Menü

Miről árulkodnak a gyerekrajzok?

  • Dátum: 2013.01.31., 10:40

A gyerekrajzok minden esetben üzenetet hordoznak, hiszen ezekben az alkotásokban a csemete teljes személyisége megnyilvánul, elénk tárja gondolatait, érzelmeit, azt, miként vélekedik a körülötte lévő szűkebb és tágabb világról.

A szakértők szerint a rajzokból megállapítható, hogy milyenek a kicsik mentális képességei, mennyire fejlett a motorikus készsége, milyen a viszonya a külvilággal, az őt körülvevő közösségekkel, sőt az is megállapítható, mit gondol saját magáról, milyen énkép birtokában van.

A pindurok többsége olyan két éves kora körül kezd el ismerkedni az alkotás folyamatával és eszközeivel. Ilyenkor próbálja ki először a zsírkrétát, a filctollat, a festékeket, a ceruzákat.

Az első időszakban csupán firkákat láthatunk a rajzlapokon, ilyen-olyan kriksz-krakszokat. Az viszont fontos lehet, hogy ezek a babarajzok, milyen színűek, hiszen a rajz színvilága a csemete érzelmi állapotát is tükrözi. Sőt, a különböző vonalvezetés is árulkodó: a szögletes vonalképzés erős akaratról árulkodnak, a fészek, vagy barlangforma viszont jó alkalmazkodó képességet tükrözhet.

Persze nem minden gyerek kezd el rajzolni két évesen, akad, aki csak később kezd el érdeklődni. Akkor sem kell aggódni, hogy három-négy éves kor körül sem látunk kivehető alakokat, formákat, inkább csak firkál a gyerek.

Ha az átlagot nézzük, akkor nagyjából három éves kor körül jelenik meg a rajzokon az ábrázolás szándéka, azonban az arányok még egyáltalán nem jól kivehetőek. Mivel ebben a korban még a gyermeki fantázia másként látja a világot, ezért jó néhány furcsaságot, ellentmondást is tapasztalhatunk ezeken a műveken. Jellemző, hogy ilyenkor nagy fejet, nagy szemeket, szájat, orrot rajzolnak a kicsik, az emberalakok törzse viszont kicsi, míg a végtagjaik végtelenül hosszúak.

Négy-hat éves korban már sokkal pontosabban, precízebben jelennek meg a különböző alakok és formák a papíron. Ugyan az arányok még mindig túlzóak, de a témáikban egyre szerteágazóbbak. Kedvelt témák: házak, királyok, királylányok, tündérek, boszorkányok, lovagok, különböző közlekedési eszközök, gyümölcsök, állatok.

Az iskolás korban már egészen új ábrázolási formákkal találkozhatunk, megjelennek az érzelmek a rajzokon. És kiderül az is, kinek van affinitása a képzőművészetekhez, vagy kinek nincs.

Fotó: sxc.hu

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.