Menü

Hólyaghurut – sokakat érint

A nők igen jelentős része tapasztalja meg a hólyaghurut rendkívül kellemetlen tüneteit. Bár ez a betegség férfiakat is érinthet, a nők anatómiai adottságaik miatt hajlamosabbak rá.

A nők esetében ugyanis a húgycső kivezető része közel helyezkedik el a végbél illetve hüvely nyílásához, így a baktériumok könnyebben okoznak húgyúti fertőzést. A tünetek igen fájdalmasak is lehetnek például: vizelést szúró, égető érzés követi. A panaszok között szerepelhet továbbá: kellemetlen szagú akár véres vizelet, gyakori vizelési inger, hidegrázás.

A téma közérdekűségét a fórumokon zajló élénk tapasztalatcsere is igazolja, ahol különböző gyógymódok és technikák leírására kerül sor a hólyaghurut elleni harcot illetően. A természetes, úgy nevezett házi praktikák egész sora áll rendelkezésünkre, ugyanakkor a hólyaghurut nem egy egyszerű felfázás, nagy részben baktériumos fertőzés okozza, ami gyors és hatékony beavatkozást igényel. Ez azért fontos, mert a nem megfelelő illetve kései kezelés súlyos szövődményeket (például vesemedence gyulladást) és krónikus visszaesést idézhet elő.

A természetes gyógymódok között szerepel a kamilla illetve cickafark tea használata (alulról történő gőzölés, vagy szájon át történő fogyasztás), ezeknek a gyógynövényeknek gyulladáscsökkentő hatása van. Továbbá ajánlatos a tőzegáfonya fogyasztása (például kapszula vagy por formájában), amely igazoltan segíti a húgyutak egészségének megőrzését. De fontos, hogy az otthoni kezelés csak kiegészítő, illetve megelőző funkciót tölt be, baktérium okozta fertőzés esetén a gyors, orvos által felügyelt antibiotikumos kúra szükséges. Az antibiotikumos kezelés során fontos a megfelelő mennyiség és a terápia időtartama. Pár szem gyógyszer már enyhítheti a fájdalmas tüneteket, de lényeges a baktériumok alapos, teljes elpusztítása (amihez akár két hétig is tarthat). A krónikussá vált hólyaghurut esetén, a terhesség során is várható a panaszok megjelenése, ugyanakkor az orvosok szerint sokan számoltak be arról, hogy szülést követően nem okozott több problémát ez a fajta betegség.

A kezelés során azért fontos a szakember segítsége, mert mások tanácsai nem biztos, hogy mindenkinek használnak a gyógyulásban, hiszen bár nagyon sokakat érint ez a betegség más és más tényező okozhatja, és eltérő gyógymódok hatásosak. Valaki anatómiailag (például pang a vizelet a hólyagban) hajlamos a fertőzésre, van olyan, aki szexuális úton fertőződik meg. Általában több tényező együttes hatása okozza ezt a betegséget, a nem megfelelő öltözék is felerősíti a megbetegedés esélyét.

Végezetül néhány jó tanács a visszaesés elkerülése érdekében! Napi minimumként 2,5 liter folyadék fogyasztása javasolt, a lefekvés előtt is ajánlatos inni és az éjszakai vizelést követően is. Tanácsos naponta a hólyagot legalább 4-szer üríteni, szexuális kapcsolat után is fontos. Kerülni kell az intim zónák túl gyakori ápolását, az ülőfürdő helyett a zuhanyzás jobb. Megfigyelések szerint a tanga alsóneműk használata is a betegség újbóli megjelenését segíti elő.

A hólyaghurut nem egy egyszerű felfázás, ez a baktériumos fertőzés olyan gyulladást idéz elő, amely gennyes és gyakran véres vizeletet eredményez. Az antibiotikumos kezelés elengedhetetlen, de a megelőzésben és immunrendszerünk egészségének megőrzése érdekében többféle hatásos módszer áll rendelkezésre. A betegség elhanyagolása gyakran krónikus megbetegedést idéz elő, ami jelentős tudatos hozzáállást igényel a panaszmentes időszakokban is!

Fotó: sxc.hu

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.