A tél csodaszere!
- Dátum: 2025.01.25., 09:46
- Martinka Dia
- képek:pixabay
- csodaszer, egészségügyi hatás, fűszer, fűszernövény, gyömbér, immunrendszer, jótékony, szervezet, téli időszak
Sokan ismerik a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát, azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre. A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.
Vannak összetevők, amelyekről bár tudunk, talán mégis ritkábban kerülnek a kezünkbe a konyhában, mint amennyi lehetőség rejlik bennük. Ilyen például a gyömbér, amely amellett, hogy ízletes és jellegzetes, pikáns fűszer, nagyon jótékony hatású.
Azt Önök tudják, hogy a cukorbetegeknek vagy az inzulinrezisztenciával küzdőknek miért érdemes beiktatniuk az étkezésükbe?
Nos azért, mert segít karbantartani a vércukorszintet! Vírus- és baktériumellenes hatását csak fokozza, hogy rendkívül jól izzaszt, ezáltal segít abban, hogy kiürüljenek a szervezetünkből a méreganyagok, emellett segíti az emésztést is, hiszen a gyömbér hosszú ideje titkos fegyver gyomor- és bélpanaszokra, puffadásra, hasfájásra.
Mi mindenre jótékony még?
Segít ellazítani a bélrendszert, sőt, hasmenés esetén is érdemes alkalmazni, segít elmulasztani a kellemetlen panaszokat és a fájdalmat. Ha szeretnénk rendbe hozni az emésztésünket, mindenképp a nyers gyömbért válasszuk, étkezés után közvetlenül rágcsáljunk el belőle egy kis darabot, vagy reszeljük le és keverjük össze citromlével, amivel aztán a vizünket ízesíthetjük.
Igen, igaz, hogy az íze nagyon erős, de megéri, sőt egy idő után könnyű megkedvelni. Hasonlóan jó választás émelygés ellen a gyömbérrágcsálás, kismamáknak is szokták javasolni a kezdeti rosszullétek elűzésére, sőt utazási rosszullétek esetén is kiváló!
Miért csodaszer télen?
Ha érzzük, hogy kicsit megfáztunk, nagyon hatásos a gyömbértea! Adjunk hozzá mézet és frissen facsart citromot és már kész is a vitaminbomba.
Csökkenti a köhögési ingert, regenerálja a hangszálakat és hurutoldó hatású. Teába keverve sokat segít a könnyebb légzés elérésében, fertőtleníti a torkot, lehúzza a gyulladást.
Javítja a vérkeringést!
Köztudott, hogy a gyömbér jó magas vérnyomás ellen, vérhígító hatása pedig csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát és a koleszterinszintet is segít kordában tartani.
Rengeteg előnyös oldala lehet a gyömbérfogyasztásnak – de akad, amire nem árt figyelni, például arra, hogy irritálhatja a szánkat és a torkunkat.
Ha nagyobb mennyiségben fogyasztod, a benne lévő aktív hatóanyagok irritációt is okozhatnak a szájban és a torokban – hasonlóképpen, mint például az ananásznál. S hogy kerül gyömbér a kávéba? Megtudhatják, ha egy korábbi cikkemre kattintanak!
https://www.hajraegeszseg.hu/cikk/2023-11-03/hogy-kerul-gyomber-a-kaveba
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?