Mi is pontosan a ragadós száj- és körömfájás?
- Dátum: 2025.04.17., 08:59
- Szabó Máté
- képek: pexels
- beteg, betegség, kór, köröm, marha, megelőzés, súlyos
Az utóbbi időben a ragadós száj- és körömfájás lett az új COVID, annak ellenére, hogy csak az állatok egy részére veszélyes. Mindenhol erről hallani, korlátozások kerültek bevezetésre, például elmaradt a veszélyhelyzet miatt a Gerecse nevű népszerű teljesítménytúra is. Azonban milyen gazdasági károkat okoz az állattenyésztésben, hogyan terjed, milyen tünetei vannak és hogyan előzhető meg?
A száj- és körömfájás erősen ragályos, olykor halálos, főként a párosujjú patásokat fenyegető vírus (Aphthovirus) okozta betegség. A kórokozó fő áldozatai a szarvasmarha, a disznó, a birka vagy a kecske. Ritkán a kórokozó az embert is megfertőzheti, de az érintettek gyorsan felépülnek influenzához hasonló rosszullét érzése után. Emberek közötti megbetegedés, eddig még nem fordult elő, sokkal gyakoribb, hogy a hordozó egyén egy állatot fertőz meg.

A vírus megmarad hideg körülmények között (fagyasztott húsban is), de elpusztul a hőtől, a szárazságtól és a fertőtlenítőktől. A megbetegedés rendszerint egy-egy gócpontban kezdődik, ami járvánnyá alakulhat, ha nem megfelelően kezelik a helyzetet. Az érintett állatok 2-3 hét alatt felépülhetnek, a betegség elszigetelésének érdekében azonban a jószágokat előbb karanténba, vagyis egészségügyi zárlatba teszik, majd elpusztítják, húsukat pedig megsemmisítik.
Az olyan személyeket, akik veszélyes területen jártak, fertőtlenítik ruházatukkal együtt, legtöbbször virucid folyadékot tartalmazó kádon való átsétálás távolítja el a cipőtalpon megtelepedett mikroorganizmusokat. Már egy-egy helyi kitörés is kellemetlen az országnak, mivel más nemzetek mentességük megőrzésének érdekében betilthatják az importot a teljes országból.
A leggyakoribb terjedési módok
Közvetlen érintkezés a fertőzött és egészséges állatok között (csordán belül, vagy karámmal, szállítóeszközökkel)
Levegőben
Szél és járműforgalom révén
Az állatok gondozóinak ruházata által
Fertőzött takarmánnyal való kontaktus útján
Nyers húst és fertőzött állati hús maradványokat tartalmazó táplálék útján
Trágyával

Tünetek
Láz, amelyet a tünetek megjelenése előz meg
Hólyagok és fekélyek a száj nyálkahártyáján vagy az orrban
Sántaság, duzzadt ízületek és hólyagok a patákon vagy a körmök körül
Étkezés megtagadása, étvágytalanság
Nyáladzás
Tejelő állatoknál a tejhozam csökkenése
Elhullás fiatal állatoknál, főként szívizomgyulladás miatt
Megelőzés és védekezés
Bár a vírus ritkán halálos, hatalmas gazdasági károkat okozhat, hiszen az egész probléma abból alakul ki, hogy az érintett országtól semmilyen a betegségben érintett állat hústermékét nem veszik át. Emiatt mindenki cselekvési kényszerbe kerül. A fertőzött jószágokat nem lehet kezelni, így, ha egy gazdaságban akár csak egy állatnál is megerősítik a problémát, az összes párosujjú patást fel kell számolni, így gátolva a kórság tovaterjedését. Hiába veszélytelen a vírus az emberre. Az állattenyésztésre és az élelmiszeriparra gyakorolt hatása miatt komoly nemzetközi figyelem övezi, ami még inkább cselekvésre kényszeríti az adott országot.
A ragadós száj- és körömfájás elleni védekezés elsősorban egészségügyi intézkedéseken alapul: a vakcina, a rendszeres fertőtlenítés és az állatmozgás korlátozása az elsődleges lépés. Ha már megtörtént a baj, akkor a korai felismerés és a bejelentési kötelezettség teljesítése is fontos. Azonban nyilván egy gazda sem szívesen jelenti be a betegséget annak tudatában, hogy leölik az jószágait.

Súlyos, tömeges kontamináció esetén viszont zárlat és az állatok megsemmisítése következik. Teljes sikert nagyon nehéz elérni a vírussal szemben, hiszen olyan helyen is jelen lehet, ahol nem veszik észre. Kérdéses, hogy még milyen és mekkora problémát okozhat itthon a fertőzés, az viszont biztos, hogy a hazai állattenyésztésre gyakorolt jövőbeni hatása nagymértékben függ a megelőző intézkedések hatékonyságától és a járványügyi fegyelem betartásától.
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen
A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.