Menü

A munkavállalói felmondás okai

A próbaidő alatti felmondásnak több indikátora is lehet, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítania a cégeknek annak érdekében, hogy akár félévnyi szinte felesleges munkától kímélhesse meg magát. Fontos megjegyezni, hogy ebben a cikkben csak a munkavállalói oldalt vesszük figyelembe.

Sajnos az egyik leggyakoribb indok az általunk tapasztaltak szerint, hogy bár az új munkavállaló elkezd dolgozni, még nem zárt le minden álláspályázatot és vannak még függőben más ajánlatai. A mai munkaerő-piaci környezetben nem ismeretlen a fogalom, hogy egy jelöltnek több ajánlata is van, sőt. Elég nehezen kivédhető ez munkáltatói oldalról, de minimalizálhatjuk ezt a kockázatot, ha a vállalatok képesek az első naptól fogva éreztetni az új munkavállalóval, hogy jó döntést hozott azzal, hogy hozzájuk csatlakozott. Nagyon fontos az első pár hét tökéletes megtervezése és szervezettsége. Ezzel meg tudjuk erősíteni a munkavállalót abban, hogy valóban számítottunk az érkezésére.

Gyakori felmondási indok lehet a mentorálás elmulasztása és a negatív első élmények. Pár példa: Szervezetlen betanítási tréningek, új kolléga helyének előkészítésének elmúlasztása, munkához szükséges eszközök és a rendszerekhez való jogosultságok hiánya és az első hónapra kitűzött célok. Ezek olyan élményt is kiválthatnak, akár pár hét alatt is, hogy a próbaidő alatt álló munkavállaló újra elkezd állás után kutatni, vagy esetleg visszanyúl pár korábbi pályázatához, amit esetleg visszautasított, mely akár pár nap leforgása alatt eredményezheti a munkavállaló azonnali távozását.

Azon cégek is vékony jégen járnak, akik a kiválasztási folyamat során különböző szakmai tesztekkel, feladatokkal, esetleg AC-val próbálják felmérni az adott kollégák szakmai szintjét. Szinte az összes olyan pályázó számára, akik ilyen jellegű megmérettetésen mennek keresztül, az interjú és kiválasztási folyamat ad egyfajta képet az elvégzendő munka jellegét illetően. Habár ez inkább a megfelelő kiválasztási folyamat meghatározásának a kérdése, mégis 1-1 komplexebb és nehezebb teszt, felmérés vagy prezentáció eredményezhet egy elképzelést az új kollégában arról, hogy milyen munkát fog végezni az új munkahelyen.

Fontos, hogy ezen mérések erősen korreláljanak az elvégzendő munkával, mert különben csalódottságot válthat ki az újonnan érkezőkből és akár távozáshoz is vezethet a próbaidő során.

Rossz szokások, amik károsan hatnak az agyunkra

Ki ne szeretne minden nap friss és üde gondolkodással állni az életéhez, legyen az munka, magánélet, vagy bármi más. Íme pár tipp, miket érdemes elkerülni a nap folyamán.

Vállalkozni vagy alkalmazottnak lenni?

Vállalkozó vagy alkalmazott – Hogyan lehet biztos jövőképem? Gyakran halljuk, hogy jó lenne vállalkozni valamivel, és függetlennek lenni a főnöktől, vezetőktől. Valamint, hogy az üzletemberek jól keresnek. A valóságban azonban ez a kép sokkal árnyaltabb. De mi is az alapvető különbség a kettő között? Egyéni szinten mely választás lehet jobb?

Hálószoba kényelmesen és stílusosan!

Ha az Önök számára is fontos a hálószoba berendezése, akkor hozok pár ötletet, hogyan lehet kényelmes és stílusos!

Üdülni bérelt autóval. Mire figyeljünk, mire készüljünk?

Sokan utaznak úgy, hogy már a repülőtéren bérelt autót használnak a nyaralásuk vagy üzleti útjuk idején. Kényelmes megoldás ez, ami sokszor elég drága, egy-egy ritka esetben pedig szükséges, ha nem az EU-n belül utazik valaki, vagy rövid idő alatt nagyon sok helyre kell eljutnia. Ilyenkor jó tisztában lenni a járműhöz kötött és köthető biztosításokkal, és betartani néhány szabályt, mert az olcsó bérlet a végén könnyen nagyon drágává válhat.

Miért fontos az aktív pihenés?

Pihenés alatt sokszor azt értjük, hogy a munkahelyről hazaérvén elnyúlunk a nappaliban a kanapén, és bekapcsoljuk a televíziót. Pedig létezik olyan, hogy aktív pihenés, amit érdemes beiktatni az életünkbe, hiszen rengeteg pozitív hatása van!