Menü

A társasjátékok fejlesztő hatása

A társasjátékok fejlesztő hatása talán sokaknak nem ismeretlen, hiszen köztudottan fejleszti a koordinációs készségeket, ezért a gyerekeknek már egészen kicsi, pár éves kortól hasznos lehet. Játszva sokkal könnyebben megy vele a számolás megtanulása, és a színek és formák megismerése, valamint a szem-kéz koordináció fejlesztése is, ráadásul türelemre is megtanít.

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

A társasjátékok fejlesztő hatása számos területen megmutatkozik, ami miatt ez az egyik legnépszerűbb kellék, nézzük mi mindenre van jó hatással!

A logikára mindenképp!

A memóriafejlesztő és a logikai társasjátékok figyelemre késztetik a gyerekeket, így a koncentrációs készség javítására is kiválók, de segít fókuszálni is, ami sokszor egy felnőttnek is kihívást jelent.

Hogyan válasszunk társasjátékot?

A felnőttek számára is hasznos, de a társasjátékok fejlesztő hatása a gyerekeken látszik meg igazán, s bár a választás nem egyszerű, szerencsére óriási a kínálat belőlük. Amikor társast veszünk, vegyük figyelembe a gyerekek életkorát.

Kicsiknek a gondolkodás, a logika, valamint a memória fejlesztése lehet a fő feladat, de a kommunikációs- és szociális készségek is fejlődjenek, ezért érdemes olyan játékot venni, ami ezeket segíti.

Nagyobbaknak más szempontok alapján válasszunk. Náluk már fontossá válik a fókuszálás elsajátítása és a koncentráció javítása, emellett a csoportban való együttműködés és alkalmazkodás kialakítása és fejlesztése.

A társasjátékok között számos változat van, amelyek az egész családnak szólnak, felnőtteknek is szórakoztatók. Ilyenek a memóriát fejlesztő társasjátékok, a logikai társasjátékok, az együttműködésre ösztönző, vagy kooperatív társasjátékok.

A kooperatív társasjáték segít megérteni az emberi interakciókat, segít elismerni mások teljesítményét és elfogadni a vereséget. Ez mindenkinek hasznos lecke lehet – játékos formában.

Tovább megőrizhetjük mentális fittségünket, ha sok társas- és kártyajátékot játszunk - állapította meg egy kutatás. Az Edinburghi Egyetem tudósai megállapították, hogy azok, akik rendszeresen játszanak, jobb eredményeket érnek el a gondolkodást igénylő feladatokban és a memóriateszteken. Léteznek ma már online, virtuális társasjátékok is, ha nem megoldható a személyes jelenlét.

A felnőtteknek való társasjátékok sok hasznos célt szolgálnak és sok területen segítik a fejlődést. E játékok segítségével sokkal könnyebb lehet a generációk közötti kapcsolatok elmélyítése, de gyakran használják munkahelyi csapatépítések alkalmával is.

Szelfiturizmus?

Nem olyan rég olvastam, hogy szelfigátló paravánt húztak fel egy alpesi faluban, azóta pedig újabb és újabb települések elégelték meg a szelfituristákat.

Kivándorlási gyász - avagy miért félünk a külföldre költözéstől?

Sokan álmodoznak arról, hogy családi okból, kalandvágyból, esetleg egy stabilabb gazdasági, vagy politikai helyzet reményében kivándorolnak külföldre. Vannak, akik ezt a lépést meg is teszik, és elindulnak egy olyan ismeretlen úton, ami tele van kihívással, lehetőséggel, újfajta tapasztalatokkal, örömökkel, alkalmazkodással – és veszteséggel –. A cikkben azt tudhatjuk meg, hogy miért jár vegyes érzésekkel az áttelepülés, milyen veszteségekkel küzdünk meg a kiköltözés kapcsán, és hogyan érdemes erre felkészülni.

Elektromos vagy benzines motorkerékpár?

Miért érdemes elektromos motorkerékpárt venni benzines helyett? Ez egy nagyon aktuális kérdés lehet a mindennapi közlekedésben résztvevőknek, és a felnövekvő generációnak is. Az új motorosokat nem kötik a beégett motoros előítéletek, mint a kötelező nagy köbcenti, a nagy hang, a sok lóerő, mert attól vagyok igazi férfi, stb… Ők nyitottabbak az új technológia előnyeire, és szép lassan mindenkire hat az elektromos forradalom.

Hallottál már az AQ-ról?

Ismerjük az IQ és az EQ kifejezéseket, melyek az intelligenciát és az érzelmi intelligenciát írják le, de ki ismeri az AQ-t?

A családi szocializáció hiánya

A családban-lét nem csupán a felnövő generációk érdeke. Számtalan vizsgálat támasztja alá, hogy a házasságban és családban élő személyek egészségkilátásai jobbak, mint a családon kívül élőkéi (az infarktus-kockázat például nagyobb az egyedül élő, mint a házas férfiaknál). Sőt, a már kialakult betegségek gyógyulási és rehabilitációs esélyei is jobbak azoknál, akik családban élnek. A magányos életmód bizonyos mentális betegségek - a depresszió, az öngyilkosság, az alkoholizmus - szempontjából kifejezetten kockázati tényezőnek minősül.