U- vitamin, hallottál már róla?
- Dátum: 2024.07.27., 06:34
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- brokkoli, emésztés, gyulladáscsökkentő, káposzta, kollagén, vitamin
A vitaminok széles skáláját ismerjük, nagyjából tudjuk is, hogy melyik milyen hatással van szervezetünkre, de vannak olyanok, amikről keveset hallunk. Nézzük, hogy az U-vitamin miért lehet hasznos számunkra?
Az U-vitamin a latin ulcus szóból származik, ami magyarul fekélyt jelent. Ez azért fontos, mert ez a vitamin a gyomorfekélyre van kimondottan jó hatással. Egy Garnet Cheney nevű amerikai tudóshoz köthető a felfedezése, hiszen ő volt az, aki bebizonyította, hogy valóban hatásos szer a fent említett fekélyes betegségek leküzdésében.
Az U-vitamin legfőbb szerepe az, hogy segítsen fenntartani az ép nyálkahártyákat, hogy javítsa főleg a gyomor és a béltraktus falának erősségét és mindezek mellett az ott keletkezett gyulladást is csökkentse. Ez azért is fontos, mert ha sérül a gyomor és a belek nyálkahártyája, akkor azok a részek gyulladásban lesznek, ebből pedig az következik, hogy nem fog helyesen működni az emésztésünk.
A jó emésztés a jól működő immunrendszer egyik alapja. Amennyiben ez nem lenne elég, ez a vitamin segítheti a májunkat a méregtelenítési folyamatokban, a májsejtek egészséges állapotának fenntartását is támogatja. Na, de nem csak a belső szerveink lesznek hálásak segítségéért, mivel bőrünkre is kifejti jótékony hatását. Az U-vitamin remek gyulladáscsökkentő, így bőrünk gyulladt, aknés problémáit is kezelhetjük vele. A kollagén termelésének támogatását is magára vállalja kicsit, ezáltal hámrétegeink hidratáltabbak lesz.
Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel ezt a vitamint jó pár körülöttünk termeszthető növény raktározza magában, ezért étkezésünkkel is bevihetjük szervezetünkbe. Az úgynevezett keresztesvirágú zöldségekben találjuk meg leginkább. A legnagyobb mennyiségben a káposztafélékben van jelen, amiről már amúgy is tudjuk, hogy gyomrunknak nagyon jót tesz. Érdemes káposztalevet készíteni, ami először elég bizarrul hangzik, de egyáltalán nem olyan rossz.
Ehhez gyümölcscentrifugára lesz szükségünk, amivel a napi 2-2,5 deciliter levet ki tudjuk nyerni. Ezt a vitamint megtaláljuk még például a fejessalátában, a brokkoliban, a spenótban, a karfiolban, zellerben, petrezselyemben és kelbimbóban is. Mivel a vitaminok jó része a főzés, sütés, párolás során elveszik, így érdemes ezekből a hozzávalókból friss salátát készíteni, de egyes darabokat akár egy smoothie-ba is beledobálhatjuk. Természetesen étrendkiegészítők formájában is megtaláljuk, és bár nincs arról információ, hogy mérgező mellékhatása lenne, mégis orvosi ellenőrzés mellett szedhető csak.
Az U-vitamin nem éppen közismert, pedig nagyon sok egészségügyi előnnyel jár, ha odafigyelünk a bevitelére. Támogatja az emésztésünk, csökkenti a gyulladásokat, segít a méregtelenítésben és hozzájárul bőrünk egészségéhez is. Kiegyensúlyozott, legfőképp nyers zöldségeket tartalmazó étkezéssel elegendő mennyiséget juttathatunk szervezetünkbe.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.