Menü

Fénnyel a téli depresszió ellen

  • Dátum: 2013.01.28., 16:09

A télen jelentkező depressziós panaszok hasonlóak az év más részében kialakulókhoz, ám gyakran enyhébbek.

A depresszió legfőbb tüneteit az alábbiak között biztosan megtaláljuk: alvászavar, fáradékonyság, a mozgás, beszéd, gondolkodás lassulása, feledékenység, szorongás, szomorú, nyomott hangulat, közömbösség, ingerlékenység, feszültség, öngyilkossági gondolat-kísérlet, csökkenő szexuális igény.

A téli depressziót inkább a fokozott étvágy, az édesség (főként a csokoládé) iránti igény jellemzi, ami persze hizlal. A lehangoltságot stressz, időjárási hangulat, sőt önmagában a természetes fény hiánya is okozhatja (az alaszkaiak 10, míg a floridaiak csupán 1 százaléka szenved miatta). Hazánkban évente több százezer embert érinthet, a legfogékonyabbak a 20 és 40 év közötti nők.

A napos órák csökkenésének hatására az ember belső biológiai egyensúlya - a melatonin és a szerotonin egymáshoz viszonyított aránya - felborulhat. Az előbbi hormont a fény csökkenésének hatására az agy tobozmirigye termeli, s átállítja a szervezet belső óráját, gátolja a szerotonin képződését, ami viszont mint ingerületközvetítő (neurotranszmitter), javítja a hangulatot, memóriát, figyelmet, kedélyállapotot. Régóta összefüggésbe hozzák a depressziót és a szorongást a szerotonin alacsony szintjével. A sok csokoládé, édesség növeli képződését és fokozza az agy szerotoninforgalmát.

A téli depresszió megelőzhető, súlyossága csökkenthető. A megoldásra elsősorban a fényterápia alkalmas. A szervezet kóros téli reakcióját a naponta legalább 2-3-szor, 20-30 perces, legkevesebb 2500 lux intenzitású - a beteg szemmagasságában történő - fénykezeléssel lehet csökkenteni. Ez segít a melatonin-szerotonin egyensúly helyreállásában. (Egy jól megvilágított helyiségben összesen csak 400-500 lux intenzitású fény szokott lenni.) Sokat segít, ha a reggeli természetes szórt fényben sétálunk, testedzést végzünk a szabadban. (A szolárium nem helyettesíti a fénykezelést!) A helyes táplálkozás mellett a megelőzés része lehet az aromaterápia is. Télen fokozott a vitamin és az ásványi anyagok hiánya, ami gyengíti az immunrendszert, s ez szintén magyarázhatja a depresszió kialakulását.

Télen is kapható sok értékes zöldség, gyümölcs a piacon. Sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak a káposztafélék (a fejes, vörös, savanyú, a kelkáposzta; a bimbóskel, karfiol, brokkoli), hagyma, fokhagyma, zeller, répa, cékla, csíranövények, a teljes őrlésű gabonafélék, a dió, mandula, mogyoró, szójabab, hüvelyesek, a barna rizs, a csíranövények. A gyümölcsök közül kiemelt szerepű az alma, a citrusfélék, a kiwi, banán, ananász, datolya. Nem szabad megfeledkezni a szárnyashúsokról, halakról, tejtermékekrõl sem. Svéd kutatók szerint a zöld színű zöldségek és a rendszeresen fogyasztott citromos víz, hatásos lehet a jó kedvre derítésben. A pirospaprikáról mondják, hogy a téli depresszió megelőzése mellett, stimulálja a szívet, csökkenti a vér koleszterin szintjét. Fontos a C-vitamin. A B-vitaminok közül leginkább a B3 hatásos, a B6, a cink, magnézium, kalcium s a folsav társaságában. A helyes táplálkozással elősegíthetjük, hogy szervezetünk megfelelő vitamin- és ásványianyag-mennyiséget vegyen fel és tartalékolhasson az ínséges napokra. A helyes étrend és a fénykezelés mellett, szerepe lehet az aromaterápiának is. Az illóolajat el kell párologtatni a szobában, függönyre, vízbe cseppentve, alulról melegítve.

A depresszió ellen igen hatásos a bazsalikom, bergamott, geránium, ilang-ilang, jázmin, narancsvirág, rózsa és a zsálya illata. Hangulatjavításra a narancs, fenyő, levendula, fahéj, szegfűszeg, ánizs, szantál, gyömbér, rozmaring és az eukaliptusz is alkalmas. Azonban nagyon fontos figyelni az illóolaj megválasztásakor arra, hogy egyesek allergiásak lehetnek néhányra. A gyógynövények közül némelyik (pl. a ligetszépe, szurokfű a páfrányfenyő) jó nyugtató, felüdítő hatású - akár teaként fogyasztva, akár fürdővízbe téve, inhalálásra használva.

Szívinfarktus esetén a depresszió megkétszerezi a halál, illetve a további szívpanaszok bekövetkeztének kockázatát, állítják holland és német kutatók, több mint 40 tanulmány elemzése alapján. Az infarktust szenvedő betegek ötöde (20%-a) fél a jövőtől, s depreszszióba esik. Az viszont egyelőre nem világos, hogy az infarktus utáni halálozási arány miért éppen a depressziós páciensek körében nagyobb. Feltételezik, hogy a súlyosabb tünetekkel küszködők hajlamosabbak a depresszióra. (nol.hu)

Fotó: sxc.hu

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.