Menü

Miért és hogyan őszülünk?

Mitől van az, hogy valaki már a húszas éveiben számolhat néhány ősz hajszálla, míg mások csak a hatvanévesen kezdenek őszülni? Miért és hogyan zajlik az őszülés és tehetünk-e ellene valamit?

Miért őszülünk? A hajban található pigmentszemcséket termelő sejtek, a melanocyták a szőrtüszőben helyezkednek el és kétféle pigmentet termelnek: a fekete vagy sötétbarna színűt, illetve a vöröses-sárgásat. A melanin ezután a hajat felépítő fő fehérjét, a keratint termelő sejtekbe kerül.

Az őszülést befolyásoló legfontosabb tényező a genetika, tehát mondhatjuk, hogy első ősz hajszálainkra rendszerint akkor számíthatunk, amikor szüleink és nagyszüleink esetében is elkezdődött ez a folyamat.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kaukázusi embertípus harmincas éveinek közepén kezd el őszülni, az ázsiaiak harmincas éveik végén, az afrikaiak pedig negyvenes éveik közepén.

Apukám nagyon hamar megőszült, mindössze pár nap alatt, melynek utánanézve, az okokat az extrém stresszben találni. A családunkban akkor előforduló haláleset hatására történt ez, s valóban gyorsabban őszülhetünk, ha például ilyen trauma ér, ez azonban nem történik meg egyetlen éjszaka alatt.

Milyen rizikófaktorai lehetnek az őszülésnek?

Egyes állapotok és betegségek hatására korán megindulhat az őszülés. Ilyen például: a dohányzás, a vérszegénység, a helytelen táplálkozás, a B12 vitamin hiánya, a pajzsmirigybetegségek, egyes autoimmun betegségek vagy a pigmenthiány.

Sok nő gondolja azt is, hogy a terhesség hatására kezdtek el őszülni. Erre egyelőre nincs bizonyíték, bár az elképzelhető, hogy a terhességet kísérő hormonális változás egyik mellékhatása lehet.

Lassítható ez a folyamat?

Az őszülés sebességét egészséges táplálkozással és a dohányzás mellőzésével magunk is befolyásolhatjuk:

A B-vitaminok (B5, B6, B10, B12) a réz, a cink, a jód és a vas mind elengedhetetlen ahhoz, hogy a hajkoronánk sokáig megőrizze a színét. A megelőzésben ügyeljünk arra, hogy olyan élelmiszereket is fogyasszunk, amelyek kifejezetten támogatják a hajhagymák és a melanociták működését – ilyenek a diófélék, olajos magvak, de fontos a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel is

Külsőleg kipróbálhatunk természetes módszereket, mint a kókuszolajos hajpakolás, amely erősíti a haj szerkezetét és tápanyagokkal látja el a fejbőrt és vásárolhatunk különféle, erre a célra kifejlesztett hajtonikokat is.

Bár az őszülés kezdetét jórészt a genetika határozza meg, az életmódunk átalakításával is lehet tenni a folyamat korai kezdete ellen.

Miért fáj annyira a kamaszok izomzata?

Ha ezt a témát választottam, annak az oka, hogy aggasztónak találtam: a kamaszfiam egyre többször panaszkodik izomfájdalomra. Természetesen felkerestem a gyerekorvost, és utánajártam, miért ilyen gyakori ez a serdülőknél.

Logoterápia – hogy megtaláljuk a boldogságot

Sokféle terápiát ismerünk, amivel könnyebbé vagy jobbá tehetjük az életünket, de van egy igazán különleges ezek között. Ez a logterápia.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

A szemszárazság kialakulása, tünetei és kezelése

A vörös és viszkető szem ma már nem csupán az idősebb korosztály problémája. Egyre több fiatal is szenved tőle, különösen azok, akik napjuk túlnyomó többségét képernyő előtt töltik. A modern életvitel, a mesterséges fények és a légkondicionált környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy látószervünk természetes védelmi rendszere – a könnyfilm – felboruljon.

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.