Menü

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.

A halfogyasztás az egészséges étrend részét képezi, a hazai táplálkozási irányelvek szerint heti 2 alkalommal ajánlott beépíteni az étrendünkbe. A halak számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Sajnos a magyar táplálkozásban nincs olyan hagyománya a halfogyasztásnak, mint a mediterrán országokban, ahol a halételek szinte minden naposak a tányéron.

A halfogyasztás számos előnyeinek egyike, hogy az egészséges életmódba, testsúlycsökkentő diétákba könnyen beépíthető. Ha szeretnénk leadni pár kilót, akkor mindenképp válasszuk a zsírszegényebb fajtákat.

Mindenki ehet halat?

A hal a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás része, mely minden korcsoport számára ajánlott. Értékes tápanyagai és könnyű emészthetősége miatt idős embereknek, terhes és szoptató anyáknak, valamint csecsemők és kisgyermekek étrendjében is adható (utóbbiaknak természetesen filézve, szálka nélkül).

A hal jó forrása a bőr- és nyálkahártyavédő A-, valamint a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez szükséges D-vitaminnak, de gazdag a különböző anyagcsere folyamatokban szerepet játszó B1-, B2-, és a vérképzéshez fontos B12- vitaminokban is.

A halak vitamin- és ásványi anyag-tartalma a halfajtól, illetve a hal élőhelyétől függően jelentősen változhat.

Ha konzervet vásárolunk fogyókúra alatt, akkor az olajos helyett a natúr, sós lében található változatot válasszuk, a konyhatechnológiák közül azokat az eljárásokat alkalmazzunk, ahol kevés zsiradék is elegendő és nem hevítjük. Bő, hevített olajban/zsírban sütés helyett elkészíthetjük a halat párolva, kerámiaedényben sütve, vagy légkeveréses sütőben minimális zsiradékkal.

A legegészségesebbek egyértelműen a tengeri halak, ám a hazai halak többsége is többszörösen telítetlen, omega 3 zsírsavakban gazdag, magasabb fehérje tartalommal bír. Az omega 3 esszenciális zsírsav, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, számos biológiai funkciót tölt be.

Mi a különbség a telített és a telítetlen zsírsavak között, miért fontos az omega 3?

Míg a telített zsírsavak károsíthatják az érfalat, addig a telítetlen zsírsavak elősegítik az érfal rugalmasságának megőrzését. Az omega 3 zsírsavak gátolják a gyulladásos mediátorok képződését, így krónikus gyulladásos betegségekben szenvedőknek is ajánlott hecket, tonhalat, lazacot fogyasztani. Gyermekkorban a megfelelő szellemi éréshez elengedhetetlen az omega 3, ezért fogyasztásuk különösen az iskoláskorban javasolt, míg időskorban az Alzheimer-kór megelőzésében játszik fontos szerepet.

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.

Tibeti fokhagyma kúra

A népi gyógyászat természetesen nem csak Magyarországon híres, hanem más kontinensek, más országok lakosságában is évezredek óta bevált módszer. A tibetiektől is tanulhatunk, erre jó példa a fokhagyma kúra.

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Vitaminok fontossága ősszel

Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?