Menü

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Közismert tény, hogy a szeretetnek is vannak nyelvei, ezek az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés. Amikor két ember kapcsolatba kezd egymással, rá kell hangolódniuk egymás szeretetnyelvére, hiszen ezzel fejezik a másik iránt érzett pozitív érzelmeiket. Ugyanígy a stresszes helyzetekben való kommunikációnak is vannak nyelvei, és ha képesek vagyunk felismerni a másik által beszélt stressznyelvet, könnyebben és gyorsabban rendezni tudjuk nézeteltéréseinket is.

Chantal Donelly stresszkutató vizsgálta azt, hogy amikor stresszes helyzetben kerülünk, akkor a homloklebenyünket elhagyja az ott keringő vér egy része, majd ez a vérmennyiség átirányul a többi testrészünk felé. A homloklebeny felelős az önkontrollunk, az érzéseink és a gondolkodás irányításáért. Amikor ez a vérmennyiség mondhatni eltűnik onnan, nem biztos, hogy megfelelőpen tudunk kommunikálni, azaz leblokkolunk, nem értjük meg a másik felet. Ezt a helyzetet a kutatók öt különböző osztályba sorolták be, melyeknek határvonala nem éles, azaz többféle stressznyelvi csoportba is tartozhatunk egyszerre.

Az első ilyen csoport a lefagyó típusok, akik úgy reagálnak az őket ért negatív szituációra, hogy teljesen leblokkolnak, válaszképtelenek, reménytelenek és tehetetlennek érzik magukat. Vannak a megoldó típusok, ami inkább a nőkre jellemző. Ők inkább engedékenyek, alkalmazkodók, megpróbálják megnyugtatni a szemben álló felet, próbálnak a másik kedvében járni, akár még a határokat is képesek ez miatt átlépni. Vannak azok, akik egyből robbannak. Ezek az emberek általában frusztráltak, dühösek, szinte kirobbannak a helyzetből, és a „harcolj, vagy menekülj” elvét követik.

Az sem kizárt, hogy kilépnek az adott helyzetből, és szó nélkül faképnél hagyják a vitapartnert, mert nem érzik azt, hogy heves reakciójukkal meg tudják győzni a másikat. Ebbe a három típusba tartozók általában zsigerből válaszolnak, nem befolyásolja őket semmilyen stratégia, ami viszont az utolsó két típusra jellemző. A negyedik a tagadó típus, aki végtelen optimizmusával próbálja elkendőzni a helyzet valódiságát. Végül az ötödik típus az egyik legveszélyesebb a szervezetre nézve, ez pedig az önzsibbasztók tábora. Ezek a személyek valamilyen szer alkalmazásával - legyen az alkohol, drog-, vagy valamilyen tevékenységbe való belevetéssel –túlzásba vitt sport, szerencsejáték- próbálják elfelejteni a negatív élményt. Ez addikciót, vagyis függőséget okoz.

Fontos megismernünk önmagunkat, hogy a kellemetlen helyzeteket megfelelően tudjuk kezelni, hogy a későbbiekben ne legyen káros hatása szervezetünkre vagy emberi kapcsolatainkra.

A stressznyelvek bármelyikét használhatjuk éppen egyedi állapotunk alapján is, érdemes időt és energiát fordítani erre, hiszen nem csak önmagunkat ismerjük meg jobban, hanem képesek leszünk normális mederbe terelni bizonyos stresszkezelési technikákkal a negatív helyzetekre adott válaszainkat is.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.