Menü

Migrén vagy „mezei” fejfájás?

  • Dátum: 2013.04.02., 22:36

Kevesen tudják csak, hogy az orvostudomány közel 150 féle fejfájást különböztet meg, ezek közül csak egyik a migrén, ami sok ember életét megkeseríti. De milyen tünetekkel jár, mi okozza, és milyen kezelést javasolnak az orvosok?

A migrén genetikai okokra is visszavezethető, és főként női ágon öröklődik, de fontos tudni, hogy életmódbeli tényezők is meghatározóak ebben a makacs betegségben.

De mielőtt részletesebben megismerkednénk a migrén tüneteivel és kezelési módjaival, kezdjük az alapoknál! Alapvetően elsődleges és másodlagos fejfájásról beszélhetünk. Az elsődleges típus hátterében nincs más betegség, míg a másodlagos esetében a fejfájás tünete más egészségügyi problémának, például magas vérnyomásnak, arcüreggyulladásnak.

A migrén az elsődleges típusba sorolható, vagyis nem valamilyen másik betegség tüneteként jelentkezik, genetikailag hajlamosak lehetünk rá, környezeti tényezők hatására pedig változó gyakorisággal törhet ránk.

De mi a különbség a migrén és más fejfájások között? Egy átlagos, úgy nevezett hétköznapi fejfájás általában tarkó tájékon jelentkezik, 10-es skálán körülbelül 5-ös erősségű, a munkát nem kell miatta abbahagyni, főként front idején törhet ránk. A migrén ezzel szemben egy sokkal erősebb fájdalmat jelent, ami már akadályozza a napi tevékenység elvégzését, szinte kivétel nélkül mindig hányingerrel vagy hányással jár. Továbbá jellemző tünete még a fény- és hangérzékenység, időben elhúzódhat, és többnyire féloldali fájdalmat jelent.

Az orvosok szerint ugyan genetikai okokra is visszavezethető a migrén, mégis az életmóddal erősen befolyásolható. A rendszeres mozgással, a megfelelő mennyiségű folyadék bevitellel, megfelelő minőségű alvással csökkenthetjük a migrén gyakoriságát. Ha viszont keveset alszunk, ülő munkát végzünk, és nem sportolunk, valamint sok kávét fogyasztunk, akkor az eleve meglévő hajlamot erősítjük fel, megsokszorozva ezzel a migrének számát életünkben.

A rendszeres fájdalomcsillapító használat függőséget okozhat, például amennyiben valaki heti 2-nél több pirulát szed be, akkor ez évek alatt fájdalomcsillapító megvonásos fejfájást idézhet elő. Bár az életmód változtatás nem elhanyagolható szempont a migrén kezelésében, ha jelentkezik a fájdalom, érdemes gyógyszert bevenni. Orvosok szerint terhesség alatt is inkább vegyünk be gyógyszert, ha jelentkezik a migrén, mivel a görcsös fájdalom rossz hatással lehet a magzat fejlődésére.

Aki hajlamos a migrénre, érdemes átgondolnia életmódját, bizonyos változtatásokkal ugyanis szinten tartható a betegség. A sport és a rendszeres alvás mellett, a táplálkozás is meghatározó lehet. Megfigyelések szerint például erősítheti a migrén kialakulását a bor fogyasztása, a sajt, valamint a csokoládé is, a tartósítószerek pedig különösen rossz hatással vannak rá.

Fotó: sxc.hu

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.