Színes ételek és italok, melyektől jobban érzed magad
![](/data/image/150x200/2024/01/19/pexels-rfstudio-3621221.jpg)
Azt már sokan kutatták, hogy a színeknek milyen hatalmas jelentősége van az életünkben, de nem csak öltözködésünkben vagy környezetünk élénkítésében fontosak, hanem étkezésünknél is érdemes odafigyelni erre.
Kapszaicin – a fájdalomcsillapítás ősi alapanyaga
![](/data/image/150x200/2023/11/11/pexels-ivan-torres-1374651.jpg)
Fájdalomcsillapítók tömkelege áll rendelkezésünkre, amikor csillapítani akarjuk kínjainkat, sok gyógyír létezik rá, ezek közül egy a kapszaicin.
Amit érdemes tudni a chiliről
![](/data/image/150x200/2022/09/21/pexels-pixabay-39390.jpg)
Már hazánkban is elterjedt a különböző színű, nagyságú és erősségű terméseket adó növény, viszont sokan nem ismerik a chili paprikát a maga kis valójában.
A csípős paprika hatása a szervezetre
![](/data/image/150x200/2022/09/15/pexels-nick-collins-1274670.jpg)
Bár sokan az íze miatt fogyasztják, a csípős paprikának egészségügyi hatásai is vannak.
Filléres trükkök a tartós fogyáshoz!
![](/data/image/150x200/2018/02/19/spices-887348_1280.jpg)
Köztudott, hogy a nyári alak télen készül. Ezért bizonyára már többen dolgoznak alakjuk formálásán, vagy legalábbis gondolkoznak, hogyan kezdjenek bele. Az étrend és a mozgás mellett azonban vannak apróbb trükkök, melyeket bevethetünk a vágyott forma eléréséhez vezető - és egyáltalán nem egyszerű - úton.
Az erős paprika jótékony hatásai
![](/data/image/150x200/2013/11/07/paprika-65270_1280_1.jpg)
Nemrégiben fényt derítettek arra, hogy az erős paprikát fogyasztók körében a daganatos betegségek okozta halálozási arány a férfiak és nők körében is jóval alacsonyabb, mint azon országokban, ahol kisebb a fogyasztása, ismertette a World Health Organization (WHO). A paprikának azonban emellett számos más jótékony hatása is van…
Csípős paprika a rák ellen
![](/data/image/150x200/2013/10/29/paprika-5358_1280_1.jpg)
A paprika összes faja Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, már az indiánok is használták és ismerték, mára a mérsékelt és a trópusi éghajlaton szerte a világon termesztik. Európába Amerika felfedezése után a spanyolok hozták be 1494-ben. A napóleoni háborúk alatt a keletről és Dél – Amerikából hozott fűszernövények kereskedelme, mint például az indiai borsé lehetetlenné vált, helyét a fűszerpaprika váltotta fel, mely gyógyszerként is bevált a kor betegségei ellen (pl. skorbut megelőzésére, illetve az immunrendszer erősítésére).