Menü

Könnyű ételek meleg napokra

Az elmúlt hetekben elég erőteljes kánikula uralkodott az ország nagy részén, ami egyelőre nem is tűnik úgy, hogy el fog múlni. Ebben a melegben minden feladat nehezebbnek tűnik, és hogyha még klímánk sincs otthon, akkor nincs is hová menekülni a hőség elől. Érthető tehát, ha nincs kedvünk nekiállni több fogásos ebédet készíteni, hiszen a tűzhely, vagy a sütő is csak melegíti a teret.

Ezen kívül az általános étvágy is csökken ezeken a meleg napokon, pedig fontos lenne, hogy ugyanúgy változatosan táplálkozzunk, mert a mindennapokhoz szükség van az energiára. Most néhány olyan ételt szeretnék bemutatni, melynek elkészítése nem igényel hosszú időt, és nem kell hozzá felmelegíteni a konyhát, azonban egészséges és frissítő lehet mindenki számára.

Júliusban sok szezonális gyümölcsöt találhatunk a piacon és a szupermarketek polcain, ilyen például a görögdinnye, alma, földieper, áfonya és még sok más. Ebből az egyik legkellemesebb étel, amit készíteni tudunk, az egy friss gyümölcssaláta. Vágjuk össze kis darabokra a gyümölcsöket, tegyük egy tálba és utána ízlés szerint locsoljuk meg egy kis citrom – vagy limelével, majd szórjuk meg mentával. Már fogyaszthatjuk is!

Nem ez az egyetlen felhasználási módja a gyümölcsnek, hiszen, ha van otthon turmixgépünk, akkor egyszerűen készíthetünk belőle frissítő smoothie-t vagy gyümölcsturmixot. Az összevágott gyümölcsöt rakjuk bele a turmixgépbe, adjunk hozzá tejet, vagy az általunk preferált növényi alapú tejitalt, és keverjük össze. Hogyha szeretnénk egy kicsit krémesebb állagot kapni, akkor tej helyett joghurttal is készíthetjük.

Az előbb említett ételeknél laktatóbb, de mégis könnyen elkészíthető egy tortilla. A legtöbb boltban vásárolhatóak előre elkészített tortilla lapok, amiket általában egy percig kell palacsintasütőben felmelegíteni, de van olyan verzió, ami azonnal felhasználható. Vágjunk fel hozzá friss zöldségeket kis darabokra, ízlés szerint válogathatunk, de mindig jó választás lehet a hagyma, paradicsom, paprika és uborka kombó.

Amennyiben nem szeretnénk tényleg semmit sem megsütni, akkor csirkehús helyett csinálhatunk egy tonhalas verziót. A halat keverjük össze görög joghurttal és adjunk hozzá egy kis citromlevet, kenjük meg vele a tortilla lapokat, és tegyük rá a korábban felszeletelt zöldségeket. Hajtsuk össze az általunk preferált formára és már fogyaszthatjuk is!

Az egyik leghűsítőbb étel a spanyol gazpacho, amely egy főzés nélkül elkészíthető leves. Ha két főre szeretnénk elkészíteni, akkor mindössze három paradicsomra, egy fél kígyóuborkára, egy paprikára, fél fej hagymára, egy gerezd fokhagymára, olivaoljra sóra és borsra van szükségünk. Hámozzuk meg a paradicsomot és ízlés szerint az uborkát, vágjuk apró darabokra a zöldségeket és dobjuk bele a turmixgépbe, vagy egy tálba, hogyha botmixerünk van. Adjunk hozzá ízlés szerint sót és borsot, illetve egy – másfél evőkanál olívaolajat és turmixoljuk egybe az egészet. Amennyiben szeretnénk, hogy nagyon hideg legyen tegyünk bele még néhány jégkockát is. Ízlés szerint készíthetünk hozzá pirítóst vagy levesbetétet, és már fogyaszthatjuk is!

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.

Koffein hatása nyáron a szervezetünkre

A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!

Mindent a Koshu szőlőről

Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.

Mikor vagyunk dehidratáltak?

A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk. A nem megfelelő folyadékbevitel egyik legszembetűnőibbe jele, ha száraz a bőrünk, mert annak nedvességtartalma vízfogyasztáshoz kötött.