Menü

Balesetveszélyes trambulinozás

Vitathatatlan és a kisgyerekes szülők is biztos egyetértenek velem abban, hogy a tavasztól késő őszig tartó egyik legjobb kinti játék és elfoglaltság a gyerekeknek (és olykor a felnőtteknek is) a mókás trambulin. Talán mondhatom, hogy az egyik legfantasztikusabb mozgásforma, azonban a trambulinozás veszélyes is lehet. Mikre kell ügyelni, ha biztonságosan szeretnénk használni ezt a játékot?

Természetesen minden mozgásformának vannak veszélyei, így a trambulin használatának is, ha nem rendeltetés-szerűen végezzük, felelőtlenül viselkedünk, vagy nem figyelünk magunkra, egymásra, illetve az eszköz karbantartására.

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”. Ha túl sokan ugrálnak benne egyszerre, vagy védőháló nélkül akarunk szaltózni, esetleg nem figyelünk a másikra és ráugrunk, akkor bizony könnyen nagy baj is lehet, amennyiben viszont rendeltetés-szerűen használjuk, akkor teljesen biztonságos mozgás és szórakozás egyben.

Ha azonban nem tartjuk be a szabályokat, akkor hamar meg lehet a baj: ficamok, zúzódások, szalagszakadások vagy törések. Sajnos nemcsak az alsó lábszár, de a csukló, könyök, alkar, váll vagy kulcscsont is sérülhet, törhet vagy elmozdulhat, ha nem rendeltetésszerűen használjuk ezt az eszközt. Ha a gyermek kiesik a trambulinból, előfordulhat koponya és gerincsérülés is és nem riogatásból írom, de szintén komoly fej- és egyéb sérülést okozhat, ha a gyermekek egymásra esnek.

Ezért a biztonsági előírásokat és szabályokat mindig tartsuk szem előtt!

A trambulin nem olcsó mulatság, azonban nem szabad spórolni a kiegészítőkön, védőháló használata mindenképp kötelező (lenne), hiszen így megvéd a leeséstől.

Ugyanilyen fontos a rugóvédő használata. Az ugrálófelületet tartó masszív rugók kemények és ha ráesünk, megüthetjük magunkat. Használata rendkívül fontos!

Sajnos a piacon mindig találni silány minőségű termékeket, ezek pedig balesetveszélyesek.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a megfelelő méretű trambulint vásároljuk. Nem érdemes a legkisebbet venni, hiszen gyermekünk hamar megnő és kinövi.

Választáskor fontos szempont a stabil rögzítés és a masszív lábak, s mint említettem, a védőhálón nem szabad spórolni! Komoly baleseteket lehet megelőzni ezen szempontok betartásával.

Arról sem árt meggyőződni, hogy az általunk kiválasztott trambulinhoz tartozik-e megfelelőségi nyilatkozat a gyártó vagy a forgalmazó részéről-említik a szakemberek.

Használatánál fontos tudni, hogy hároméves kor alatti gyermeket ne engedjünk bele egyedül, mindig szükséges a felügyelet!

Rendszeresen ellenőrizzük a rugókat és a csavarokat!

A trambulin használata minden korosztály számára jó móka és egészséges, azonban az eszköz helyes használatát és megfelelő karbantartását mindig szem előtt kell tartani a sérülések elkerülése érdekében.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

Szelfiturizmus?

Nem olyan rég olvastam, hogy szelfigátló paravánt húztak fel egy alpesi faluban, azóta pedig újabb és újabb települések elégelték meg a szelfituristákat.