Menü

Itt az ideje a birsalmának

A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

A birs a rózsafélék családjába tartozik és a Délnyugat-Ázsia kaukázusi területeiről származik. Egy lombhullató, nagyjából 7 méter magasra növő fáról beszélünk, melynek levelei felül sötétzöldek, alul pedig apró szőrök borítják. Termése a birsalma, ami éretlenül zöld színű, de mikor beérik, akkor aranysárga színűre vált. Külső rétege, vagyis héja igen vastag, nem könnyű meghámozni. Ez az alma nyersen is fogyasztható, de nem jellemző, hogy valaki a fáról szüretelve eszegesse, ellenben rengetegféleképpen felhasználják. Magyarországon jellemző, hogy pálinkát készítenek belőle, de kompótnak, lekvárnak, gyümölcslének, és természetesen birsalmasajtnak is felhasználják. Húsok mellé kiváló chutney-k alapja, de kenyérre is kenhetjük lekvárként.

A birsalma számunkra egyik legfontosabb anyaga a benne lakozó pektin, ami a világ össze gyümölcse között ebben van a legnagyobb mennyiségben. Ezt az anyagot az érett gyümölcs héja alatt találjuk meg. A pektin egy élelmi rost, melyet, ha vízzel keverünk, akkor egy kocsonyás állagot vesz fel. Ez azért jó testünknek, mert ha bekerül gyomrunkba, akkor ott magába szívja a felesleges vizet, és a bélrendszeren áthaladva kitisztítja azt. Azzal, hogy megdagad, teltségérzetet okoz, energiatartalma viszont alacsony, fokozza az emésztést, és a szervezetünknek hasznos anyagok felszívódását.

Mindez a fogyókúrázóknak nagy segítség lehet. Mivel már az emésztőrendszerről beszélünk, érdemes azt is megemlíteni, hogy remek védőréteget képez a bélfalakon, így a káros anyagok ott nem tudnak megtapadni. Megfigyelték, hogy mézzel elkeverve a bélgyulladások, főként a vastagbélgyulladás hatékony ellenszere. Sőt, a refluxot is kiválóan enyhíti. Sokféle vitamin és ásványi anyag kamrája is, találunk benne A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamint, ezek mellett magnéziumot, foszfort, vasat és káliumot is. A magnézium és kálium segít a vérnyomást érintő gondok kezelésében. Hozzájárul az LDL koleszterin mennyiségének csökkentéséhez és kisebb eséllyel alakul ki cukorbetegég is.

Na de nem csak a gyümölcshús, hanem a magok is régóta a népi gyógyászat alkotóelemei, mivel ezek antiszeptikus, gyulladáscsökkentő és vírusölő hatással bírnak, azaz kitűnő a torkunkat érintő megbetegedések kezelésére. Ezt a magok forró vízben való áztatásával, majd a leszűrt ital óránkénti kortyolásával érhetünk el. Vérszegényeknek is ajánlott a fogyasztása, hiszen vasban igen gazdag, mely segíti a vörös vérsejtek képződését. Kismamák is fogyaszthatják, jó partner a terhesség alatti émelygés elkerülésében.

A birsalma egy Magyarországon is sok helyen termő gyümölcs, mely nem csak finom, hanem hihetetlenül sokféle egészségre jótékony hatással bíró anyagot tartalmaz. Elkészítése sokrétű, szinte bármilyen formában fogyasztható.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.