Menü

Tippek friss egyetemistáknak

Szeptembertől egy új tanév indul minden oktatási intézményben, most azonban kifejezetten azokhoz szeretnék szólni, akik ebben az évben kezdik el egyetemi tanulmányaikat. Az általános -, illetve középiskolához képest ez egy szinte teljesen más típusú iskola, hiszen itt már előadások, illetve gyakorlatok vannak, és a hallgatók saját maguknak készítik el az órarendjüket. Sok órára a bejárás nem kötelező, és teljesen másképp történik a számonkérés, legtöbbször, csak vizsgaidőszakban kell prezentálnunk a megszerzett tudást, így az időbeosztás is a diákra van bízva. Ehhez az új élethelyzethez gyűjtöttem most össze néhány tippet, ami segíthet a gördülékenyebb szemeszter kezdésben.

Kövessük be az adott egyetem, illetve tanszék közösségi oldalait ahová felvettek bennünket, illetve próbáljuk megérdeklődni, hogy létezik-e már valamilyen platformon csoport, aminek a leendő szaktársaink részesei. Bizonyos egyetemek lehetőséget nyújtanak egyfajta mentorálási programra is, ahol a gólyák kapnak maguk mellé egy felsőbb évest, aki segít nekik az egyetem első néhány hónapjában felmerülő problémák megoldásában. Ezzel a lehetőséggel érdemes élni, hiszen akkor nem vagyunk teljesen magunkra utalva a sok új dologgal. A közösségi médián kívül általában az egyetem honlapján is megtalálhatjuk a fontos információkat, többek között például a gólyatáborral kapcsolatban, amennyiben szeretnénk részt venni.

A legtöbb gólya hallott már a rettegett Neptunról, ahol a tárgyakat kell felvenni. Amennyiben ezen sikerült túljutnunk, és sikeresen felvettük az órákat, az egyetem által meghirdetett tárgyfelvételi időszakban, jöhet a következő lépés. Bár az előadások nem kötelezőek, érdemes legalább az első héten minden órán megjelenni, hiszen a tanárok ilyenkor mondják el, mit fognak elvárni a félév során. Ezen kívül az első hetekben kapcsolatépítés szempontjából is hasznos lehet, hogyha nem maradunk le ezekről az előadásokról.

Az egyetem során kötelező elvégezni kettő félév testnevelést, amit érdemes minél hamarabb letudni, hiszen a legtöbb szakon az első év nem annyira nehéz, mint az utána következők. Tehát ha úgy látjuk, hogy nincs annyira sok óránk az első félévben, akkor érdemes lehet már ilyenkor megpróbálni bejutni valamiféle sportra.

Bár hirtelen egyszerűnek tűnhet az, hogy mindenből csak a vizsgaidőszakban kell készülni, de érdemes kidolgozni egy rendszert, amiben fokozatosan készülünk a szemeszter során minden tárgyból. Így nem történhet meg az, hogy a félév végén kapunk csak észbe, hogy nem fogjuk tudni teljesíteni az elvárásokat, mivel minden előadáshoz rengeteg tényanyag tartozik. Egy jól beosztott félév elő tudja segíteni azt, hogy a vizsgaidőszak elején ne legyünk túlzottan stresszesek.

Az egyetem kezdetekor nagyon sok új inger érhet minket, programok, órák, egyéb általunk szervezett tevékenységek, de fontos odafigyelni arra, hogy hagyjunk saját magunknak egy kis időt pihenni. Az adott esetben még költözéssel járó változás kihatással tud lenni a mentális egészségünkre, és hogyha nincsen elég időnk arra, hogy végig gondoljuk és feldolgozzuk magunkban a változásokat, akkor lehetséges, hogy pár hónapon belül ezek rossz közérzetet okoznak nekünk. Ezen kívül figyeljünk oda, hogy a bioritmusunkat és az életvitelünket ne borítsuk fel túlzottan az előtte lévő életstílusunkhoz képest, hiszen ez könnyen szorongáshoz vezethet.

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Az internetes csalások veszélyei, megelőzése

Az internetes csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek napjainkban, különösen a digitalizáció előrehaladtával sok áldozatot szednek az internetes, vagy éppen telefonos megtévesztések. Ennek formája lehet banki átverés, online vásárlásokkal való visszaélés. A probléma pedig összetett, hiszen nehéz megfogni a csalókat, a tényleges sérelem a virtuális térben történik meg, az áldozatok pedig sokszor önhibából esnek áldozatul. Azonban mit lehet tenni, mit tehet az egyén, és mit tesznek a hatóságok?

Az elengedés dinamikája

A szó,, amit nem szívesen mondunk ki manapság (ha egyáltalán kimondjuk), az a „feladom”. A neveltetésünk, egyáltalán a korszellem ellen való a vallomás, hogy én bizony most bedobom a törülközőt, nem küzdök tovább, vagy divatosan, eufemizálva az aktust: „elengedem” a problémát. A gyerekeinknek is azt tanítjuk, tartsanak ki, legyenek szívósak, eltökéltek, és ne veszítsék el soha, de soha a reményt.

Szeptember avagy a vakáció vége

A szeptember kezdete hasonlóan ikonikus, mint az év első napja. Az ősz beköszöntével még akkor is felvesszük a „valóság fonalát”, ha az időjárás még mindig nyárias, a gyerekeknek elkezdődik az iskola, az emberek újult erővel térnek vissza a munkába, új kihívások és friss hobbik után néznek. Az iskolában hozzászoktunk ahhoz, hogy az ősz kezdetével indul el ismét a tanév, és ez az élmény annyira belénk ivódhat, hogy felnőttként is gondolhatunk a szeptemberre új kezdetként, egyfajta nem hivatalos évkezdésként, amit az iskolából viszünk magunkkal.