Menü

Szezonális depresszió nyáron

A téli hónapokban könnyen lehangoltak lehetünk, és sok embernél akár szezonális depresszió formájában visszatérő jelenség lehet a többek között a sok alvás, motiválatlanság, és a fokozott étvágy. Ez egy általánosan ismert dolog, hiszen a sötét és hideg hónapok, még azokra is lehangolóan tudnak hatni, akik egyébként nem szenvednek semmiféle mentális zavartól, és kiegyensúlyozott életet élnek. Kevesebb a napos órák száma, és sokszor ez idő alatt munkaidő van, az időjárási viszontagságok miatt pedig kevesebbet tudunk kimozdulni, és kevesebb friss hozzávalóhoz jutunk főzéskor, így akár vitaminhiánytól is szenvedhetünk. Amit azonban kevesen tudnak, hogy a nyári hónapokban, amikor mindezek ellentét éljük át, ugyanúgy lehetséges, hogy szezonális depressziónk legyen.

Bár ez egy sokkal ritkább variáns, ugyanúgy előfordul, és mint téli társa, ezt is akkor lehet „állandó állapotnak” nevezni, hogyha legalább két évben egymás után megjelenik. A nyári szezonális depresszió esetében a jellemzőbb tünetek inkább az alvászavar, és a pihenés hiánya, feszültség, étvágytalanság, és adott esetben látványos fogyás. Emellett persze a standard depresszió bármelyik tünete megjelenhet, ez egyénileg eltérő és mindenképp szükség van rá, hogy szakember állapítsa meg a problémát.

A sok napfény ugyanúgy megzavarhatja a biológiai óránkat, mint az átlagnál kevesebb, így ez is problémákat okozhat a mindennapjainkban, nem beszélve arról, hogy a kánikula miatt szintén könnyen elzártnak érezhetünk bármilyen programlehetőséget, ami csak ront az egyébként is alacsony motiváción. A cirkadián ritmusunkat is felboríthatja a napos órák száma, amely az alvás ébrenlét rendezett működéséért felelős, így érthető miért az egyik leggyakoribb tünet az álmatlanság.

Ezen kívül lehetséges, hogy az életünk más terén átélt stressz, elégedetlenség, és extrém esetben traumák, az év felénél kezdenek el kibukni belőlünk rossz közérzetet okozva ezzel. Az egyik ilyen probléma lehet például a testképzavar, hiszen a hidegebb hónapokban több réteg ruhában járunk el otthonról, míg nyáron arra törekszünk, hogy minél kevésbé izzadjunk, illetve a strandon, vagy tengerparton fürdőruhában töltjük el az időt. Ilyenkor akaratlanul is felszínre törhetnek a magunkkal kapcsolatos problémáink, esetlegesen szorongást okozhat, hogyha másokhoz hasonlítjuk magunkat, akiket az utcán, vagy a strandon látunk.

Amennyiben komoly és hosszantartó tüneteket észlelünk magunkon, mindenképp érdemes beszélni erről a szeretteinkkel, illetve felkeresni szakembert, hogy segítséget kérjünk, hiszen minél korábban kezdünk el egy kezelést, annál könnyebben lendülhetünk túl a problémákon. Figyeljünk arra, hogy megfelelően aludjunk, és lehetőleg alakuljon ki egy rutin, amely során minden nap ugyanakkor fekszünk le aludni, és ébredünk fel reggel. Amennyiben nehézségek támadnak az elalvásnál, vannak növényi alapú teák és kapszulák, amik segítenek ebben, és nem károsak az egészségre.

Az egészséges étrend is fontos szerepet játszik abban, hogy mentálisan jobban érezzük magunkat, és a rendszerességet itt sem szabad elhanyagolni, figyeljünk oda, hogy tartsuk legalább a napi három étkezést! Mindenképp szakítsunk időt arra, hogy minőségi programokat szervezzünk szeretteinkkel, illetve legyen énidőnk a munka, vagy tanulás mellett!

Bajban lennénk önkéntes tűzoltók nélkül

Lakóhelyemen, a Tolna megyei Tamásiban hétvégén 150 éves fennállását ünnepelte a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület, melyet a szép kerek számhoz méltóan ünnepélyes jubileumi rendezvénnyel ünnepelt, de vajon mit is jelentenek a településeknek az önkéntes tűzoltók?

Miért gyakoribbak a szakítások ősszel?

Az ősz egy elég éles váltást hozhat az életünkbe egy kellemes nyári kikapcsolódás után, amit sokszor a párkapcsolatok is megsínylenek. Mindenkinek ismerős lehet a helyzet, amikor a környezetében, vagy akár a saját maga bőrén elkezdi tapasztalni, hogy a rossz idő kezdetével a konfliktusok száma is megnövekszik.

A rózsaszín viselkedésre gyakorolt hatása

A színek pszichológiája azt állítja, hogy a különböző színek hatással vannak a hangulatunkra, az érzéseinkre, sőt a viselkedésünkre is. A rózsaszín például nyugalmat áraszt. A szerelemmel, kedvességgel és nőiességgel azonosítják. Kislányként bizonyára mindannyian imádtuk a rózsaszínt, és a divat világa sem nélkülözheti a rózsaszínt. Lehet lágy, halvány, vagy élénk pinkes, de lazacos vagy tüdőrózsaszín árnyalata is.

Ő az enyém! Az enyém, érted! – Avagy féltékenynek lenni

Miért vagyunk féltékenyek? Irigyek vagyunk és védjük a barátainkat, a családtagjainkat, a szerelmünket is. Egyes érzelmeket, bármennyire emberiek is, nehéz szeretni vagy akár csak elfogadni. Nem pusztán azért, mert rémes őket megélni: hiszen a haragot, a gyászt, a bűntudatot valahogy mégiscsak képesek vagyunk elfogadni, mint az emberi élet velejáróit. A féltékenység viszont – hasonlóan az irigységhez – olyasvalami, amitől sokunk legszívesebben örökre megszabadulna. Ezek az érzelmek énünknek egy sötét, kicsinyes, birtokló és kontrolláló oldalával szembesítenek, amelytől joggal félünk.

A pozitív fegyelmezés

A pozitív fegyelmezés egy olyan új nevelési szemlélet, amelyben egyszerre érvényesül a kedvesség és a határozottság. Miért mérföldkő a pozitív fegyelmezés a nevelésben?