Menü

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.

A halfogyasztás az egészséges étrend részét képezi, a hazai táplálkozási irányelvek szerint heti 2 alkalommal ajánlott beépíteni az étrendünkbe. A halak számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Sajnos a magyar táplálkozásban nincs olyan hagyománya a halfogyasztásnak, mint a mediterrán országokban, ahol a halételek szinte minden naposak a tányéron.

A halfogyasztás számos előnyeinek egyike, hogy az egészséges életmódba, testsúlycsökkentő diétákba könnyen beépíthető. Ha szeretnénk leadni pár kilót, akkor mindenképp válasszuk a zsírszegényebb fajtákat.

Mindenki ehet halat?

A hal a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás része, mely minden korcsoport számára ajánlott. Értékes tápanyagai és könnyű emészthetősége miatt idős embereknek, terhes és szoptató anyáknak, valamint csecsemők és kisgyermekek étrendjében is adható (utóbbiaknak természetesen filézve, szálka nélkül).

A hal jó forrása a bőr- és nyálkahártyavédő A-, valamint a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez szükséges D-vitaminnak, de gazdag a különböző anyagcsere folyamatokban szerepet játszó B1-, B2-, és a vérképzéshez fontos B12- vitaminokban is.

A halak vitamin- és ásványi anyag-tartalma a halfajtól, illetve a hal élőhelyétől függően jelentősen változhat.

Ha konzervet vásárolunk fogyókúra alatt, akkor az olajos helyett a natúr, sós lében található változatot válasszuk, a konyhatechnológiák közül azokat az eljárásokat alkalmazzunk, ahol kevés zsiradék is elegendő és nem hevítjük. Bő, hevített olajban/zsírban sütés helyett elkészíthetjük a halat párolva, kerámiaedényben sütve, vagy légkeveréses sütőben minimális zsiradékkal.

A legegészségesebbek egyértelműen a tengeri halak, ám a hazai halak többsége is többszörösen telítetlen, omega 3 zsírsavakban gazdag, magasabb fehérje tartalommal bír. Az omega 3 esszenciális zsírsav, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, számos biológiai funkciót tölt be.

Mi a különbség a telített és a telítetlen zsírsavak között, miért fontos az omega 3?

Míg a telített zsírsavak károsíthatják az érfalat, addig a telítetlen zsírsavak elősegítik az érfal rugalmasságának megőrzését. Az omega 3 zsírsavak gátolják a gyulladásos mediátorok képződését, így krónikus gyulladásos betegségekben szenvedőknek is ajánlott hecket, tonhalat, lazacot fogyasztani. Gyermekkorban a megfelelő szellemi éréshez elengedhetetlen az omega 3, ezért fogyasztásuk különösen az iskoláskorban javasolt, míg időskorban az Alzheimer-kór megelőzésében játszik fontos szerepet.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.