Menü

Csótányinvázió

A csótányok a természetben hasznos rovarok, ám az otthonainkban azonban nem látjuk szívesen.

A csótányt mintegy 40 éve fedezték föl Észak-Amerikában, onnan terjedt át az ember közreműködésével Európába. Magyarországon nagy számban él, jól alkalmazkodik a különféle környezetekhez, s nemcsak az erdőkben, de a városokban is gyakran találkozhatunk vele. Hazánkban 15 csótányfaj él, ebből 12 őshonos, otthonainkban viszont néhány ritka véletlentől eltekintve épp a három ázsiai, afrikai eredetű, több száz vagy akár ezer éve behurcolt faj egyedeivel találkozunk.

A csótányok sajnos ritkán járnak egyedül, így 100 százalék, hogy ha egyet- kettőt látunk, akkor több száz van a közelben, melyek a rejtekhelyükön megbújva várják az estét, hiszen tudni kell, hogy ezek éjszakai kártevők.

Hogyan védekezhetünk a csótányok ellen?

A csótányok esetében is a megelőzés a legkézenfekvőbb dolog, amit az ember megtehet a rovarok megjelenése ellen:

Az élelmiszerek elzárásával!

Az első és legfontosabb dolog, hogy semmilyen élelmiszer, de különösen illatos ételek ne maradjanak elöl a konyhában. Ezek ugyanis mágnesként vonzhatják a lakásba az emberi étellel táplálkozó csótányokat.

Vigyük ki a szemetet!

A csótány számára a szemét bőséges táplálékforrást jelent, ne gyűjtsük napokig a hulladékot, hiszen a szagok odavonzhatják a csótányokat.

Ne hagyjunk vizet a zuhanyzóban, a kádban, a mosdóban, főleg éjszaka, ugyanis a csótányok imádják a nedvességet.

Akadályozzuk meg a bejutásukat.

Lapos testfelépítésük miatt a csótányok nagyon könnyen becsusszannak a réseken, ezért érdemes megbizonyosodni afelől, hogy jól zár-e a bejárati ajtó záródófelülete. Ha alul rés van, fontos, hogy valamilyen szigetelő megoldással megszüntessük azt.

Még a legapróbbnak vélt réseket is tömjük be egy speciális tömítőanyaggal, így a csótányok nem tudják magukat befészkelni hozzánk.

Rovarölő keverékekkel is eredményt érhetünk el, azonban a művelet közben ajánlott kesztyűt viselni. A szert nem javasolt olyan helyen alkalmazni, ahol kisgyerek vagy háziállat hozzáférhet a vegyszerhez.

A csótányok befészkelhetik magukat a könyvek, ruhák, elektronikai vezetékek közé, arról nem is beszélve, hogy elpusztult tetemükkel vagy székletükkel fertőzik a tárgyakat, illetve enyhe penészes szagot áraszthatnak. A csótány a lakásban komoly veszélyt jelenthet a lakók egészségére nézve, így nincs más választásunk, mint felvenni ellenük a harcot.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Parlagfű és társai, avagy mit jelent a keresztallergia

A parlagfű ártatlannak tűnő növénykénk, ám amikor virágba borul, több ezer ember életét keseríti majd meg. A parlagfű veszély alapján Magyarország Európa legfertőzöttebb országának tekinthető, nálunk több millió ember érzékeny a parlagfűre.

Őszi lakástrendek és lakásdekorációk

Ahogy minden évnek, úgy minden évszaknak is megvannak a maga trendjei. Hamarosan közeleg az ősz, ami magával hozza egyedi stílusjegyeit, és színeit. Az alábbi cikkben néhány nyár végi beltéri stílust, lakberendezési tippet nézhetünk meg, amellyel otthonosabbá tehetjük környezetünket.