Menü

Szelfiturizmus?

Nem olyan rég olvastam, hogy szelfigátló paravánt húztak fel egy alpesi faluban, azóta pedig újabb és újabb települések elégelték meg a szelfituristákat.

„Radikális döntést hozott az osztrák Hallstatt községe. A turisták körében a helyszín rendkívül népszerű lett a Jégvarázs Disney-film miatti hasonlósága miatt, ezért a helyiek egy fából készült korlátot állítottak fel, amely eltakarja az Alpok kilátását, ezzel tiltakozva a tömegturizmus ellen”-írta meg az AFP hírügynökség.

A túlturizmus ellen a helyiek felhúztak egy fából épített paravánt az egyik fő látványosság elé, ahol a látogatók előszeretettel szelfiznek – ezzel megakadályozva, hogy látványos képeket készítsenek a térségről.

Van, ahol büntetnek is érte? Igen!

Tudjuk, hogy ma már szinte elképzelhetetlen az élet egy utazás, nyaralás alkalmával lőtt szelfi nélkül. Akad azonban jó néhány olyan attrakció a világban, ahol komoly bajba lehet kerülni egy óvatlan kattintással.

2008 januárja és 2021 júliusa között világszerte 379 ember halt meg szelfizés közben, ezért bizonyos helyeken komoly büntetés jár a szelfizésért, így több ország is megnyilvánult már a kockázatos fényképezéssel kapcsolatban.

A világ egyes turisztikai helyein megtiltották, hogy bárki is szelfit készítsen, például azért, mert túl közel kerültek veszélyes állatokhoz vagy mert áramütés veszélye fenyeget.

Pamplonában, a világhírű bikafuttatáson tilos a szelfizés, miután a 2022-es fesztivál után féltucatnyi turistát szállítottak kórházba sérülésekkel. Egy dél-franciaországi strand pedig azért tiltotta meg a szelfikészítést, hogy az emberek ne hencegjenek a nyaralásukkal. Nem lehet szelfit lőni a londoni Towerben található Jewel House-ban sem, ahol a koronaékszereket őrzik. A New York-i állatkertekben, karneválokon és cirkuszokban számos szelfiszabály van érvényben, a Tahoe-tónál pedig tilos a szelfizés a környéken élő nagyszámú vadmedveállomány miatt. A mekkai zarándoklaton sem lehet saját magunkról képeket készíteni. A hatóságok úgy vélik, hogy a szelfik elveszik a helyszínen való imádkozáshoz szükséges nyugalmat. A Nyugat-Japán Vasúttársaságnál pedig az áramütéstől való félelem miatt tilos a szelfibot használata.

A szelfizés talán a legmegosztóbb szokások közé tartozik azóta, hogy feltalálták az előlapi kamerát. Az instagram-mániásoknak, influencereknek szinte olyan ez, mint a levegővétel, sokan viszont nárcisztikus személyiségek idegesítő szórakozásaként tartják számon a jelenséget

Miért káros a környezetre nézve?

A szelfizők áldozatául esik a táj, szemét és letaposott vadvirágok maradnak utánuk a túraösvényeken, veszélyeztetett állatok látják kárát a magamutogatásnak. Ez a kár pedig sokszor sajnos visszafordíthatatlan.

Talán minden szempontból jobb lenne, ha megpróbálnánk néha csak átélni a pillanatot, anélkül, hogy mindenképpen meg akarnánk osztani mással. Lehet, hogy a világ egyszer hálás lesz érte.

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Az internetes csalások veszélyei, megelőzése

Az internetes csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek napjainkban, különösen a digitalizáció előrehaladtával sok áldozatot szednek az internetes, vagy éppen telefonos megtévesztések. Ennek formája lehet banki átverés, online vásárlásokkal való visszaélés. A probléma pedig összetett, hiszen nehéz megfogni a csalókat, a tényleges sérelem a virtuális térben történik meg, az áldozatok pedig sokszor önhibából esnek áldozatul. Azonban mit lehet tenni, mit tehet az egyén, és mit tesznek a hatóságok?

Szeptember avagy a vakáció vége

A szeptember kezdete hasonlóan ikonikus, mint az év első napja. Az ősz beköszöntével még akkor is felvesszük a „valóság fonalát”, ha az időjárás még mindig nyárias, a gyerekeknek elkezdődik az iskola, az emberek újult erővel térnek vissza a munkába, új kihívások és friss hobbik után néznek. Az iskolában hozzászoktunk ahhoz, hogy az ősz kezdetével indul el ismét a tanév, és ez az élmény annyira belénk ivódhat, hogy felnőttként is gondolhatunk a szeptemberre új kezdetként, egyfajta nem hivatalos évkezdésként, amit az iskolából viszünk magunkkal.

Hogyan lehetünk hatékonyak csapatban?

A hatékony csapatmunka előnyeit, jelentőségét, szabályait kutatva arra voltam kíváncsi, hogyan működik a csapatmunka, melyek a szabályai, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a munkavállalók közötti együttműködést? Erre kerestem meg a válaszokat!