Menü

Használt ruhát venni menő!

Ha egy ideális csütörtök reggelt képzelek el magam előtt, akkor az úgy néz ki, mint a mai: munka előtt kimentünk a férjemmel a piacra, ő azonnal a sült kolbászos és a füstölt árus stand felé vette az irányt, én pedig meg sem álltam a használt ruhás asztalig, ahol beálltam a turizók közé.

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog. Népszerűségét nagyrészt annak köszönheti, hogy gyakran jóval áron alul lehet márkás, különleges ruhákhoz jutni, a gyerekruhák verhetetlenek árban és kínálatban, ráadásul ez egyfajta körforgás, amivel jót teszünk a környezetünknek, a bolygónknak.

Ha a manapság divatos szóhasználattal élek, akkor azt is írhatom: fenntarthatóság, egyediség, hosszú távú kihasználás, ezek a trendi szavak, de számomra mindemellett a túri egy valóságos kincsvadászat.

Miért szeretnek ennyien a használt ruhák között turkálni?

Azért, mert a turkálókban sokszor jobb minőségű termékeket találunk, mint az úgynevezett „fast fashion” boltokban, hiszen ami oda kerül, az már átment egy „előtesztelésen”, tulajdonképpen már hordta valaki, s mivel a termék, az adott ruha még így is jó állapotú maradt, akkor biztosra vehetjük, hogy az új viselőjét is kiszolgálja majd hosszabb távon.

Ha a körforgásos gazdaság filozófiáját követjük, akkor azok a termékek, amiket már legyártottak, így nem vesznek kárba. Már régóta nem ciki használt ruhaboltokból öltözködni, a stílusosság pedig nem pénzben mérhető. Személyes tapasztalatom, hogy a turizás lehetőséget ad olyan ruhadarabok kipróbálására is, amikkel elsőre bizonytalanabbak vagyunk és nem szeretnénk borsos árat fizetni valamiért, ami talán nem is lesz jó.

Szerintem menő dolog megtanítani a gyerekednek abban (is), hogy turizni vagy egyáltalán használt cuccokat venni az jó dolog, épp a fent említett szempontok miatt! Olcsóbb, környezetkímélőbb, stílusos, egyedi, ráadásul, ha nem szeretnénk otthonról kimozdulni, számtalan lehetőség kínálkozik az interneten is használt ruhát vásárolni, a különböző online platformokon.

Mi lehet a hátránya a turizásnak?

Talán az, hogy az ember hajlamos túlzásokba esni és nem ismerni a mértéket.

A sikeres turizás alapszabályai ezt is felölelik! Nézzük, melyek ezek!

Nézzük át alaposan a ruhákat!

Nem minden ruha azért kerül a turkálóba, mert lyukas, foltos, szakadt, vagy kinyúlt, de sajnos ez is előfordul. Akadnak szembeötlő hibák, de sokszor nehezen lehet észrevenni a foltot vagy szakadást. Hiába címkés az adott ruha, előfordulhat, hogy leselejtezett, mert hibásan vagy sérülten érkezett az üzletbe, át kell nézni ezeket is!

Gondoljuk át, hogy biztosan nincs még otthon olyan ruha, illetve mivel tudjuk felvenni,

hogyan variálhatjuk az adott nadrágot vagy felsőt! Legyünk képben a ruhásszekrényünk tartalmával, mielőtt egy sokadik ugyanolyan ruhát viszünk haza.

Ne vegyük meg azt, ami nem jó ránk!

Az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a turizáskor az, hogy képesek vagyunk olyan ruhadarabokat is megvásárolni, ami egyszerűen nem jók ránk csak azért, mert nagyon teszik.

Ne a mennyiség legyen a fő cél!

Csak azért, mert olcsók a ruhák, még nem kell megvennünk őket! Ne az legyen a cél, hogy minél több ruhadarab legyen a gardróbban, inkább arra figyeljünk, hogy jól kihasználható darabokkal térjünk haza.

Szelfiturizmus?

Nem olyan rég olvastam, hogy szelfigátló paravánt húztak fel egy alpesi faluban, azóta pedig újabb és újabb települések elégelték meg a szelfituristákat.

Kivándorlási gyász - avagy miért félünk a külföldre költözéstől?

Sokan álmodoznak arról, hogy családi okból, kalandvágyból, esetleg egy stabilabb gazdasági, vagy politikai helyzet reményében kivándorolnak külföldre. Vannak, akik ezt a lépést meg is teszik, és elindulnak egy olyan ismeretlen úton, ami tele van kihívással, lehetőséggel, újfajta tapasztalatokkal, örömökkel, alkalmazkodással – és veszteséggel –. A cikkben azt tudhatjuk meg, hogy miért jár vegyes érzésekkel az áttelepülés, milyen veszteségekkel küzdünk meg a kiköltözés kapcsán, és hogyan érdemes erre felkészülni.

Egy könyv jogainak védelme

Írtam egy könyvet, egy tudományos munkát, egy online cikket. Hogyan védjük meg az ötleteinket, és a szellemi jogainkat? Nem fogják ellopni az ötletemet? Mit tegyek, ha lemásolják a blogbejegyzésemet, kölcsönveszik az írásaim egy részét? Egyáltalán minek mekkora a súlya, a lopás az lopás, vagy nyilván egy cikk, nem egy kategóriába esik egy könyvvel? Ebben az írásban ezekre a kérdésekre kaphatunk válaszokat.

Mit vigyen a gyerek a kollégiumba?

A tanév nemcsak a bejáró és helyi diákoknak, hanem a bentlakóknak, kollégistáknak is megkezdődik, ezért némely szülőknek még az is plusz dilemmát okoz, hogy mit vigyen a gyerek a kollégiumba?

Ha a szünet után nehezen megy a korai kelés…

A kevésbé megfeszített nyári időszak, a vakáció és a nyaralások után valószínűleg sokaknak nehezére esett hosszú idő után először újra korán kelni. Akinek gyermeke van, tudja, hogy sajnos visszaállni a korai kelésre és korábbi esti lefekvésre nem könnyű feladat, sok esetben hetekbe is telhet.