Menü

A tél csodaszere!

Sokan ismerik a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát, azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre. A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.

Vannak összetevők, amelyekről bár tudunk, talán mégis ritkábban kerülnek a kezünkbe a konyhában, mint amennyi lehetőség rejlik bennük. Ilyen például a gyömbér, amely amellett, hogy ízletes és jellegzetes, pikáns fűszer, nagyon jótékony hatású.

Azt Önök tudják, hogy a cukorbetegeknek vagy az inzulinrezisztenciával küzdőknek miért érdemes beiktatniuk az étkezésükbe?

Nos azért, mert segít karbantartani a vércukorszintet! Vírus- és baktériumellenes hatását csak fokozza, hogy rendkívül jól izzaszt, ezáltal segít abban, hogy kiürüljenek a szervezetünkből a méreganyagok, emellett segíti az emésztést is, hiszen a gyömbér hosszú ideje titkos fegyver gyomor- és bélpanaszokra, puffadásra, hasfájásra.

Mi mindenre jótékony még?

Segít ellazítani a bélrendszert, sőt, hasmenés esetén is érdemes alkalmazni, segít elmulasztani a kellemetlen panaszokat és a fájdalmat. Ha szeretnénk rendbe hozni az emésztésünket, mindenképp a nyers gyömbért válasszuk, étkezés után közvetlenül rágcsáljunk el belőle egy kis darabot, vagy reszeljük le és keverjük össze citromlével, amivel aztán a vizünket ízesíthetjük.

Igen, igaz, hogy az íze nagyon erős, de megéri, sőt egy idő után könnyű megkedvelni. Hasonlóan jó választás émelygés ellen a gyömbérrágcsálás, kismamáknak is szokták javasolni a kezdeti rosszullétek elűzésére, sőt utazási rosszullétek esetén is kiváló!

Miért csodaszer télen?

Ha érzzük, hogy kicsit megfáztunk, nagyon hatásos a gyömbértea! Adjunk hozzá mézet és frissen facsart citromot és már kész is a vitaminbomba.

Csökkenti a köhögési ingert, regenerálja a hangszálakat és hurutoldó hatású. Teába keverve sokat segít a könnyebb légzés elérésében, fertőtleníti a torkot, lehúzza a gyulladást.

Javítja a vérkeringést!

Köztudott, hogy a gyömbér jó magas vérnyomás ellen, vérhígító hatása pedig csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát és a koleszterinszintet is segít kordában tartani.

Rengeteg előnyös oldala lehet a gyömbérfogyasztásnak – de akad, amire nem árt figyelni, például arra, hogy irritálhatja a szánkat és a torkunkat.

Ha nagyobb mennyiségben fogyasztod, a benne lévő aktív hatóanyagok irritációt is okozhatnak a szájban és a torokban – hasonlóképpen, mint például az ananásznál. S hogy kerül gyömbér a kávéba? Megtudhatják, ha egy korábbi cikkemre kattintanak!

https://www.hajraegeszseg.hu/cikk/2023-11-03/hogy-kerul-gyomber-a-kaveba

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.