Menü

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

A paprika, ebből is a csípős paprika fontos a magyar gasztronómiában és alapvetően telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például A-vitamin, B-vitaminok tömkelege, C- és K-vitamin. Ezek a vitaminok az immunrendszerünk működésének elengedhetetlen alapkövei, de a csípősség nem ezen múlik, hanem a kapszaicin nevű anyagnak köszönhető. Ezt a paprika erezetében találhatjuk meg nagyobb koncentrációban, szóval, ha kivágjuk ezeket a részeket, akkor csökkenthetjük az erősségét.

A kapszaicin egyik hatása, hogy lokálisan, azaz helyileg vérbőséget okoz a bőrön, vagy nyálkahártyán, amivel érintkezik. Ez akárhogy is nézzük, serkentő hatással van a testünkre, ha mást nem, igen gyorsan szaladunk a csap alá le- vagy kimosni a csípős érzést, pedig az nem fog segíteni. Viccet félretéve, ez a vegyület képes felmelegíteni a fázós, fájós területeket, így a reumás ízületeket érdemes ilyen tartalmú kenceficékkel kezelni. Ne ijedjünk meg, először igencsak égető érzést kelt, de ez normális jelenség.

Ajánlják lázcsillapításra is, de hosszú távon nem bizonyult hatékonynak. Remek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szer is, jól alkalmazható helyi érzéstelenítésre, mivel blokkolja a fájdalom ingerek továbbítását, sokszor használják migrén kezelésére is. Mivel pörgeti a vérkeringést, segít a vérnyomás szabályozásában és még a vérrögképződést is képes megakadályozni, azaz elkerülhetünk egy szívrohamot vagy stroke-ot. Az is előny, hogy a koleszterinszintet is csökkenti, ezért a szív- és érrendszeri betegségek is kisebb eséllyel alakulnak ki. Jót tesz gyomrunknak is, kimutatták ugyanis, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak erős paprikát, azoknál például nem jelentkezik gyomorfekély.

Baktériumellenes, elpusztítja a mikroorganizmusokat, ezért használhatják tartósításra is. A májunk is hálás lehet, ha eszegetünk csípős paprikát. Bizonyos esetekben, amikor a máj károsodik, ez az anyag segíti a felépülést, némileg kompenzálhatja a károsodás hatásait. A májnak abban is segédkezik, hogy a benne raktározódó zsírt képes csökkenteni, ezzel a vérzsírt is. Sőt, nagyszerű étvágycsökkentő is, azaz ezekkel a tulajdonságokkal remek társ lehet a fogyásnál.

Amire mindenképpen oda kell figyelni, hogy kapszula formájában nem olyan hatékony, mintha paprikaevéssel vinnék be a szervezetünkbe. Nem vízoldékony, így nem tudjuk lemosni azzal, ha túllőttünk a célon, vagy a szemünk felé nyúltunk vele. Nem veszít az erősségéből, ha szárított és porított formában keverjük az ételeinkbe. Túlzott bevitel esetén elérhet minket a hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, ilyenkor meg lehet próbálkozni valamilyen keményítő vagy tej tartalmú élelmiszer fogyasztásával. Várandós és szoptatós kismamáknak nem ajánlott lakmározni ilyet, mivel könnyen átjuk a baba szervezetébe.

A csípős paprika fogyasztása nem csak kulináris élvezet, hanem egészségügyi szempont is, mivel a benne található sok vitamin, ásványi anyag és a kapszaicin nevű vegyület roppant mód jót tesz szívünknek, májunknak, fájdalmas testrészeinknek.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.