Menü

Kreatív szépségápolás házilag

Legtöbben használunk drogériában kapható szépségápolási termékeket, azonban ezek sokszor drágák és nem is feltétlenül sok bennük a természetes alapanyag. Arról nem is beszélve, hogy az adott esetben ismeretlen összetevők miatt előfordulhat, hogy allergiás reakciót kapunk. Alternatív megoldásként azonban, otthon is elkészíthetjük magunknak a szépségápolási termékeinket, amivel pénzt spórolhatunk, és szabadjára engedhetjük a bennünk rejlő kreatív energiákat. Ezekhez hozok néhány ötletet most nektek!

A testradír több szempontból is jó a bőrnek, hiszen hámlasztja azt, feszesebbé és egészségesebbé teszi, és ezek mellett még a narancsbőr és a pattanások megelőzésére is jó lehet. Otthoni elkészítése is egészen egyszerű. Vegyünk egy evőkanál kávézaccot, cukrot és kókuszolajat, majd keverjük jól össze. Ezután dörzsöljük át vele a kívánt bőrfelületet, vagy akár az egész testet, végül öblítsük le melegvízzel! Csinálhatunk egyszerre többet is, és egy kis üvegbe zárva pár hétig tárolhatjuk és felhasználhatjuk! A kávés bőrradír inkább hámlasztja a bőrsejteket, azonban van egy cukros verziója is. Itt két kanál cukrot kell összekeverni egy kanál olívaolajjal, mely hidratálja a bőrt, és ugyanazt a folyamatot elvégezni, mint a kávés társánál.

Sok túrázás, vagy akár munka után a lábunknak is jól eshet egy kis törődés, és erre kiváló lehet egy házi készítésű shea vajas lábkrém. Ennek elkészítése is roppant egyszerű, egy evőkanál kókuszolajat kell összekeverni két evőkanál shea vajjal. Lehetőleg este tegyük meg ezt, hogy a krém fel tudjon szívódni, és ki tudja fejteni hidratáló és puhító hatását.

Bár a fürdőbombák nagyon látványosak tudnak lenni, de hogyha nem feltétlenül vágyunk erre, hanem inkább valami természetesre, akkor jó hírem van, otthon megtalálható alapanyagokból is lehet egy relaxáló fürdőzést csinálni. Miután elkezdtük engedni a vizet, tegyünk bele fél kiló tengeri sót (más sófélék is megfelelnek a célnak, de lehetőleg ne étkezési legyen), majd később egy deci kókuszolajat, és fél deci olivaolajat. Ezután csepegtessünk bele levendula illóolajat, vagy válaszhatunk más számunkra tetsző olajat még bele, majd végül két deci citromlével zárjuk a fürdőt. Amennyiben szeretnénk, készíthetünk a kád mellé mézet, ezzel átkenve a testünket, hiszen ez is jó hatással van a bőrre!

Testápolót is lehet házilag készíteni, bár ehhez egy kicsit különlegesebb hozzávalók kellenek, de nem lehetetlen elkészíteni. A szőlőmagos – mandulás verzió elkészítéséhez szükséges egy fél bögre shea vaj, ez adja az alapját. majd hozzáadunk egy - egy evőkanál szőlőmag - és mandulaolajat. Válasszunk egy általunk kedvelt illóolajat, és keverjük bele ízlés szerint. Tartsuk az elkészült testápolót száraz és hűvös helyen, majd használjuk el két hónapon belül.

Mint láthatjuk a méz, a különböző olajak, a levendula és a shea vaj, a legtöbb esetben elengedhetetlen alapanyagok, hiszen ezek mind olyan természetes dolgok, amik ápolják a bőrünket. A legtöbb ezek közül jól működik a levendulával, amelynek nyugtató hatása van, így egy nehéz nap után érdemes lehet ebből egy kicsit többet tenni az általunk választott termékbe.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.