Menü

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulnesst magyarra úgy lehetne lefordítani, hogy tudatos jelenlét, ami ennek a technikának a fő lényege is. Ez egy olyan mentális gyakorlat, amelyben a figyelmünket megpróbáljuk leginkább elfogulatlanul és ítélkezés nélkül a jelen pillanatra összpontosítani. A mindfulness gyakorlása során a végső cél az, hogy elfogadjuk a saját gondolatainkat és érzéseinket.

A technikának öt alapelve, avagy eleme van, amivel leginkább jellemezhető, illetve aminek segítségével mi magunk is egyszerűen rá tudunk hangolódni arra, hogy tudatosan jelen legyünk a kiválasztott tevékenységek, vagy pillanatok során.

A legfontosabb, hogy a figyelmünket fókuszáljuk az adott pillanatra, a jelenre és próbáljuk meg teljesen kizárni a múlton, vagy a jövőn aggódást. Érzékeljük tudatosan mi történik körülöttünk, és próbáljunk belekapaszkodni egy-egy ingerbe, például egy alkotás szépségébe, vagy egy zeneszám mélységébe.

Fontos, hogy az élményeket ítélkezésmentesen éljük meg, még akkor is, ha ez a feladat elsőre nehéznek tűnik, vagy esetleg az érzések, vagy a gondolatok nem csak pozitív irányba mutatnak. Próbáljunk meg rezonálni velük, hiszen a technika lényege, hogy békésen együtt tudjunk élni minden érzéssel.

A harmadik elem, hogy ne a megszokott automatikus módon reagáljunk, például a monoton, ismétlődő dolgokra, hanem tudatosítsuk magunkban mi történik, és hogy tényleg ez-e a megfelelő válaszreakció. Legyünk körültekintőek és próbáljuk meg nem „robotpilóta” üzemmódban élni az életünket.

Legyünk kíváncsiak és nyitottak! Mindenhez érdeklődéssel álljunk hozzá, mintha most tapasztalnánk meg először, keressük benne az újdonságot. Végül pedig fogadjuk el minden érzésünknek és benyomásunknak a jelenlétét, ne akarjuk kivetni magunkból őket. Hiszen ezek is mind hozzánk tartoznak, az életünk részei!

Különböző gyakorlatok is tartoznak a technikához, ilyen például akár egy egyszerű légzőgyakorlat is. Üljünk le, csukjuk be a szemünket és figyeljük, hogy ki - és beáramlik a levegő a testünkből. Fontos, hogy nem akarjuk megváltoztatni annak tempóját, szimplán legyünk jelen megfigyelőként. Amennyiben elkalandozna a figyelmünk, próbáljuk meg visszaterelni ide, hogy a teljes koncentrációnk a légzésre összpontosítson.

Az éber sétálás a mindennapjaink sok pontján használható például, ha hazafelé megyünk valahonnan. Figyeljük meg a testünk mozgását, a szél érintését a bőrünkön, a hangokat, amelyek körül vesznek minket.

Akár egyszerű házimunkákat is végezhetünk mindfulness segítségével, ilyen a mosogatás, ami szintén egy megszokott feladat tud lenni. Itt sok olyan inger van, amit tudatosan meg lehet élni, a víz érintése, a mosatlanok hangja, a tiszta tényér csillogása. Ahogy a kész munkának nyoma marad, hiszen nincsen több mosatlan.

A mindfulness technika használata a mindennapokban segíthet, hogy csökkentsük a stresszt és javítsuk a mentális egészségünket, illetve hosszú távon javulhat tőle a koncentrációnk is!

Mit szoktál álmodni? – a leggyakoribb álmok és jelentésük

Mindenki álmodik, még akkor is, ha nem emlékszik rá. Az álomfejtés arra való, hogy megérthessük, miért álmodjuk épp azt, amit álmodunk.

Őszi kiránduló helyszínek Magyarországon

Olcsó, izgalmas és hazai élményekre vágysz az őszi szezonban? Magyarország tele van olyan remek túrázós helyszínekkel, amelyeket bátran bevehetsz egyedül, gyerekekkel, de akár a barátaid társaságában is. Itt van az ősz, így lassan elő lehet venni a szekrény mélyén meglapuló túrabakancsokat. Az erdei kirándulásokhoz rengeteg páratlan szépségű magyarországi helyszín között tudtok válogatni, a cikkben ehhez nézhetünk meg ötleteteket. Az útvonalak többsége pénztárcabarát, természetközeli és kalandos élményt kínál családoknak, pároknak, de ideálisak baráti kiruccanáshoz is.

Stressznyelveink nyomában

Előfordult már, hogy vitába keveredtél valakivel és olyan volt, mintha nem is egy nyelvet beszélnétek? Ez van akkor, ha két embernek különböző stressz-nyelve van

Hasznos megtakarítási tippek

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a következő lista is nagy segítséget jelent a kezdéshez.

A leblokkolás lélektana

Ahogy közeledik az egyetemi vizsgaidőszak, sok diák számára ez stresszel és szorongással jár. A nagy mennyiségű tananyag, a vizsgákra való felkészülés nyomása és az eredményekkel kapcsolatos aggodalmak mind olyan tényezők, amelyek a diákokat szorongásba sodorhatják.