Miért és hogyan őszülünk?
- Dátum: 2024.08.07., 20:18
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- élelmiszer, fehérjebevitel, folyamat, genetika, hajkorona, hajpakolás, külsőleges módszerek, melanocita, nagyszülők, őszülés, pigment, táplálkozás, vitamin
Mitől van az, hogy valaki már a húszas éveiben számolhat néhány ősz hajszálla, míg mások csak a hatvanévesen kezdenek őszülni? Miért és hogyan zajlik az őszülés és tehetünk-e ellene valamit?
Miért őszülünk? A hajban található pigmentszemcséket termelő sejtek, a melanocyták a szőrtüszőben helyezkednek el és kétféle pigmentet termelnek: a fekete vagy sötétbarna színűt, illetve a vöröses-sárgásat. A melanin ezután a hajat felépítő fő fehérjét, a keratint termelő sejtekbe kerül.

Az őszülést befolyásoló legfontosabb tényező a genetika, tehát mondhatjuk, hogy első ősz hajszálainkra rendszerint akkor számíthatunk, amikor szüleink és nagyszüleink esetében is elkezdődött ez a folyamat.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kaukázusi embertípus harmincas éveinek közepén kezd el őszülni, az ázsiaiak harmincas éveik végén, az afrikaiak pedig negyvenes éveik közepén.
Apukám nagyon hamar megőszült, mindössze pár nap alatt, melynek utánanézve, az okokat az extrém stresszben találni. A családunkban akkor előforduló haláleset hatására történt ez, s valóban gyorsabban őszülhetünk, ha például ilyen trauma ér, ez azonban nem történik meg egyetlen éjszaka alatt.
Milyen rizikófaktorai lehetnek az őszülésnek?
Egyes állapotok és betegségek hatására korán megindulhat az őszülés. Ilyen például: a dohányzás, a vérszegénység, a helytelen táplálkozás, a B12 vitamin hiánya, a pajzsmirigybetegségek, egyes autoimmun betegségek vagy a pigmenthiány.
Sok nő gondolja azt is, hogy a terhesség hatására kezdtek el őszülni. Erre egyelőre nincs bizonyíték, bár az elképzelhető, hogy a terhességet kísérő hormonális változás egyik mellékhatása lehet.

Lassítható ez a folyamat?
Az őszülés sebességét egészséges táplálkozással és a dohányzás mellőzésével magunk is befolyásolhatjuk:
A B-vitaminok (B5, B6, B10, B12) a réz, a cink, a jód és a vas mind elengedhetetlen ahhoz, hogy a hajkoronánk sokáig megőrizze a színét. A megelőzésben ügyeljünk arra, hogy olyan élelmiszereket is fogyasszunk, amelyek kifejezetten támogatják a hajhagymák és a melanociták működését – ilyenek a diófélék, olajos magvak, de fontos a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel is
Külsőleg kipróbálhatunk természetes módszereket, mint a kókuszolajos hajpakolás, amely erősíti a haj szerkezetét és tápanyagokkal látja el a fejbőrt és vásárolhatunk különféle, erre a célra kifejlesztett hajtonikokat is.
Bár az őszülés kezdetét jórészt a genetika határozza meg, az életmódunk átalakításával is lehet tenni a folyamat korai kezdete ellen.
„Terápiás lustaság”: amikor a semmittevés is önápolás
Az elmúlt években a wellness és az önápolás fogalma egyre inkább kitágult. A meditáció, a jóga, a sport vagy a tudatos táplálkozás mellett most egy új irányzat kezd hódítani: a „terápiás lustaság” (therapeutic laziness).
Amit a BEMER-terápiáról tudni érdemes
Egy kezelés, amivel segíthetjük a test öngyógyító folyamatait, ez a BEMER-terápia. Nézzük, miről is van szó.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Amikor a csepp már elárul: mit tehet egy férfi a vizeletinkontinencia ellen?
A vizelettartási nehézség – azaz az inkontinencia – sokunk számára csak a nőket érintő problémaként él a köztudatban. Pedig férfiaknál is gyakori, és nemcsak fiziológiai, hanem lelki következményekkel is járhat. A jól ismert egészségportálok szerint a helyzet korántsem olyan ritka: a férfiak negyede ötven év felett akár alkalmanként is tapasztalhatja a vizeletszivárgást. Mi állhat a háttérben?
Sport és fogpótlás – miért számít a rágás ereje a teljesítményben?
Az aktív életmód alapja a tudatos táplálkozás. Sokan gondolják, hogy ez kizárólag a bevitt fehérje- és vitaminszinten múlik, pedig legalább ilyen fontos a rágás minősége. Ha hiányzik néhány fog, egyre több ételféleségtől kényszerülünk megválni, így beszűkül az étrendünk, és kevesebb hasznos tápanyaghoz jut a szervezet. Hosszú távon ez az energiaszintünkre, a teljesítményünkre és a közérzetünkre is rányomja a bélyegét. A modern fogpótlások azonban segítenek visszaadni a táplálkozás és a mozgás szabadságát.