Menü

A leblokkolás lélektana

Ahogy közeledik az egyetemi vizsgaidőszak, sok diák számára ez stresszel és szorongással jár. A nagy mennyiségű tananyag, a vizsgákra való felkészülés nyomása és az eredményekkel kapcsolatos aggodalmak mind olyan tényezők, amelyek a diákokat szorongásba sodorhatják.

Ha meghalljuk a stressz szót, automatikusan valami rossz dologra gondolunk, pedig a stressz eredeti jelentése szerint „csak” egy ingerre adott nem specifikus reakció. Ma azonban sokkal inkább a folyamatos inger hatására kiváltott feszültséget értjük alatta, amely feszültség ugyanúgy lehet jó, mint rossz is.

Veszély esetén például bekapcsolnak a vészjelzőink, amelyek a vegetatív idegrendszer szimpatikus részéből kiindulva az egész testünket speciális reakciókra késztetik. Gondolj csak egy hirtelen fékezésre az autópályán, de az is elegendő, ha felidézed a legutóbb megnézett horrorfilmet, amelyet végigizgultál. Mi történik veled ezekben az esetekben?

Felszalad a pulzusod,

gyorsabban ver a szíved,

koncentrálttá válsz,

beszűkül a figyelmed,

emelkedik a vérnyomásod,

esetenként megfeszül a tested stb.

Ezek a reakciók azonban nemcsak vészhelyzetben teljesen természetesek, hanem akár egy randevú előtt is. Biztos éltél már meg te is olyat, hogy egy nagy örömködés után kimerültséget, fáradtságot érzel. A stressz kiváltó oka – másnéven a stresszor – ugyanis valóban lehet jó vagy rossz, de a hatás amit kivált lehet nagyon hasonló vagy ugyanaz.

Több szorongással foglalkozó szakember is abban foglalt állást, hogy a szorongás kezelésének egyik kulcsfontosságú lépése a kommunikáció és a támogatás keresése. Az a lényeg, hogy a kliens ne féljen beszélni a családtagjaival, barátaival vagy tanáraival arról, hogyan érzi magát, és hogy milyen nehézségekkel küzd a vizsgák miatt. Gyakran mások támogatása és megértése sokat segíthet abban, hogy kezelni tudjuk a szorongást.

Mindig kell egy optimális szintű szorongás a diákokban, mert növeli a teljesítményüket viszont, ha ez a szint a normáltól eltér, akkor káros is lehet a szervezetre egy jól kézben tartott lámpaláz még hasznára is válhat egy vizsgázónak.

A vizsgadrukk, ami ebben az időszakban leginkább az érettségizőket érinti, most jóval nagyobb pszichés terhelésnek vannak kitéve, de pár nap után, már nem lesz olyan jelentős, hiszen mindenki túl esik rajta mondta.

Arra is rámutatott, hogy szerinte mindenki kellőképpen felkészült és ismeri az összes olyan típus feladatokat, azoknak a stressz szintje alacsonyabb.

Általában nem is az írásbelik azok, amelyek az aktív szorongóknál gondot okoznak, hanem inkább a szóbelik, mikor már mások előtt kell beszélniük, ez többeknél okozhat gondot, hiszen ennek a szorongásnak a leküzdése, jóval több energiát vesz igénybe hangsúlyozta.

A szakértő rámutatott: erre is megvannak a megfelelő technikák, többek között, ha már előre elképzeli a beszélgetés menetét és a felkészültség növelése is fontos, valamint a leblokkolás ellen is fontos egy kontrollt bevezetni.

Mit szoktál álmodni? – a leggyakoribb álmok és jelentésük

Mindenki álmodik, még akkor is, ha nem emlékszik rá. Az álomfejtés arra való, hogy megérthessük, miért álmodjuk épp azt, amit álmodunk.

Mosható pelenka, avagy a környezetbarát alternatíva

Egyre többen használják a mosható pelenkákat, és ha még nem hallottál róluk, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, hiszen ez a környezetbarát megoldás egyaránt védi a bolygónkat és a pénztárcánkat is!

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulness technikának a mindennapi alkalmazása egy fontos faktor lehet abban, hogy csökkentsük a minket érő stresszt, illetve meg tudjunk békélni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Nem árt néha tudatosan megfigyelni azt, ami körülvesz minket!

Stressznyelveink nyomában

Előfordult már, hogy vitába keveredtél valakivel és olyan volt, mintha nem is egy nyelvet beszélnétek? Ez van akkor, ha két embernek különböző stressz-nyelve van

Hasznos megtakarítási tippek

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a következő lista is nagy segítséget jelent a kezdéshez.