Menü

Csillagánizs, a tél illatának jótékony hatása

A télnek, a karácsonyi ünnepeknek megvannak a maga illatai, amikről azonnal az ünnep és a hozzá tartozó hangulat jut eszünkbe. A csillagánizs is ilyen, de aromája mellett jótékony hatása is van.

Amikor a tél illatairól beszélünk, akkor általában elsőre beugrik a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, végül a kevésbé ismert csillagánizs is, mely nem összekeverendő a sima ánizzsal, és a japán csillagánizzsal. Ez utóbbit nem szabad étkezésre használni, mivel szervezetünk számára mérgező anyagokat tartalmaz.. Ez a növény Dél-Kínából származik, ahol gyógy- és fűszernövényként is régóta ismeretes. Európába Londonon keresztül érkezett.

Jellegzetes illata és íze miatt, amit illóolajénak köszönhet, sokféle étel és ital ízesítésére használják. A növény tartalmaz fehérjéket, csersavat, cukrot, és maga az illóolaj pedig anetolt. Az ázsiai konyha alapfűszere, édeskés ízét könnyen felfedezhetjük a különböző ételek fogyasztása során, mivel szinte minden fűszer mellett megfér. Lehetnek azok húsos ételek, gyümölcsös falatok, kompótok, gyümölcslevek, levesek, vagy lekvárok, illetve likőrök és teák, édes borok.

A csillagánizsnak az egyik fontos összetevője a sikimisav. Ez az anyag felkeltette a gyógyszeripar figyelmét, hiszen az influenzavírus elleni gyógyszereknél felhasználva igen eredményes. Ez a sikimisav ezek mellett remek gyulladáscsökkentő, szuper antioxidáns és fertőzésgátló, azaz gomba- és baktériumellenes hatású is. A rákellenes hatása is bizonyítást nyert, mivel meggátolja bizonyos tumorsejtek növekedését. Nagyon sok kozmetikai termékben is megtalálhatjuk összetevőként.

A növényben nem csak a sikimisav gyógyhatású. A csillagánizst használják emésztőrendszeri gondok elűzésére, mivel képes enyhíteni az emésztési zavarokat, a gázképződést és az ezzel járó kellemetlen puffadást. A kínaiak a reumatikus tünetek kezelésére és görcsoldóként használják. Pompás immunerősítő is, ennek főként a betegségek elkerülésében vehetjük hasznát. A népi gyógyászatban libidó nővelő szerként ismert, vagyis egyféle afrodiziákum, csillapítja a klimaxos tüneteket, sőt, szüléskönnyítőként is számon tartják.

A babona úgy tartja, hogy ha csillagánizst fogyasztunk, akkor az megvéd minket a szemmel veréstől. Amellett, hogy fűszer- és gyógynövény, termésének alakja miatt dekorációk kiváló alapanyag. Szárított formában karácsonyi díszekhez, de akár lakásillatosító potpourri összetevőjeként is felhasználható.

A csillagánizs egy remek fűszernövény, melynek számos gyógyhatása ismert. Bizonyos népi gyógyászatokban régóta használják, illata és íze nélkül a karácsonyi időszak elképzelhetetlen. Termése csodás kinézete otthonunk dísz lehet.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!