Menü

Dohányzás: tévhitek és akaraterő

A dohányzással kapcsolatos tévhiteket egy részét gyakran használják kifogásként azok a dohányosok, akik nem tudnak leszokni.

A dohányzás egészségkárosító hatását még a dohányosok sem vitatják, de számos olyan tévhit terjed, aminek nincs alapja. A legcélravezetőbb megoldás az életmódváltás, vagyis a cigi helyett sportolás és egészséges étrend. De lássuk a tévhiteket!

Ráérek leszokni

Sokan már általános iskolás korban elkezdik a dohányzást, de a középiskolás és egyetemista korszak is vízválasztó e tekintetben. A fiatalok azt hiszik, hogy rájuk még nem olyan káros a dohányzás, és ha időben abbahagyják, akkor nem lehet probléma. Az idő elteltével azonban egyre nehezebb leszokni, alig észrevehetően alakul ki a függőség. Ráadásul a dohányzás fizikai és lelki függőséget is okoz, vagyis nemcsak a szervezet kívánja a „napi adagot”, hanem a dohányzás mozdulata, nyugtató hatása, adott esetben a közösségi élmény is függőséget okoz, ezért mielőbb érdemes letenni a cigarettát!

A dohányzó barátok úgyis visszaszoktatnak

A dohányzó barátok legtöbb esetben nehézséget okoznak a leszokással kapcsolatos elhatározásban, és a terv véghezvitelében, ugyanakkor bizonyára mindenkinek vannak olyan barátai is, akik nem dohányoznak. Ők is jó társaság a cigaretta nélkül is. Ha szeretnénk a dohányos barátainkkal több időt tölteni, akkor érdemes rábeszélni őket is a leszokásra, adott esetben a saját tapasztalatainkat felhasználva segíthetünk nekik, ami sok esetben még egy szakember javaslatánál is többet jelenthet.

A cigivel legyőzhető a stressz

Ma már szinte folyamatos stressz hatásnak vagyunk kitéve, amit mindenki a saját módján igyekszik legyőzni, kordában tartani. A dohányosok azzal védekeznek, hogy a stressz leküzdésében elengedhetetlen segítséget nyújt a cigaretta, a valóság azonban az, hogy a dohányzás gyorsítja a szívverést, és sok esetben erősíti a stresszt. A dohányzás megszokott folyamata, szokásrendszere megnyugtathatja az embert, de a feszültség csökkentésére semmiképp sem a legegészségesebb mód.

A dohányzás csak tüdőrákot okozhat

A dohányzás legnagyobb veszélyeként a tüdőrákot ismeri a közvélemény, ami valóban az egyik legvégzetesebb következménye a rendszeres füstölésnek, ugyanakkor a cigarettában található toxikus anyagok károsítják az artériát, magas vérnyomást, agyvérzést, érelmeszesedést, cukorbetegséget és gyulladásokat okozhatnak. A dohányzás során a tüdőnk sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, így kevésbé tud ellenállni a fertőzéseknek. A tüdőrákon kívül gégerák, ajakrák, szájüregrák és gyomor-, hasnyálmirigy- és húgyhólyagdaganat is kialakulhat. A dohányosok csupán 10 %-a hal meg rákban, ugyanakkor a tüdőrák vezető kiváltó oka a dohányzás. A mindennapokat tekintve a fogsárgulást, a korai ráncosodást és rossz leheletet is okozhat a dohányzás. 

A leszokás elhízáshoz vezet

A cigarettában található nikotinnak anyagcsere gyorsító hatása van, ezért ha megvonjuk, a bevitt táplálék könnyebben raktározódik zsír formájában. A valóság azonban az, hogy a dohányzás abbahagyásával nő a táplálék bevitele, és a legtöbb esetben ez okozza a nem kívánt súlynövekedést. A leszokással párhuzamosan érdemes elkezdeni a rendszeres sportolást, ami nemcsak a cigaretta hiányát enyhíti, hanem a testsúlyunkra, fittségi állapotunkra is jótékony hatással van. A cigaretta utáni vágy csökkentésében segíthet az édességek és a kávéfogyasztás kerülése is.

Terhesen sose gyújts rá!

Terhesség esetén fokozottan nem ajánlott a dohányzás, ugyanakkor nem minden kismama tudja könnyedén letenni a cigarettát. Van, aki nem is kívánja a terhesség alatt, vannak viszont olyanok is, akik csillapíthatatlan vágyat éreznek egy szál cigiért. Ilyenkor – természetesen az orvossal egyeztetve – jó hatással lehet néhány slukk, hiszen az édesanya jobb kedvre derül, nem lesz olyan feszült, mint előtte, ami egyértelműen rossz hatással volt a babára. A terhesség alatti dohányzásra vonatkozó egyik leggyakoribb tévhit az, hogy csak a terhesség bizonyos szakaszában – egyesek szerint 6 hétben, mások szerint 3 hónapban – káros a magzatra a dohányzás, ezzel szemben nemcsak a terhesség, hanem a szoptatás időszaka alatt is bejutnak a káros anyagok a gyermek szervezetébe.

Fotó sxc.hu

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.