Menü

Nálunk is honosak

  • Dátum: 2013.05.04., 11:44

Összegyűjtöttük a hazánkban honos legfőbb gyógynövényeket. Ebben Mészárosné Kőhidi Zsuzsanna fitoterapeuta és természetgyógyász volt segítségünkre.

1. A citromfű régebben sokkal gyakoribb gyógynövény volt, mint most. Korábban szinte minden kertes házban megtalálható volt, nemcsak azért, mert elűzte a szúnyogokat, hanem sokrétű alkalmazhatósága miatt is. A citromfű (Melissa officinalis) idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatású, még a vizsgadrukk leküzdésére is kiváló. Teaként alvászavarok ellen, valamint szélhajtóként is fogyasztható. Nyugtató fürdőhöz főzzünk le egy nagy adag, erős citromfű teát, öntsük a fürdővízhez, majd lazítsunk benne 20-30 percig. Élénkítő hatású is egyben, ideg- és gyomorerősítő, serkenti az epeműködést. Megszárított föld feletti hajtásait és levelét étvágy- és ízjavítónak, illetve altató teakeverékben használják.

2. A csalán (Urticae dioica) levele A, B, C, K vitaminokat, sok klorofilt, színanyagot, glükokinint, hisztamint, hangyasavat, fitoszterint, vasat és más ásványi sókat tartalmaz. A leveléből készült teát reuma, cukorbaj, gyomor, bél, hólyaghurut, köszvény és belső vérzések kezelésére, valamint vér és vesetisztító hatása miatt fogyasztják. Külsőleg aranyérbántalmak, korpásodó és zsíros hajra, illetve bőrkiütések kezelésére használják. A leveléből készített forrázatot egy evőkanál szárított levelet egy csésze vízhez készítik, természetesen natúran fogyasztják.

3. A hársfavirág (Tiliae cordata Mill) farezol tartalmú illóolajat, nyálkát, cseranyagot, heszperidint, és egyéb flavonoidokat, szaponint, tokoferolt tartalmaz. Izzasztó, köhögéscsillapító, enyhe nyugtató, szívműködést szabályozó hatású. Külsőleg toroköblögetőként használják. A legértékesebb mézek egyike a hársfaméz. A főzetet bő csipetnyi hársfavirágból egy csésze vízhez adva készítjük, mézzel ízesítjük.

4. A kamillavirág (Matricaria chamomilla) sötétkék színű, azulén tartalmú illóolajat, keserű anyagot, flavonglikozidákat, szerves savakat, kolint, cukrot, zsírsavakat, C-vitamint is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, görcsoldó, szélhajtó, emésztésserkentő, izzasztó, hámosító és enyhe nyugtató hatása miatt fogyasztják szívesen az egész világon. Külsőleg szem, torok, bőrgyulladásokban öblögetőként, illetve borogatásként használják, de közkedvelt inhaláló szer is. Főzetét egy evőkanál kamillavirágból egy csésze vízzel leforrázva, majd egy percig főzve készítjük.

5. A lyukaslevelű orbáncfű (Hypericum perforatum) többek között cseranyagot, illóolajat, hiprozid glikozidot, hipericin színanyagot, nikotinsavat, kolint, flobafént, cukrot tartalmaz. Gyomor és nyombélfekély, emésztési zavarok, epehólyagbántalmak és idegbántalmak kezelésére használják. Külsőleg sebek gyógyítására ősidők óta alkalmazzák oly módon, hogy a drogot olajban áztatják néhány óráig, majd az olajat kenik fel. Teája úgy készül, hogy egy kiskanál orbáncfüvet negyed liter vízhez mérünk, majd három percig főzzük.

(Folytatás további öt őshonos gyógynövénnyel a jövő héten.)

Fotó:
sxc,hu

 

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.