaka.

Hűsítő párnáról már hallottam, ez a legnagyobb melegben hű, kényelmes társ lehet. Egy hűsítő gél töltettel ellátott memóriahabos párnáról van szó, ami akkor is sokat segít az elalvásban és a pihenésben, amikor kánikulai meleg van, mint például a napokban.

Válasszunk ilyenkor nyári ágyneműszettet. Talán sokan nem is értik, mit értek ágynemű alatt, hiszen 30 fokban kinek kell ágynemű… bizony vannak, akik nyáron is takaróval szeretnek aludni (köztük én is), a legegyszerűbb megoldás számukra, ha csak paplanhuzatot használják ilyenkor.

Nem hallottam még eddig róla, de léteznek hűsítő matracvédők, amelyek kifejezetten nyári, hűsítő hatású matracvédőkként funkcionálnak.

Hasonlóak a hűsítő ágybetétek is. A matracvédőn kívül az ágybetét is szuper alternatíva a kánikulai melegben alváshoz. A vékony, légáteresztő anyagból készült hűsítő ágybetétek ilyenkor remek szolgálatot tehetnek a pihenésünkért.

Nemcsak hűsítő matracvédőt és ágybetétet, hanem hűsítő matracot is lehet kapni, ami nem leglepő, hiszen télen a melegítő ágybetét a sláger, miért ne lehetne ennek nyári párja a forró nyári időszakra ajánlott hűsítő matrac. Nagyobb beruházást igényel, de gondoskodik a megfelelő légáteresztésről és hűsítésről, így minden eddiginél nagyobb komfortérzet érhető el velük nyáron.

Az elalvás egyik alapvető feltétele a testhőmérsékletünk csökkenése. Vegyünk lefekvés előtt egy langyos zuhanyt, ha nagyon meleg van, akár kétszer-háromszor is ismételhetjük. Ne törülközzünk meg teljesen, hagyjuk, hogy lassan hűtse le a párolgás a testünket, ha pedig nagyon szenvednénk a hőségtől, egy vizes borogatás a csuklón, bokán, halántékon szintén segíthet.

Természetesen használhatunk klímát, ám ennek is megvannak a szabályai. A légkondicionált szoba és a külső hőmérséklet közt nem ajánlott 8-10 maximum 12 foknál nagyobb különbségnek lennie, a télen ideális 18-19 fok a hőségben túl alacsony lehet.

Ha nincs klíma, aludjunk nyitott ablaknál (míg napközben csukott ablakkal és leengedett redőnnyel védekezzünk a szoba túlmelegedése ellen), lefekvés előtt pedig ventilátorral hűtsük le kissé a levegőt és akár egy vizes lepedőt is akaszthatunk az ablakra.

Remélem hasznosnak találták ezt a kis összefoglalót, mindenkinek a lehető legjobb pihenést kívánom mindenkinek és kitartást a forró napokhoz.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.