Menü

Őszi kiránduló helyszínek Magyarországon

Olcsó, izgalmas és hazai élményekre vágysz az őszi szezonban? Magyarország tele van olyan remek túrázós helyszínekkel, amelyeket bátran bevehetsz egyedül, gyerekekkel, de akár a barátaid társaságában is. Itt van az ősz, így lassan elő lehet venni a szekrény mélyén meglapuló túrabakancsokat. Az erdei kirándulásokhoz rengeteg páratlan szépségű magyarországi helyszín között tudtok válogatni, a cikkben ehhez nézhetünk meg ötleteteket. Az útvonalak többsége pénztárcabarát, természetközeli és kalandos élményt kínál családoknak, pároknak, de ideálisak baráti kiruccanáshoz is.

Bakony: kirándulás, kalandozás

Ha egy igazán vadregényes túrázással szeretnétek indítani az őszi szezont, a Bakony Csesznek környéki völgyeit célozzátok meg. A helyszín legismertebb pontjai közé tartozik a Cseszneki vár, az Ördög-árok és a Kőmosó-szurdok. A Cseszneki vár egyike Magyarország leglátványosabb várromjainak, a helyszínről ráadásul gyönyörű panoráma nyílik a Bakonyra. Az állattartó gazdiknak pedig külön jó hír lehet, hogy az impozáns várrom kutyával is megtekinthető. Az Ördög-árok Csesznek mellett Bakonyoszlopról és Dudar településekről közelíthető meg. A túra végén Magyarország egyik legszebb természeti képződményéhez, az Ördög-gáthoz juthattok el.

A terület a szűk szorosáról, egy mohával benőtt szikláról, a tavacskájáról és a kis vízeséséről vált ismertté. A látványos túraútvonal egyébként közepes nehézségű, a hosszú táv és a meredekebb, kanyargós részek miatt inkább idősebb – és túrázásban gyakorlottabb – gyerekkel ajánlott útnak indulni. A Kőmosó-szurdok pedig a Cseszneki vár közvetlen közelében található. A szurdok megközelítőleg egy kilométer hosszú, az őszi színek és a csodás helyi patak miatt (igaz, a patakban nem mindig van víz) megéri itt is tenni egy rövidebb sétát.

Szalajka-völgy – akár családdal is

A Bükk hegységnél lévő Szalajka-völgyet már igazán kicsi babákkal is érdemes lehet megcélozni, hiszen a helyet akár babakocsival és a Szilvásváradi Erdei Vasúttal is be lehet barangolni. A terület legismertebb látványosságai közé a Szalajka-patak, a Gloriett-tisztásnál lévő 17 méter hosszú Fátyol-vízesés és a Szabadtéri Erdei Múzeum sorolhatóak.

A Szilvásváradi Erdei Vasút egyébként menetrend szerint közlekedik, és mintegy 5 kilométert tesz meg a Szalajka-völgyben. A kisvonat a völgy bejáratánál lévő Fatelepről indul, a végállomás pedig a Fátyol-vízesés közvetlen közelében, a Gloriett-tisztásnál van. Innen indul egyébként az ismert helyi természeti kincsekhez vezető utak legnagyobb része, így ez a zöldellő terület remek találkozási pontként szolgálhat, ha külön indulnánk túrázni. A Fátyol-vízesés pár perces sétára van az említett végállomástól. Azoknak pedig, akik a Szilvásvárad belterületén található parkolótól indulnak sem kell túl hosszú (körülbelül 4 kilométer) gyalogtúrával számolniuk a csodás vízesésig. A Szabadtéri Erdei Múzeumot pedig a Fátyol-vízesés melletti Horotna-völgyben találjátok, az intézményben a régi erdei mesterségeket és a művelőik életkörülményeit elevenítik fel.

A felejthetetlen Lillafüred

Lillafüredről annyit mindenképp érdemes tudni, hogy a terület hivatalosan Miskolc része, az impozáns erdős rész viszont több kilométerre van a belvárostól. Szóval itt egy hétvége alatt akár egy városnézős és egy természetben sétálós napot is leszervezhettek magatoknak. Amennyiben a Lillafüredi-vízeséshez nincs időtök elgyalogolni, a helyi erdőben mindenképp megéri megejteni egy sétát a friss levegő és a csodás őszi színek miatt. Ha nem elégedtek meg egy erdei sétával, ajánlott a Palotaszállónál lévő parkolónál hagyni az autókat, és innen elindulni a vízeséshez. Erről a sétányról korlát és ösvény is biztosítja, hogy biztonságosan eljussanak a vízesés alá. Azoknak pedig, akik busszal szeretnének ellátogatni a helyszínre, a Palotaszálló megállónál érdemes leszállniuk. A ponttól kevesebb, mint öt perc séta távolságra található a Lillafüredi-vízesés.

