Menü

Stressz: Ismerd fel!

A mindennapi stressz igen rossz hatással van szervezetünkre. Nehéz elkerülni és kezelni, de még nehezebb a stressz okozta betegségek kezelése.

Több kiváltó okai is lehetnek, például traumatikus események, ilyenek természeti katasztrófák, háborúk, katonáknál előfordul, miután hazatértek a csatatérről, posztraumás stressz, aminek következtében depresszióba esnek, súlyosabb esetben életük végéig szoronganak vagy akár öngyilkosok is lesznek.

Kiváltó ok lehet még befolyásolhatóság, egy személy halála, az elbocsátás vagy súlyos betegség. Annak észlelése, hogy egy esemény mennyire befolyásolható-e a személy által, és ezt hogyan éli meg.

Sokszor halljuk, hogy az ember akarva-akaratlanul bevonz magához dolgokat, valami jósol a jövőjével kapcsolatban és az előbb-utóbb be is válik. Ez is lehet egy stresszkeltő élmény, ha valaki ettől a bejósolt eseménytől fél.

Okozhatnak még stresszt különféle próbatételek, az iskolában vagy munkahelyen illetve belső konfliktusok, amit elfojtott érzelmek, vágyak, párkapcsolati problémák vagy közösségből való kitűnés idézhetnek elő.

Hirtelen stresszhelyzetben az alábbi reakció közül legalább kettő figyelhető meg: ijedtség, rémület, szomorúság, étvágytalanság, fokozott anyagcsere.

Tartós, hosszabb ideig fennálló stressz esetén kialakulhat: tartósan rossz közérzet, szorongás, pánikrohamok, depresszió, soványság/elhízás, hajhullás vagy akár a menstruáció megszűnése.

Fontos tehát a mihamarabbi felismerés és gyógyítás, jó orvos lehet egy barát, aki meghallgatja aggályainkat, a testmozgás is kitűnő stressz oldó. A természetgyógyászat körébe tartozó kineziológia segíthet, súlyosabb esetben érdemes szakemberhez fordulni. A mindennapi megelőzésre pedig ott van kád jó forró fürdő, egy érdekes könyv, vagy akár egy kis csoki is.

Írta: Horváth Barbara
Fotó: sxc.hu

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.