Menü

A zene hatással van a növényekre

Bár a növények nem rendelkeznek kifejezetten a hangok érzékelésére alkalmas szervvel, a hanghullámokat tökéletesen érzékelik. A hanghullámok rezgései pedig a megfigyelések szerint felgyorsítják az úgynevezett protoplazmatikus mozgást, amely fokozza a növények sejtalkotását. Ez pedig hatással van a növények egész rendszerére, így az ásványi anyag tartalom is megnövekedhet a stimuláció hatására, így erősebb és nagyobb lesz a zenehallgató növény.

Bár a növényeknek nincs fülük, hogy úgy hallgassák a zajokat vagy a dalokat, ahogy mi, viszont a hanghullámokat érzékelik, amely által képesek befogadni ezeket a pozitív ingereket.

A különböző megfigyelések alapján a helyzet úgy fest, hogy a zene által keltett rezgések olyan hatással vannak a sejtalkotó plazmák mozgására, amelyek stimulálják a növény komplett rendszerét, beleérve például az ásványi anyag tartalmat is, amely az egészséges fejlődés egyik fontos alapja.

2011-ben egyébként pontosan ezekre a tényekre alapozva egy igazán különleges koncertet adtak a brit királyi filharmonikusok kizárólag növények számára. Így ezen a nem hétköznapi délutánon Londonban 33 zenész muzsikált több mint száz növénynek, köztük évelőknek, muskátliknak és egyéb fajtáknak. A zenészek azt mondták, először kicsit furcsa volt, hogy a közönség soraiba nem emberek ülnek, ám hozzátették, ilyen illatos nézőközönségük azelőtt még sosem volt.

Amikor először olvastam ezekről a kutatásokról, őszintén nekem is eszembe jutott, hogy vajon klasszikus zenét, popzenét vagy kemény rockot hallgatnak szívesebben a növények. Most biztos felkacagott, pedig higgye el, ez is számít, sőt a megfigyelések is ezt bizonyítják. Hiszen míg például egy hangszerek által generált komolyzene vagy egy könnyű jazz lágy hullámokat intéz a növény felé, addig a kemény rock úgy hat rájuk, mintha például egy nagyobb szélvihar csapott volna le a területre.

Persze túlzás azt állítani, hogy igaz az a szóbeszéd, hogy ha a gyermek sok Mozartot hallgat, akkor okosabb lesz, ám tény, hogy van valamilyen alapja. Például bizonyított tény, hogy ha reggel komolyzene hallgatásával indítja a napot, akkor hamar éberebbé válhat. Mindemellett ráadásul különböző tesztek segítségével azt is bizonyították, hogy azok a tanulók, akik Vivaldit hallgattak dolgozatírás közben, jobb eredményt értek el és pontosabban dolgoztak mint azok, akiknél csend volt a tanteremben.

Mindazonáltal a klasszikus dallamok gyógyírt nyújtanak a lelki problémákra is, nem beszélve arról, hogy abban is segít, ha nehezen alszik el vagy nyugtalannak érzi magát. Nem csoda tehát, hogy ha az emberre ilyen hatással van a zene, a növényeket sem hagyja hidegen néhány kellemes taktus.

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Csótányinvázió

A csótányok a természetben hasznos rovarok, ám az otthonainkban azonban nem látjuk szívesen.

Parlagfű és társai, avagy mit jelent a keresztallergia

A parlagfű ártatlannak tűnő növénykénk, ám amikor virágba borul, több ezer ember életét keseríti majd meg. A parlagfű veszély alapján Magyarország Európa legfertőzöttebb országának tekinthető, nálunk több millió ember érzékeny a parlagfűre.

Őszi lakástrendek és lakásdekorációk

Ahogy minden évnek, úgy minden évszaknak is megvannak a maga trendjei. Hamarosan közeleg az ősz, ami magával hozza egyedi stílusjegyeit, és színeit. Az alábbi cikkben néhány nyár végi beltéri stílust, lakberendezési tippet nézhetünk meg, amellyel otthonosabbá tehetjük környezetünket.