Menü

Egy óra sötétség

  • Dátum: 2013.03.22., 13:08

A Föld Órája elnevezésű mozgalom idei elsötétítését március 23-án tartják, hazánkban pedig 20 óra 30 perckor hunynak ki a fények az akcióban részt vevő városok egyes helyein, vállalatoknál, magánszemélyeknél, lehet, hogy épp Nálad is, Kedves Olvasó.

A Föld Órája mozgalmat a World Wide Fund of Nature (WWF), vagyis magyarul a Természetvédelmi Világalap hívta életre 2007-ben. A legnagyobb civil természetvédelmi szervezet ezen a napon (minden év márciusának utolsó szombatján) arra kéri a háztartásokat, a vállalkozásokat, intézményeket, városokat, kormányokat, hogy egyetlen óra erejéig kapcsolják le és ki a számukra nem létfontosságú elektromos berendezéseket, lámpákat, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére. A kezdeményezés 2007-ben az ausztráliai Sydney-ből indult és egy év múlva vált világméretűvé. Természetesen hazánk is ekkor csatlakozott a mozgalomhoz.

Az akció 2011-ben kiegészült egy másik felhívással is, miszerint tegyünk fogyasztás csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.
A globális villanyoltáshoz évről, évre egyre többen csatlakoznak, tavaly például a világ tíz legnépesebb városa közül kilenc részt vett az akcióban, de elsötétült 1551 nevezetesség és 89 főváros is. Összesen pedig 135 országban tartották meg az elsötétítési rendezvényt.
Hazánkban az első évben mindössze négy település csatlakozott, azóta ez a szám rohamosan növekszik minden esztendőben. Az idén 150-nél is több település jelezte részvételi szándékát, és több ezer magánember, több száz oktatási intézmény, vállalat, bank is vállalta, hogy hatvan perc erejéig kikapcsolja a szükségtelen elektromos eszközöket.

Az idén a Nagy Lekapcsoló Eseményt a West End Milliennium Tetőkertjén rendezik meg, ahol az odalátogatók közösen nézhetik meg, amint Budapest legfőbb nevezetességei és szimbolikus épületei sötétbe borulnak, így például a Citadella, a Lánchíd, vagy a Budai Vár. A szervezők arra hívták fel a figyelmet, hogy természetesen az utcai lámpák, jelzőlámpák és egyéb biztonsági és létfontosságú berendezések bekapcsolva maradnak. A háztartásokban pedig mindenki tartsa szem előtt a biztonságot, lehetőleg mindenki tartson kéznél alternatív fényforrást, lehetőleg gyertyát.

Fotó:
sxc.hu

Kapcsolódó cikkünk:
Jakabos Zsuzsanna otthonról hozza a környezettudatos gondolkodást

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.