Menü

Itt az ideje a birsalmának

A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

A birs a rózsafélék családjába tartozik és a Délnyugat-Ázsia kaukázusi területeiről származik. Egy lombhullató, nagyjából 7 méter magasra növő fáról beszélünk, melynek levelei felül sötétzöldek, alul pedig apró szőrök borítják. Termése a birsalma, ami éretlenül zöld színű, de mikor beérik, akkor aranysárga színűre vált. Külső rétege, vagyis héja igen vastag, nem könnyű meghámozni. Ez az alma nyersen is fogyasztható, de nem jellemző, hogy valaki a fáról szüretelve eszegesse, ellenben rengetegféleképpen felhasználják. Magyarországon jellemző, hogy pálinkát készítenek belőle, de kompótnak, lekvárnak, gyümölcslének, és természetesen birsalmasajtnak is felhasználják. Húsok mellé kiváló chutney-k alapja, de kenyérre is kenhetjük lekvárként.

A birsalma számunkra egyik legfontosabb anyaga a benne lakozó pektin, ami a világ össze gyümölcse között ebben van a legnagyobb mennyiségben. Ezt az anyagot az érett gyümölcs héja alatt találjuk meg. A pektin egy élelmi rost, melyet, ha vízzel keverünk, akkor egy kocsonyás állagot vesz fel. Ez azért jó testünknek, mert ha bekerül gyomrunkba, akkor ott magába szívja a felesleges vizet, és a bélrendszeren áthaladva kitisztítja azt. Azzal, hogy megdagad, teltségérzetet okoz, energiatartalma viszont alacsony, fokozza az emésztést, és a szervezetünknek hasznos anyagok felszívódását.

Mindez a fogyókúrázóknak nagy segítség lehet. Mivel már az emésztőrendszerről beszélünk, érdemes azt is megemlíteni, hogy remek védőréteget képez a bélfalakon, így a káros anyagok ott nem tudnak megtapadni. Megfigyelték, hogy mézzel elkeverve a bélgyulladások, főként a vastagbélgyulladás hatékony ellenszere. Sőt, a refluxot is kiválóan enyhíti. Sokféle vitamin és ásványi anyag kamrája is, találunk benne A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamint, ezek mellett magnéziumot, foszfort, vasat és káliumot is. A magnézium és kálium segít a vérnyomást érintő gondok kezelésében. Hozzájárul az LDL koleszterin mennyiségének csökkentéséhez és kisebb eséllyel alakul ki cukorbetegég is.

Na de nem csak a gyümölcshús, hanem a magok is régóta a népi gyógyászat alkotóelemei, mivel ezek antiszeptikus, gyulladáscsökkentő és vírusölő hatással bírnak, azaz kitűnő a torkunkat érintő megbetegedések kezelésére. Ezt a magok forró vízben való áztatásával, majd a leszűrt ital óránkénti kortyolásával érhetünk el. Vérszegényeknek is ajánlott a fogyasztása, hiszen vasban igen gazdag, mely segíti a vörös vérsejtek képződését. Kismamák is fogyaszthatják, jó partner a terhesség alatti émelygés elkerülésében.

A birsalma egy Magyarországon is sok helyen termő gyümölcs, mely nem csak finom, hanem hihetetlenül sokféle egészségre jótékony hatással bíró anyagot tartalmaz. Elkészítése sokrétű, szinte bármilyen formában fogyasztható.

A vegán életmód mögöttes nehézsége

A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.

Mit jelent a korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatók?