A csípős paprika hatása a szervezetünkre
- Dátum: 2025.03.30., 07:28
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- antioxidáns, C-vitamin, gyomorfekély, kapszaicin, májkárosodás, stroke, vérbőség, vérnyomás
Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.
A paprika, ebből is a csípős paprika fontos a magyar gasztronómiában és alapvetően telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például A-vitamin, B-vitaminok tömkelege, C- és K-vitamin. Ezek a vitaminok az immunrendszerünk működésének elengedhetetlen alapkövei, de a csípősség nem ezen múlik, hanem a kapszaicin nevű anyagnak köszönhető. Ezt a paprika erezetében találhatjuk meg nagyobb koncentrációban, szóval, ha kivágjuk ezeket a részeket, akkor csökkenthetjük az erősségét.
A kapszaicin egyik hatása, hogy lokálisan, azaz helyileg vérbőséget okoz a bőrön, vagy nyálkahártyán, amivel érintkezik. Ez akárhogy is nézzük, serkentő hatással van a testünkre, ha mást nem, igen gyorsan szaladunk a csap alá le- vagy kimosni a csípős érzést, pedig az nem fog segíteni. Viccet félretéve, ez a vegyület képes felmelegíteni a fázós, fájós területeket, így a reumás ízületeket érdemes ilyen tartalmú kenceficékkel kezelni. Ne ijedjünk meg, először igencsak égető érzést kelt, de ez normális jelenség.
Ajánlják lázcsillapításra is, de hosszú távon nem bizonyult hatékonynak. Remek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szer is, jól alkalmazható helyi érzéstelenítésre, mivel blokkolja a fájdalom ingerek továbbítását, sokszor használják migrén kezelésére is. Mivel pörgeti a vérkeringést, segít a vérnyomás szabályozásában és még a vérrögképződést is képes megakadályozni, azaz elkerülhetünk egy szívrohamot vagy stroke-ot. Az is előny, hogy a koleszterinszintet is csökkenti, ezért a szív- és érrendszeri betegségek is kisebb eséllyel alakulnak ki. Jót tesz gyomrunknak is, kimutatták ugyanis, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak erős paprikát, azoknál például nem jelentkezik gyomorfekély.
Baktériumellenes, elpusztítja a mikroorganizmusokat, ezért használhatják tartósításra is. A májunk is hálás lehet, ha eszegetünk csípős paprikát. Bizonyos esetekben, amikor a máj károsodik, ez az anyag segíti a felépülést, némileg kompenzálhatja a károsodás hatásait. A májnak abban is segédkezik, hogy a benne raktározódó zsírt képes csökkenteni, ezzel a vérzsírt is. Sőt, nagyszerű étvágycsökkentő is, azaz ezekkel a tulajdonságokkal remek társ lehet a fogyásnál.
Amire mindenképpen oda kell figyelni, hogy kapszula formájában nem olyan hatékony, mintha paprikaevéssel vinnék be a szervezetünkbe. Nem vízoldékony, így nem tudjuk lemosni azzal, ha túllőttünk a célon, vagy a szemünk felé nyúltunk vele. Nem veszít az erősségéből, ha szárított és porított formában keverjük az ételeinkbe. Túlzott bevitel esetén elérhet minket a hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, ilyenkor meg lehet próbálkozni valamilyen keményítő vagy tej tartalmú élelmiszer fogyasztásával. Várandós és szoptatós kismamáknak nem ajánlott lakmározni ilyet, mivel könnyen átjuk a baba szervezetébe.
A csípős paprika fogyasztása nem csak kulináris élvezet, hanem egészségügyi szempont is, mivel a benne található sok vitamin, ásványi anyag és a kapszaicin nevű vegyület roppant mód jót tesz szívünknek, májunknak, fájdalmas testrészeinknek.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?