Menü

U- vitamin, hallottál már róla?

A vitaminok széles skáláját ismerjük, nagyjából tudjuk is, hogy melyik milyen hatással van szervezetünkre, de vannak olyanok, amikről keveset hallunk. Nézzük, hogy az U-vitamin miért lehet hasznos számunkra?

Az U-vitamin a latin ulcus szóból származik, ami magyarul fekélyt jelent. Ez azért fontos, mert ez a vitamin a gyomorfekélyre van kimondottan jó hatással. Egy Garnet Cheney nevű amerikai tudóshoz köthető a felfedezése, hiszen ő volt az, aki bebizonyította, hogy valóban hatásos szer a fent említett fekélyes betegségek leküzdésében.

Az U-vitamin legfőbb szerepe az, hogy segítsen fenntartani az ép nyálkahártyákat, hogy javítsa főleg a gyomor és a béltraktus falának erősségét és mindezek mellett az ott keletkezett gyulladást is csökkentse. Ez azért is fontos, mert ha sérül a gyomor és a belek nyálkahártyája, akkor azok a részek gyulladásban lesznek, ebből pedig az következik, hogy nem fog helyesen működni az emésztésünk.

A jó emésztés a jól működő immunrendszer egyik alapja. Amennyiben ez nem lenne elég, ez a vitamin segítheti a májunkat a méregtelenítési folyamatokban, a májsejtek egészséges állapotának fenntartását is támogatja. Na, de nem csak a belső szerveink lesznek hálásak segítségéért, mivel bőrünkre is kifejti jótékony hatását. Az U-vitamin remek gyulladáscsökkentő, így bőrünk gyulladt, aknés problémáit is kezelhetjük vele. A kollagén termelésének támogatását is magára vállalja kicsit, ezáltal hámrétegeink hidratáltabbak lesz.

Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel ezt a vitamint jó pár körülöttünk termeszthető növény raktározza magában, ezért étkezésünkkel is bevihetjük szervezetünkbe. Az úgynevezett keresztesvirágú zöldségekben találjuk meg leginkább. A legnagyobb mennyiségben a káposztafélékben van jelen, amiről már amúgy is tudjuk, hogy gyomrunknak nagyon jót tesz. Érdemes káposztalevet készíteni, ami először elég bizarrul hangzik, de egyáltalán nem olyan rossz.

Ehhez gyümölcscentrifugára lesz szükségünk, amivel a napi 2-2,5 deciliter levet ki tudjuk nyerni. Ezt a vitamint megtaláljuk még például a fejessalátában, a brokkoliban, a spenótban, a karfiolban, zellerben, petrezselyemben és kelbimbóban is. Mivel a vitaminok jó része a főzés, sütés, párolás során elveszik, így érdemes ezekből a hozzávalókból friss salátát készíteni, de egyes darabokat akár egy smoothie-ba is beledobálhatjuk. Természetesen étrendkiegészítők formájában is megtaláljuk, és bár nincs arról információ, hogy mérgező mellékhatása lenne, mégis orvosi ellenőrzés mellett szedhető csak.

Az U-vitamin nem éppen közismert, pedig nagyon sok egészségügyi előnnyel jár, ha odafigyelünk a bevitelére. Támogatja az emésztésünk, csökkenti a gyulladásokat, segít a méregtelenítésben és hozzájárul bőrünk egészségéhez is. Kiegyensúlyozott, legfőképp nyers zöldségeket tartalmazó étkezéssel elegendő mennyiséget juttathatunk szervezetünkbe.

A vegán életmód mögöttes nehézsége

A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?

Itt az ideje a birsalmának

A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.