Menü

Mosható pelenka, avagy a környezetbarát alternatíva

Hazánkban is egyre inkább elterjednek a mosható, textil pelenkák, amik egy sokkal környezetbarátabb és fenntarthatóbb alternatívát kínálnak eldobható társaikkal szemben. Míg az utóbbi típusból akár egy tonna szemetet is termelhetünk, mire egy gyermek szobatiszta lesz, addig mosható pelenkából alig pár tucatot kell beszereznünk, és akár több generáción keresztül is használhatjuk.

Több érv is a mosható pelenka mellett szól. Mint említettem, az eldobható pelusok súlyos terelést jelentenek a környezet számára, akár száz évig is tarthat mire ezek lebomlanak. Ezen kívül sokkal gazdaságosabb megoldás textil pelenkákat vásárolni, hiszen ez egy egyszeri beruházás. Ugyan, mikor ezeket megvásároljuk akkor egy nagyobb összeget adunk ki, de amennyiben ezt megengedhetjük magunknak, később kifizetődő lesz, hogy nem hatezer eldobható pelenkát kellett megvásárolnunk az évek során, hanem csak 20-30-at. Ráadásul lehet, hogy még a testvéreket is kiszolgálja.

A baba bőrének is sokkal kellemesebb ez a környezetbart pelenka, hiszen nincsenek benne olyan anyagok, melyek a bőrét irritálhatják. Míg az eldobhatók sokszor tartalmaznak illatanyagokat, klórt vagy más vegyi anyagokat, addig a moshatók természetes anyagokból készülnek, mind például pamut, vagy bambusz, amelyeknek a kíméletesség mellett jobb légáteresztő képességei vannak, így jobban szellőzhet a baba bőre.

A mosható pelenkáknak különböző típusai vannak. Az All – In – One pelusok hasonlítanak legjobban az eldobható társaikhoz, mivel itt egyaránt a nedvszívó és a vízálló külső réteg is egybe van varrva. Ezek egyszerűen használhatóak, ugyanakkor több idő megszárítani őket – persze ha van szárítógépünk, akkor ez a probléma nem állt fent -.

A zsebes pelenkák két részből állnak, és ezekbe külön helyezhetőek nedvszívó betétek. Előnye, hogy könnyebben szárítható, illetve a nedvszívó kapacitása is növelhető, hiszen több betétet is bele lehet rakni.

Vannak hibrid pelenkák is, amelyek az előbb említett zsebesek alapelvén működnek, azonban ezek eldobható betétekkel is használhatóak, ami például utazás során sokkal kényelmesebb lehet, mintha az egészet tisztítani kellene. Még így sem termel annyi szemetet, mintha az egész pelenka eldobható lenne, és egy kiváló átmeneti megoldást kínál.

A mosható pelenka használata nem sokban tér el a megszokottól. Mikor elhasználódik le kell cserélni, a tartalmát érdemes a wcbe önteni, majd egy zárt pelenkatartóba tenni, vagy rögtön beáztatni a betétet. Mosógépben moshatóak, a megfelelő mosószerrel, azonban érdemes más ruháktól külön tisztítani őket. Szárításuk gépben és szabad levegőn is lehetséges.

Nem kell rögtön nagyban belevágni, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy szeretnénk-e erre átállni. Érdemes először egy – két pelenkát vásárolni minden típusból, és kipróbálni, hogy valamelyik beválik – e. Még az is megoldás lehet, hogy párhuzamosan használjuk a kettő fajtát, ezzel is jóval kevesebb szemetet termelünk, és a pénztárcánknak sem fog annyiba kerülni!

Hasznos megtakarítási tippek

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a következő lista is nagy segítséget jelent a kezdéshez.

A leblokkolás lélektana

Ahogy közeledik az egyetemi vizsgaidőszak, sok diák számára ez stresszel és szorongással jár. A nagy mennyiségű tananyag, a vizsgákra való felkészülés nyomása és az eredményekkel kapcsolatos aggodalmak mind olyan tényezők, amelyek a diákokat szorongásba sodorhatják.

Gyűjtő vagy gyűjtögető?

A gyűjtőszenvedély óvodás-, kisiskolás korban kezdődik, de általában a 7-8 éves korosztályra a legjellemzőbb. A gyűjtés a gyerekek számára a valóság megértésének, feldolgozásának egy új, izgalmas módja, de a gyűjtőszenvedély a felnőttekben is kialakulhat. Mi a különbség a gyűjtés és a gyűjtögetés között?

Átalakuló háztartások, avagy generációk együttélése

A modern világban egyre több fiatal felnőtt él a szülei otthonában, és tapasztalható, hogy egy-egy esetben három generáció is egymás mellett él. Az életszakaszok átalakultak, felcserélődtek, aminek gazdasági, társadalmi és pszichológiai okai is vannak. Sokan sosem hagyták még el a szülői fészket, mások viszont kényszerből vagy tudatos megfontolásból költöznek “haza” a saját háztartásukból. Vajon miként hat egy ilyen helyzet a felmenőkre, adott esetben a nagyszülőkre és a felnőttség határán toporgó gyermekeikre?

Az önmagunknak támasztott mércék csapdájában

Kiváló eredménnyel érkezünk haza, de semmi különösebb figyelmet nem kapunk a környezetünktől és önmagunktól sem. Valami rendkívüli teljesítményt kell produkálni ahhoz, hogy felkeltsük más emberek érdeklődését, vagy éppen emberileg csinálunk rosszul valamit. Azt érezzük, hogy tökéletes látszatot tartunk fenn, miközben mégis lehangoltnak, depressziósnak érezzük magunkat, vagyis az önmagunkkal szemben támasztott mércék csapdájában rekedtünk.