Menü

Miért és hogyan őszülünk?

Mitől van az, hogy valaki már a húszas éveiben számolhat néhány ősz hajszálla, míg mások csak a hatvanévesen kezdenek őszülni? Miért és hogyan zajlik az őszülés és tehetünk-e ellene valamit?

Miért őszülünk? A hajban található pigmentszemcséket termelő sejtek, a melanocyták a szőrtüszőben helyezkednek el és kétféle pigmentet termelnek: a fekete vagy sötétbarna színűt, illetve a vöröses-sárgásat. A melanin ezután a hajat felépítő fő fehérjét, a keratint termelő sejtekbe kerül.

Az őszülést befolyásoló legfontosabb tényező a genetika, tehát mondhatjuk, hogy első ősz hajszálainkra rendszerint akkor számíthatunk, amikor szüleink és nagyszüleink esetében is elkezdődött ez a folyamat.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kaukázusi embertípus harmincas éveinek közepén kezd el őszülni, az ázsiaiak harmincas éveik végén, az afrikaiak pedig negyvenes éveik közepén.

Apukám nagyon hamar megőszült, mindössze pár nap alatt, melynek utánanézve, az okokat az extrém stresszben találni. A családunkban akkor előforduló haláleset hatására történt ez, s valóban gyorsabban őszülhetünk, ha például ilyen trauma ér, ez azonban nem történik meg egyetlen éjszaka alatt.

Milyen rizikófaktorai lehetnek az őszülésnek?

Egyes állapotok és betegségek hatására korán megindulhat az őszülés. Ilyen például: a dohányzás, a vérszegénység, a helytelen táplálkozás, a B12 vitamin hiánya, a pajzsmirigybetegségek, egyes autoimmun betegségek vagy a pigmenthiány.

Sok nő gondolja azt is, hogy a terhesség hatására kezdtek el őszülni. Erre egyelőre nincs bizonyíték, bár az elképzelhető, hogy a terhességet kísérő hormonális változás egyik mellékhatása lehet.

Lassítható ez a folyamat?

Az őszülés sebességét egészséges táplálkozással és a dohányzás mellőzésével magunk is befolyásolhatjuk:

A B-vitaminok (B5, B6, B10, B12) a réz, a cink, a jód és a vas mind elengedhetetlen ahhoz, hogy a hajkoronánk sokáig megőrizze a színét. A megelőzésben ügyeljünk arra, hogy olyan élelmiszereket is fogyasszunk, amelyek kifejezetten támogatják a hajhagymák és a melanociták működését – ilyenek a diófélék, olajos magvak, de fontos a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel is

Külsőleg kipróbálhatunk természetes módszereket, mint a kókuszolajos hajpakolás, amely erősíti a haj szerkezetét és tápanyagokkal látja el a fejbőrt és vásárolhatunk különféle, erre a célra kifejlesztett hajtonikokat is.

Bár az őszülés kezdetét jórészt a genetika határozza meg, az életmódunk átalakításával is lehet tenni a folyamat korai kezdete ellen.

Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.

Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?

Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Az ülés új dohányzás? Az ülőmunka rejtett veszélyei és a megoldások

A modern életmód – amelyet laptopok, e-mailek és véget nem érő Zoom-hívások, értekezletek bűvöletében élünk lassan, de biztosan átalakítja testünket és ezáltal az egészségünket is. Nem épp a legjobb irányba.