Menü

Hogyan csökkentsük az élelmiszer-pazarlást otthonunkban?

Az élelmiszer – pazarlás a fejlett országok egyik legsúlyosabb problémája, melyet azonban egyén szinten sokszor hajlamosak vagyunk alábecsülni a mindennapjaink során. Miközben a hozzánk hasonló, gazdaságilag fejlett országokban évente több millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, más régiókban rengetegen még mindig nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű ételhez. Az etikai problémákon kívül ez a fajta pazarlás komoly környezeti károkat is jelent a bolygónk számára.

A kidobott élelmiszerekkel együtt az előállításukhoz felhasznált víz, energia, szállítási költség és munkaerő is kárba vész, abba pedig elég csak belegondolnunk, hogy néhány egzotikus gyümölcs szállítása mennyi káros anyag kibocsájtásával jár, csak hogy aztán a kukába végezze. A hosszú távú károk mellett a pénztárcánk sem örül neki, hogyha megromlanak az akár még fel nem használt élelmiszerek a háztartásunkban.

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, az az impulzív vásárlás. Ennek következményeképpen olyan dolgok kerülhetnek a kosarunkba, amiket nem tudunk mihez felhasználni, esetleg túl sok romlandó alapanyagot vásárlunk, melyek aztán eltűnnek a hűtő alján, vagy nem kerülnek időben felhasználásra. Ugyanilyen problémákat okozhat a helytelen tárolás, illetve a lejárati dátumok téves értelmezése is. Néhány tudatos lépéssel azonban könnyedén csökkenthetjük a kidobott ételek mennyiségét, és egyúttal javíthatjuk az életminőségünket is, sőt, nem kell, hogy többet lelkiismeretfurdalásunk legyen az elpazarolt finom falatok miatt.

A tudatos vásárlás első lépése a szervezés. Érdemes alaposan átgondolni, hogy mire van szükségünk a háztartásban, bevásárlólistát készíteni és csak ezután elindulni a boltokba. Érdemes lehet egy külön jegyzetet, vagy akár erre kitalált alkalmazást fenntartani a telefonunkban így, ha valami elfogy rögtön fel tudjuk írni magunknak. Aki szeretné igazán profivá változtatni ezt a rutint, az akár egy heti menüt is elkészíthet, így biztosan nem vesz felesleges hozzávalókat.

Érdemes kisebb kiszerelésben vásárolni, még akkor is, ha esetleg a nagyobb adag akciós. Míg húsok eseténem könnyedén lefagyaszthatjuk az éppen nem szükséges mennyiséget, a friss zöldségek és tejtermékek esetében nem ez a helyzet. A hosszabb frissesség érdekében a zöldségeket és a gyümölcsöket érdemes perforált zacskóban tárolni. A hűtő rendezése közben a közelebbi lejáratú termékeket előrébb pakolni, esetleg valami kis matricával jelezni magunknak, hogy minél előbb fogyasszuk el.

Kreatívkodhatunk a maradékokkal nyugodtan, sokszor finom fogásokat lehet készíteni olyan dolgokból is, amiről azt hinnék már semmire sem jó. Ilyen lehet például egy kevés maradék rizs, amiből zöldségekkel és tojással finom reggelit készíthetünk. A legtöbb krémlevesnek zöldségek adják az alapját szóval, ha maradt egy cukkini, tök, esetleg túl sok hagyma a kamrában, leveskocka és tejszín segítségével isteni fogást készíthetünk belőle.

Az élelmiszer – pazarlás csökkentése akkor lehet igazán hatékony, ha ezek a lépések mindennapi szokásokká válnak. Nyilván nem tudunk azonnal tökéletesen környezettudatossá változni, de az apró változtatások a Földünknek is segítenek és a saját életünket is fenntarthatóbbá tesszük velük.

"Mancsokkal a lélekig – a kutyás terápia ereje"

A kutyák nemcsak hűséges társaink, hanem segítőink is lehetnek a testi-lelki gyógyulás útján. Az úgynevezett kutyás terápia, más néven állatasszisztált terápia, egyre elterjedtebb a különböző egészségügyi és oktatási intézményekben, sőt már az idősgondozás és a gyermekfejlesztés terén is gyakran alkalmazzák. Mi az a kutyás terápia?

Egy nap az elhivatottságért – Július 1. az egészségügy dolgozóié

Semmelweis-nap – A magyar egészségügy ünnepe! Július 1-je minden évben különleges nap a magyar egészségügy számára: Semmelweis-nap, amelyen az egészségügyi dolgozókat ünnepeljük, és tisztelgünk munkájuk, elhivatottságuk és emberségük előtt.

Mindent az aviofóbiáról

A COVID-19 járvány és az azt követő korlátozások óta ismét fellendült a repülőturizmus, különösen az üzleti és szabadidős utak terén. Sokak számára a repülés egy kényelmes és gyors közlekedési mód, ugyanakkor nem mindenki érzi magát komfortosan a fedélzeten. A repüléstől való félelem, az aviofóbia, továbbra is gyakori probléma, különösen azok körében, akik féltik kontrollvesztésüket vagy a kiszolgáltatottság érzését.

Túl sok holmi, túl kevés tér. Így hat ránk az otthoni környezet

A legtöbb ember számára a lakása vagy a háza jelent valamilyen érzést, fogalmat. Helyszínek, tárgyak, kényelmi dolgok és a biztonság jelenhet meg a szemünk előtt. Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogy hogyan és milyen szempontok szerint érdemes rendszerezni a dolgainkat, ha azt szeretnénk, hogy az otthonunkban töltött idő örömet hozzon az életünkbe.

A színek hatásai

A színeknek kiemelkedő szerepük van az életünkben. Kutatások szerint egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott árnyalathoz, mint bármely másikhoz. Mivel a környezetünk képes befolyásolni a hangulatunkat is, így a színek pszichológiájának előnyeit a mindennapi életünkben is kamatoztathatjuk.