Zsivány-szikla – izgalmas helyszín, érdekes legendával

A Pest vármegyei Zsivány-szikla a legenda szerint a menekülő IV. Béla búvóhelye volt. Az itt rejtőzködő magyar király állítólag a kincseit is a sziklánál rejtette el, ezt pedig később a zsiványok is próbálták felkutatni. A Visegrádi-hegység híres sziklaalakzata úgy 1,7 kilométeres vonalon érhető el Dobogókő felől, Pilisszentkereszttől pedig kevesebb, mint 2,5 kilométer sétát kell megtenni az úti célig. Mindkét útvonal gyermekbarátnak számít. A közelben lévő látnivalók közt ki kell emelni még a Rám-szakadékot, a Ferenczy-sziklát, a Prédikálószék-kilátót, a Pilis-tetőt és a Thirring-körút szikláit is. A helyszínekre vezető gyalogos túrák kiindulópontja általában Dobogókő környékéről indul.

Mecsek – látnivalók egymás nyakán

A Mecsek völgyében is megéri tenni egy körtúrát az őszi szezonban. A terület igazi ékszerdobozának a Melegmányi-vízesés számít. A célponthoz a baranyai Mánfáról, egy a Mecsek északi lejtőjén lévő falucska határából lehet eljutni. A szurdokvölgyben barangolva elég követni a fákon elhelyezett piros jelzéseket, hogy megtekinthessétek a Bikfa-forrást, a Cserkész-forrást, és a Mánfai-kőlyukat is. Idővel a zöld túraútvonal jelzései mutatják, hogy merre találjátok a Mecsek legnagyobb vízesését (Ágnes-vízesés) és a Melegmányi-vízesést is. A túraútvonal nem számít nehéznek, de az őszi időjárás tartogathat meglepetéseket.

Túrázás két keréken

Az őszi időjárás ahhoz is ideális, hogy bringával vágjunk neki valamelyik csodálatos magyarországi környéknek. A legjobb hazai kerékpáros terepek közt meg kell említeni az alpesi hangulatú Pálháza–Bózsva kerékpárutat, a Veszprém–Balatonalmádi kerékpárutat, a romantikus Szob–Zebegény kerékpárutat, vagy éppen a Szeged-Mélypont emlékhely-Szeged útvonalat.

Szentendre

Szentendre egy igazi turistaváros, Budapesttől alig néhány kilométerre található, mesebeli hely ősszel, emiatt is tökéletes választás. A település egész évben, változatos programokkal várja a látogatókat. A Dunakanyar kapujában található kis településen egy könnyed séta is óriási élmény lehet. A hangulatos óváros szűk utcái és a színes, szorosan egymásra épülő házak megőrizték a korábbi századok hangulatát. Ha pedig egy hosszabb túra is belefér a napba, irány a Skanzen! Az idősebb gyermekek számára is élvezetes Szabadtéri Néprajzi Múzeumban izgalmakkal teli, interaktív programokkal, tájegységekre bontva ismerheted meg Magyarország 18. és 20. századi történelmét. A nap kiváló zárásához pedig nézd meg a naplementét a színes kavicsokkal körülvett parti sétányon, vagy tegyél egy sétát a bordó és sárga falevelekkel borított Japán kertben.

Összességében Magyarország rengeteg érdekes természeti kincset tartogat ősszel is, legyen szó városnézésről, erdei sétáról vagy éppen kerékpározásról. Némi kereséssel mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő opciót egy őszi kiránduláshoz. Túrára fel!

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulness technikának a mindennapi alkalmazása egy fontos faktor lehet abban, hogy csökkentsük a minket érő stresszt, illetve meg tudjunk békélni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Nem árt néha tudatosan megfigyelni azt, ami körülvesz minket!

Hasznos megtakarítási tippek

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a következő lista is nagy segítséget jelent a kezdéshez.

Rossz szokások, amik károsan hatnak az agyunkra

Ki ne szeretne minden nap friss és üde gondolkodással állni az életéhez, legyen az munka, magánélet, vagy bármi más. Íme pár tipp, miket érdemes elkerülni a nap folyamán.

Méltatlanul elfeledett gyógynövény, a papsajt

Magyarországon igen sokféle gyógynövény, vagy gyógyhatású növény megtalálható, a népi gyógyászatban előszeretettel használják őket a mai napig. A papsajt is ide tartozik, pedig keveset hallunk róla.

Hálószoba kényelmesen és stílusosan!

Ha az Önök számára is fontos a hálószoba berendezése, akkor hozok pár ötletet, hogyan lehet kényelmes és stílusos!