Menü

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt napokban gyorsan ősziesre váltott az időjárás, és a kánikula helyett jelenleg a mindennapi csapadékkal kell szembenéznünk. Bár az idő hűvösebb lett, az eső ugyanakkor könnyen ellehetetleníti azt, hogy gyalog, vagy esetleg kerékpárral közlekedjünk. Ilyenkor sokaknál előkerül az autó, érdemes azonban odafigyelni arra, hogy a csapadék miatt megváltozhatnak a közlekedési viszonyok.

Pszichésen is megviselheti ez az embereket, van, aki frontérzékeny, így nem tud annyira odafigyelni vezetés közben, ha ennek tüneteitől szenved. A forgalomban résztvevők száma is megnövekszik egy – egy ilyen napon, akik közül többen késésben lehetnek, hiszen nem biztos, hogy számoltak az esővel, és azzal, hogy autóval kell elérnie reggel a munkába, vagy iskolába. Az emiatt kialakuló dugókban az emberek sokszor feszültebbek, és nem veszik figyelembe azt, hogy az általuk vezetett gépjármű máshogyan viselkedik ilyen időben. Nem véletlen az, hogy a kisebb – nagyobb közúti balesetek majdnem negyven százaléka csapadékos időben következik be. Ha odafigyelünk néhány dologra, akkor könnyen elkerülhetjük a kellemetlen, esetlegesen veszélyes helyzeteket!

Amennyiben esik az eső, mindenképp lassítsunk le, így könnyebben tudjuk irányítani a gépjárművet. Ilyenkor az út nedvessé válik, és egy csúszós réteg alakulhat ki rajta, ezért van szükség az alacsonyabb sebességre. Vannak olyan utak, ahol lejjebb is viszik a sebességkorlátozást, amennyiben csapadékos idő van. Bár zavaró lehet, hogy akár késhetünk is emiatt valahonnan, mindig gondoljunk bele abba, hogy fő a biztonság!

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a fékezés sem annyira egyszerű ilyenkor. Lassabban reagálnak a fékek, emiatt körültekintőbbnek kell lennünk, és lehetőleg el kell kezdeni fékezni időben, hogy biztonságosan álljon meg az autó, illetve, hogy a mögöttünk közlekedőknek is legyen lehetősége egy hosszabb féktávra. A kanyaroknak kiemelt figyelmet kell szentelnünk, hiszen itt még egyszerűbb megcsúszni.

Heves esőzés esetén, megromlanak a látási viszonyok, emiatt érdemes nappal is tompított fényszórót használni városon belül, hiába nem kötelező. Indulás előtt próbáljuk meg beállítani a megfelelő hőmérsékletet a kocsiban, hiszen főleg, ha egyedül utazunk, nehéz lehet megoldani a párásodás problémáját, és az egyébként is rossz látási viszonyok között még a figyelmünket is el tudja vonni az útról.

Főleg ilyen változékony időjárás esetén, érdemes minden reggel indulás előtt megnézni az előrejelzést, illetve érdemes elgondolkodni rajta, hogy tömegközlekedéssel utazzunk, hiszen ez sokszor biztonságosabb lehet. Ezáltal megszabadulunk a szélsőséges időjárási viszonyok okozta stressztől, és még a környezetért is teszünk. Ha erre nincsen lehetőség, próbáljunk meg a fentebb felsorolt dolgokra figyelni, illetve fokozottan ügyelni embertársainkra!

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Távoli munkavégzés: mit jelent és hogyan csináljuk?

Remote, azaz távoli munkavégzés. Nem kifejezetten home office, de nem is távmunka. Munka Amerikában, az Egyesült Királyságban? Miről van szó, hogyan csináljuk jól a gyakorlatban, és milyen háttere van ennek a munkavégzésnek?

Zeneszeretők - A zenehallgatás előnyei és miértje

A velünk és bennünk élő zene már az emberiség kezdete óta a mindennapjaink része. Manapság sokan el sem tudják képzelni az életüket dalok nélkül, mindez nemcsak a hangulatunkra hathat pozitívan, hanem a saját és mások érzelmeinek megértésében is segíthet. Emellett pedig rengeteg pozitív emóció is kapcsolódik a zenehallgatáshoz.

Az internetes csalások veszélyei, megelőzése

Az internetes csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek napjainkban, különösen a digitalizáció előrehaladtával sok áldozatot szednek az internetes, vagy éppen telefonos megtévesztések. Ennek formája lehet banki átverés, online vásárlásokkal való visszaélés. A probléma pedig összetett, hiszen nehéz megfogni a csalókat, a tényleges sérelem a virtuális térben történik meg, az áldozatok pedig sokszor önhibából esnek áldozatul. Azonban mit lehet tenni, mit tehet az egyén, és mit tesznek a hatóságok?

Szeptember avagy a vakáció vége

A szeptember kezdete hasonlóan ikonikus, mint az év első napja. Az ősz beköszöntével még akkor is felvesszük a „valóság fonalát”, ha az időjárás még mindig nyárias, a gyerekeknek elkezdődik az iskola, az emberek újult erővel térnek vissza a munkába, új kihívások és friss hobbik után néznek. Az iskolában hozzászoktunk ahhoz, hogy az ősz kezdetével indul el ismét a tanév, és ez az élmény annyira belénk ivódhat, hogy felnőttként is gondolhatunk a szeptemberre új kezdetként, egyfajta nem hivatalos évkezdésként, amit az iskolából viszünk magunkkal.