Menü

Stressz- Mit keres az életünkben?

  • Dátum: 2013.02.13., 10:15

Manapság népbetegségnek kikiáltott fogalom, pedig nemcsak pejoratív értelemben van jelen életünkben.

Egyre többször hangzik el a stressz, mint betegséget kiváltó ok. Mit kezdjünk vele, ha ennyire fenyeget minket? Hogyan iktathatjuk ki a mindennapjainkból? A stressz valóban befolyásoló tényező pszichikai és testi egészségünkre nézve, de vajon egyoldalúan negatív jelenségről van szó?

A stressz a mindennapjaink része, nem tudjuk kiiktatni teljesen életünkből, hiszen természetes eleme. Tulajdonképpen a környezettel való érintkezésünk során belső aktivációs szint változásáról van szó. Olyan fiziológiai, pszichológiai és viselkedéses válaszokról, amelyek az élethelyzetekhez való alkalmazkodást segítik. Korábban azt gondolták, hogy a stresszorok (bizonyos környezeti hatások) összegződnek és ezek fokozódása kimerültséget, fizikai és pszichológiai betegségeket idéznek elő. De ha belegondolunk a stressz nélkülözhetetlen, hiszen olyan többek között élettani hatásokat vált ki, mely segít összpontosítani energiáinkat, így tudunk alkalmazkodni a kihívást jelentő helyzetekhez.

Persze a stressz egészségkárosító hatása valós probléma lehet, többnyire közvetett módon befolyásolja szervezetünket. A krónikus stressz káros hatása kimutatható az immunrendszer működésében. Például ha egy egyetemista folyamatos stressz hatásnak van kitéve vizsgaidőszak alatt, kevésbé ellenállóbb az immunrendszere a vírusokkal szemben. Nyilván a stressz hatásait befolyásolja az adott egyén személyisége, korábbi tapasztalatai, lelki egyensúlya is, eszerint valaki „fogékonyabb” rá. Negatív következménye lehet a kiégés is, ami gyakran pont az ellenkező irányból „veselkedik” ránk, hiszen ez esetben főként a motivációs szint csökkenése, közönyösség érzése, cinikusság figyelhető meg.

De ha elszántak vagyunk, pszichológiai immunrendszert is kifejleszthetünk magunkban a negatív stressz ellen. Ennek elemei a következőek lehetnek, alkotói-kreatív tevékenység végzése, hobbi, amely az énhatékonyság és a sikeresség érzését növeli, valamint meg kell tanulnunk érzelmi válaszaink, reakcióink tudatos szabályozását is.

A stressz összetettebb tényezője életünknek, és nemcsak azok számára okozhat problémákat, akiket munkájuk révén érik ezek a negatív hatások. Gyerekek esetében is megfigyelhető a stressz káros hatása, ami hosszútávon az élet más területén is gondot okozhat, egyik figyelmeztető jele lehet a teljesítményromlás.

Fotó: sxc.hu

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.