A tél csodaszere!
- Dátum: 2025.01.25., 09:46
- Martinka Dia
- képek:pixabay
- csodaszer, egészségügyi hatás, fűszer, fűszernövény, gyömbér, immunrendszer, jótékony, szervezet, téli időszak
Sokan ismerik a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát, azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre. A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.
Vannak összetevők, amelyekről bár tudunk, talán mégis ritkábban kerülnek a kezünkbe a konyhában, mint amennyi lehetőség rejlik bennük. Ilyen például a gyömbér, amely amellett, hogy ízletes és jellegzetes, pikáns fűszer, nagyon jótékony hatású.
Azt Önök tudják, hogy a cukorbetegeknek vagy az inzulinrezisztenciával küzdőknek miért érdemes beiktatniuk az étkezésükbe?

Nos azért, mert segít karbantartani a vércukorszintet! Vírus- és baktériumellenes hatását csak fokozza, hogy rendkívül jól izzaszt, ezáltal segít abban, hogy kiürüljenek a szervezetünkből a méreganyagok, emellett segíti az emésztést is, hiszen a gyömbér hosszú ideje titkos fegyver gyomor- és bélpanaszokra, puffadásra, hasfájásra.
Mi mindenre jótékony még?
Segít ellazítani a bélrendszert, sőt, hasmenés esetén is érdemes alkalmazni, segít elmulasztani a kellemetlen panaszokat és a fájdalmat. Ha szeretnénk rendbe hozni az emésztésünket, mindenképp a nyers gyömbért válasszuk, étkezés után közvetlenül rágcsáljunk el belőle egy kis darabot, vagy reszeljük le és keverjük össze citromlével, amivel aztán a vizünket ízesíthetjük.
Igen, igaz, hogy az íze nagyon erős, de megéri, sőt egy idő után könnyű megkedvelni. Hasonlóan jó választás émelygés ellen a gyömbérrágcsálás, kismamáknak is szokták javasolni a kezdeti rosszullétek elűzésére, sőt utazási rosszullétek esetén is kiváló!
Miért csodaszer télen?
Ha érzzük, hogy kicsit megfáztunk, nagyon hatásos a gyömbértea! Adjunk hozzá mézet és frissen facsart citromot és már kész is a vitaminbomba.
Csökkenti a köhögési ingert, regenerálja a hangszálakat és hurutoldó hatású. Teába keverve sokat segít a könnyebb légzés elérésében, fertőtleníti a torkot, lehúzza a gyulladást.
Javítja a vérkeringést!

Köztudott, hogy a gyömbér jó magas vérnyomás ellen, vérhígító hatása pedig csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát és a koleszterinszintet is segít kordában tartani.
Rengeteg előnyös oldala lehet a gyömbérfogyasztásnak – de akad, amire nem árt figyelni, például arra, hogy irritálhatja a szánkat és a torkunkat.
Ha nagyobb mennyiségben fogyasztod, a benne lévő aktív hatóanyagok irritációt is okozhatnak a szájban és a torokban – hasonlóképpen, mint például az ananásznál. S hogy kerül gyömbér a kávéba? Megtudhatják, ha egy korábbi cikkemre kattintanak!
https://www.hajraegeszseg.hu/cikk/2023-11-03/hogy-kerul-gyomber-a-kaveba
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.