Menü

Itt az ideje a birsalmának

A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

A birs a rózsafélék családjába tartozik és a Délnyugat-Ázsia kaukázusi területeiről származik. Egy lombhullató, nagyjából 7 méter magasra növő fáról beszélünk, melynek levelei felül sötétzöldek, alul pedig apró szőrök borítják. Termése a birsalma, ami éretlenül zöld színű, de mikor beérik, akkor aranysárga színűre vált. Külső rétege, vagyis héja igen vastag, nem könnyű meghámozni. Ez az alma nyersen is fogyasztható, de nem jellemző, hogy valaki a fáról szüretelve eszegesse, ellenben rengetegféleképpen felhasználják. Magyarországon jellemző, hogy pálinkát készítenek belőle, de kompótnak, lekvárnak, gyümölcslének, és természetesen birsalmasajtnak is felhasználják. Húsok mellé kiváló chutney-k alapja, de kenyérre is kenhetjük lekvárként.

A birsalma számunkra egyik legfontosabb anyaga a benne lakozó pektin, ami a világ össze gyümölcse között ebben van a legnagyobb mennyiségben. Ezt az anyagot az érett gyümölcs héja alatt találjuk meg. A pektin egy élelmi rost, melyet, ha vízzel keverünk, akkor egy kocsonyás állagot vesz fel. Ez azért jó testünknek, mert ha bekerül gyomrunkba, akkor ott magába szívja a felesleges vizet, és a bélrendszeren áthaladva kitisztítja azt. Azzal, hogy megdagad, teltségérzetet okoz, energiatartalma viszont alacsony, fokozza az emésztést, és a szervezetünknek hasznos anyagok felszívódását.

Mindez a fogyókúrázóknak nagy segítség lehet. Mivel már az emésztőrendszerről beszélünk, érdemes azt is megemlíteni, hogy remek védőréteget képez a bélfalakon, így a káros anyagok ott nem tudnak megtapadni. Megfigyelték, hogy mézzel elkeverve a bélgyulladások, főként a vastagbélgyulladás hatékony ellenszere. Sőt, a refluxot is kiválóan enyhíti. Sokféle vitamin és ásványi anyag kamrája is, találunk benne A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamint, ezek mellett magnéziumot, foszfort, vasat és káliumot is. A magnézium és kálium segít a vérnyomást érintő gondok kezelésében. Hozzájárul az LDL koleszterin mennyiségének csökkentéséhez és kisebb eséllyel alakul ki cukorbetegég is.

Na de nem csak a gyümölcshús, hanem a magok is régóta a népi gyógyászat alkotóelemei, mivel ezek antiszeptikus, gyulladáscsökkentő és vírusölő hatással bírnak, azaz kitűnő a torkunkat érintő megbetegedések kezelésére. Ezt a magok forró vízben való áztatásával, majd a leszűrt ital óránkénti kortyolásával érhetünk el. Vérszegényeknek is ajánlott a fogyasztása, hiszen vasban igen gazdag, mely segíti a vörös vérsejtek képződését. Kismamák is fogyaszthatják, jó partner a terhesség alatti émelygés elkerülésében.

A birsalma egy Magyarországon is sok helyen termő gyümölcs, mely nem csak finom, hanem hihetetlenül sokféle egészségre jótékony hatással bíró anyagot tartalmaz. Elkészítése sokrétű, szinte bármilyen formában fogyasztható.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.